Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.12.2015.
01:41
D. Dekić - Vesti A

Kraljevski dug i slava u mraku

Zbog neplaćenih računa za struju porodica Karađorđević je svoju krsnu slavu Svetog Andreja Prvozvanog proslavila u mraku. Iz Elektroprivrede Srbije poručuju da su ovakav potez povukli jer Karađorđevići ne poštuju ugovor o reprogramiranju duga.

Agregat umesto neplaćenih kilovata: Aleksandar i Katarina Karađorđević

Član Krunskog veća Dragomir Acović smatra da je to neumesno isterivanje principa u sred zime, a srpski sindikalci da praksa "može i ovako i onako", pa se nekom zbog dugova pleni imovina, a drugi se štite, pokazuje potpuno odsustvo pravne države i sistema.

Acović objašnjava da je na slavi, zbog mraka koji pada već u tri popodne, privremeno, radi sečenja slavskog kolača, uključen agregat, kao i da zbog ovog problema nije bilo tradicionalnog slavskog prijema za građanstvo. Potez EPS-a ga ne iznenađuje, ali i ostavlja gorak ukus.

- Kad država kreće u ovakve kampanje treba da zna da i posledice mogu biti neočekivane - kaže za "Vesti" član Krunskog veća.

EPS-ove makaze su radile zbog nagomilanih dugovanja od 10.000 evra, koji interesantno nije omeo princa Aleksandra Drugog da u julu organizuje trodnevno slavlje povodom 70. rođendana, uz predstavnike kraljevskih dinastija i veliki broj zvanica. Ali, ni njegovu suprugu Katarinu da prošlog meseca otputuje u Njujork da svoj rođendan proslavi u krugu porodice.
Acović, uz opasku da o tome nema dovoljno informacija ističe da je drugačije slaviti leti, a drugačije zimi.

I baštovani na teret građana

Beli dvor je državna svojina, a Ministarstvo kulture godišnje izdvaja oko 350.000 evra za njegovo održavanje. Ranka Savić smatra da vlast treba da definiše šta će i kako uraditi u ovom slučaju.
- Neka država kaže čije je šta, jer ovako građani sve plaćaju, i baštovane i odluke Belog dvora. Ili neka taj kompleks ostane u državnoj svojini, pa da se Srbija o njemu stara, ili neka se Karađorđevićima vrati nešto od dedovine koju potražuju, pa nek to sami održavaju i plaćaju račune - ocenila je predsednica ASNS.

- Ne znam da je i jednoj jedinoj ustanovi kulture isečena struja zbog dugovanja i to uoči slave i Nove godine i Božića kad počinje hladno vreme - pita se naš sagovornik.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić smatra da ne treba da bude razlike između Karađorđevića, drugih javnih ličnosti, političara i običnih građana.

- Nažalost, to nije slučaj. Recimo, porodici iz Niša gde su i muž i žena bez posla, isključili su struju zbog duga, dok nekom niškom funkcioneru nisu iako duguje 2,3 miliona dinara - kaže Savićeva za naš list.

Praksa je, prema njenim rečima, dokazala da se sve radi partijski i rođački umesto po slovu zakona, jer kada su građani dužni, kako kaže, ne preza se ni od čega, pa se na vrata šalju uterivači i pleni se imovina.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.12.2015. 10:41
Komunjare,komunisti svi ste isti ,kad zaboraviste na mnogobrojne donacije,koje su prosredjene po celoj Srbiji i Republici Srbskoj.Bog vidi sve, vi slepci kod vlastitih ociju nevidite nista osim mrznju,Copo vas je do kraja oslepio.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online