Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.03.2016.
06:13

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Do Čarlsa preko kursa

Prestolonaslednik britanskog trona, princ od Velsa Čarls, i njegova supruga Kamila, vojvotkinja od Kornvola, boraviće u Srbiji 16. i 17. marta, a do tada srpski zvaničnici treba da savladaju osnove ophođenja pri susretima sa kraljevskim porodicama.

Tanjug/AP
Bez greljenja, molim: Vojvotkinja od Kornvola Kamila i princ od Velsa Čarls

Podrazumeva se da niko od domaćina neće posegnuti za citiranjem izjava generala Draže Mihailovića koji je, na primer za Engleze rekao da su "obični trgovci ljudskim mesom" i ocenio "da nema Nemaca, Englezi bi bili najgori narod na svetu".

Da nije svejedno kojim citatima državnici dočekuju goste svedoči predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je prilikom susreta sa kineskim premijerom citirao proročanstvo Tarabića da će sa istoka doći "žuti ljudi" i da će "piti vodu sa Morave". Nije se proslavila ni predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković koja je, u želji da ispoštuje islamske običaje, za vreme posete Iranu nosila hidžab.

Za pedesetak osoba koje će se sastati sa princom Čarlsom organizovana je specijalna obuka za protokol predviđen za susrete sa predstavnicima monarhije. Ubrzani kurs bontona neophodan je i da se ne bi ponovili slični, a već viđeni gafovi iz ranijih susreta sa stranim državnicima.

- Reč je o ophođenju iz domena opšte i specifične kurtoazije, kojom se istovremeno šalje poruka javnosti, naročito kad se radi o zvaničnoj državnoj poseti. Detalji protokola važni su zbog visoke pozicije princa od Velsa koji ima rang šefa države jer je izaslanik britanske kraljice Elizabete Druge. Ova poseta će dati novi zamah bilateralnoj saradnji uoči jubileja 180 godina diplomatskih odnosa Beograda i Londona - naglašava Dragomir Acović, član Krunskog saveta princa Aleksandra Drugog Karađorđevića.

Prema protokolu, sa kraljičinim sinom ne bi smelo da bude tradicionalnog srpskog grljenja i srdačnog burazerskog tapšanja po ramenu, niti trostrukog poljupca. Rukovanje može, ali samo ako princ Čarls prvi pruži ruku. Tad muškarci treba da pognu glavu, a žene blago klecnu u kolenima. Kuckanje pri zdravicama smatra se nepristojnim, nazdravlja se samo podizanjem čaše. Nezamislivo je i da domaćin visokom gostu "zapeva na uvce", pa je malo verovatno da će se ispuniti želja šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da princu Čarlsu otpeva "Tamo daleko".

Fonet
Državnički gaf: Tomislav Nikolić i Li Kećijang

- Kad se ugase kamere i ukoliko je reč o susretu ljudi koji su u rodbinskim i prijateljskim vezama, kao u slučaju prestolonaslednika Aleksandra i princa od Velsa Čarlsa, atmosfera može, naravno, biti opuštenija. I tad više nisu obavezna stroga protokolarna pravila - napominje Acović i dodaje da je planirao da se njih dvojica sretnu u Belom dvoru, gde će biti priređena i  izložba o odnosima srpske i britanske dinastije kroz vekove.

Nigde bez opreme za golf

Prinčevski par prenoćiće u Beogradu, u hotelu Skver najn. Za vreme njihovog boravka biće preduzete najviše mere bezbednosti kakve su bile i kad su dolazili Angela Merkel, Vladimir Putin, Hilari Klinton i Džozef Bajden. Visoki gosti iz Londona nemaju posebnih zahteva, ali u njihovoj pratnji su batleri, asistenti i lično obezbeđenje. Čarls sa sobom uvek nosi i opremu za golf.

Prethodnica princa od Velsa već je stigla u Beograd i na najvišem nivou se preciziraju detalji posete.

Domaćin je premijer Srbije Aleksandar Vučić i on će za britanski prinčevski par organizovati svečanu večeru u beogradskom Domu garde. Na meniju će, kako nezvanično saznajemo u Vladi Srbije, biti i tradicionalna srpska kuhinja. Koktel u čast izaslanika Kraljice Elizabete Druge biće priređen i u Skupštini Srbije.

Britanski princ posetu Beogradu započinje polaganjem venaca na Spomen-kosturnicu oslobodiocima Beograda u Prvom svetskom ratu i na Groblju ratnika Komonvelta. Ovo je njegov drugi dolazak u srpsku prestonicu, gde je bio 1978. godine.

Osim sa premijerom Vučićem, princ Čarls će se sastati i sa patrijarhom Irinejom i predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem. Susret sa patrijarhom je značajan, jer je pravoslavlje i u prinčevim genima, pošto mu je otac Filip poreklom pravoslavni Grk sa Krfa. Otud i Čarlsova ljubav prema monaškoj Svetoj gori, gde dva puta godišnje slika i odmara se.

- Bilo bi mi zadovoljstvo da ugostim princa Čarlsa. On je, kao što je poznato, nekoliko puta posetio Hilandar i upoznat je s vrednostima srpske kulturne i verske baštine - rekao je patrijarh Irinej.

Princ Čarls je, da podsetimo, veliki poklonik Hilandara i darivao je 650.000 funti za obnovu manastira nakon požara iz 2004. godine.

Drugog dana posete prinčevski par će boraviti u Novom Sadu. Posetiće Galeriju Matice sprske gde će Britanski savet predstaviti rad umetnika iz Velike Britanije. Obići će i manastir Kovilj, a vojvotkinja Kamila će biti na prezentaciji srpske hrane i pića. Vojvotkinji od Kornvola biće prethodno predstavljen projekat brige o porodici koji podržavaju Unicef i Fondacija "Novak Đoković".

Majčinim stazama

Kraljica Elizabeta Druga je 1972. godine bila u zvaničnoj poseti tadašnjoj Jugoslaviji. Josip Broz ju je ugostio u Beogradu i na Brionima. Poslednji put boravila je u SFRJ 1980. na Titovoj sahrani. Njen sin princ Čarls došao je prvi put u SFRJ 1978. godine i posetio Hrvatsku, Srbiju, BiH i Crnu Goru. Potom je 1993. i 1996. bio u BiH i Hrvatskoj, a 1999. se obreo i na Kosovu. U BiH je takođe dolazio 2004. i 2007. godine.

U Crnu Goru, prinčevski par će otputovati 18. marta. Posetu zapadnom Balkanu završiće obilaskom Kosova 19. marta.

Sa svoje balkanske turneje javnosti će se obratiti samo jednom, i to iz Beograda. Njegovo obraćanje predstavlja političku poruku britanske krune, a grad iz kojeg šalje poruku smatra se veoma počastvovanim.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online