Ponedeljak 06.06.2016.
03:00
D. N. Petrović - Vesti

Kumstvo Karađorđevića i Kučevića staro dva veka: Ćilimi za kraljevsko venčanje

Specijalno za kralja, kraljicu i dvor, najbolje tkalje iz Žabrena izatkale su tri ćilima, dva su uručena mladencima, treći je, igrom slučaja, jer se jedan od svatova u putu razboleo, pa nije stigao na svadbu, ostao u Žabrenu, danas je u vlasništvu Radenka Jokovića, bivšeg poslanika SPO.

Ostalo je zapamćeno da je kralj Aleksandar u jednom trenutku upitao kumove sa Peštera: "Kakva je mlada", a Halil mu je odgovorio: "Dobra je, a mogla je biti i bolja", dok je jedan od svatova dodao: "Lepa je, ali je još zalendrkasta" što je u narodu bio izraz za premladu i još nezrelu osobu. Kažu, kralj se samo nasmejao, a kraljica baš nije bila oduševljena komentarima kumova.

Kumstvo je potom čuvao Sulejman Kučević, Halilov sin, koji je 1934. godine posle atentata u Marseju prisustvovao sahrani kralja Aleksandra i imao dobre veze sa knezom Pavlom, međutim, nakon 1945. godine o kumstvu s "omraženim" Karađorđevićima Sulejman više nije smeo ni da zucne, a ćilim izatkan za kralja morao je da krije na tavanu kod porodice Gicić.

Kada se u Srbiju vratio princ Tomislav Karađorđević staro kumstvo Kučevića i Karađorđevića ponovo je, susretima na Oplencu i Beogradu, obnovljeno, potom je Novi Pazar posetio prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. U decembru 2006. godine, dok se starina Sulejman još bio živ, gost u domu porodice Kučević u Žabrenu tri dana bio je nedavno preminuli knez Aleksandar Karađorđević, sin kneza Pavla.

Bio je to dirljiv susret starih kumova i zavet da mlađe generacije čuvaju i unapređuju kumstvo. U razgovoru sa Sulejmanom i članovima njegove brojne familije knez se izvinio što nije mogao pre da dođe, često je ponavljao: "Mi smo jedno i mi smo rod", radovao se poseti Pešteru i kumovima, obišao je i rodno selo svojih predaka, a obećao je i da će u Žabren dovesti sestru Jelisavetu i svoju decu, bolest, a potom i smrt su ga sprečili da ispuni obećanje.

Kazani bez svinjetine

Stariji Bošnjaci i danas tvrde da su najbolje živeli i bili najpoštovaniji u vreme kralja Aleksandra kada su u vojsci imali odvojene kazane bez svinjetine, a medresu "Kralj Aleksandar" u Skoplju upisivao je i završavao veliki broj mladih Bošnjaka.
Poznato je da je Novopazarac Ramiz Agušević (1915- 1972), tada major kraljeve garde, sa još sedmoricom odabranih gardista položio kovčeg sa telom ubijenog kralja Aleksandra u porodičnu grobnicu na Oplencu.

Sulejman Kučević je umro 2008. godine, a kumstvo sa Karađorđevićima sada čuvaju njegovi sinovi Bajro, Muamer i Seljam i Seljamova ćerka Razija koja živi u Beogradu...

- Stalno smo u kontaktu sa kumovima, a najbolje odnose imali smo sa knezom Aleksandrom koga smo često posećivali u Beogradu i na Oplencu, u dobrim odnosima smo i sa prestolonaslednikom Aleksandrom i ostalim mlađim Karađorđevićima rasutim širom sveta. Sa nevericom i tugom nedavno smo primili vest o smrti kneza Aleksandra, sa delegacijom Kučevića i Pešteraca bio sam na sahrani, svi su nas uvažavali, a kasnije na ručku sedeo sam na posebnom mestu rezervisanom za rodbinu. Brojne familije Kučevića i Karađorđevića umeće, siguran sam, i posle nas da nastave i čuvaju kumstvo i to vekovima, kako su ga naši preci čuvali - ističe Seljam Kučević u Novom Pazaru i Sandžaku poznatiji kao Gero.

Mustafa skrivao Petra

Karađorđevi roditelji Petar i Marica živeli su u Petrovom Polju kod Žabrena i bili su kumovi i pobratimi sa komšijom Mustafom Kučevićem koji je godinu dana skrivao Petra nakon što je nehotično ubio jednog čoveka sa ovog dela Peštera. Bojeći se krvne osvete, Petar i Marica morali su, uz Mustafinu pomoć, da beže sa Peštera u centralnu Srbiju. Nakon tri meseca dobili su sina koji je kasnije postao čuveni vožd Karađorđe. Radosnu vest Mustafi su na konju donele muštulukdžije koje su za muštuluk bogato nagraćene.

2024 © - Vesti online