Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.06.2016.
18:20
J. L. Petković - Vesti A

Kosovo ipak ne puštaju u Evropu

Izgleda da su bili u pravu oni koji su procenili da se Evropska komisija zatrčala sa viznom liberalizacijom Kosovu ili je to možda ipak bio politički trik Brisela za privremeno mazanje očiju Prištini.

Tanjug/AP
Olako obećana brzina: Federika Mogerini, Isa Mustafa i Dimitris Avramopulos

Članice EU odložile su odluku o bezviznom režimu za Gruziju, Tursku, Ukrajinu i Kosovo jer je "zbog migrantske krize evropski blok sada mnogo oprezniji".

Ukidanje viza za Kosovo je usporeno uprkos preporuci Evropske komisije da se liberalizuje vizni režim sa Prištinom.

Zvanično odlučivanje je odloženo, ali izgleda da je tu mnogo više problema. "Njujork tajms" nedavno je objavio da je Kosovo plodno tle za džihadiste, na šta se nadovezao francuski "Poan" tvrdnjom da Saudijska Arabija opasnom igrom pretvara Kosovo u Molenbek (briselski kvart poznat po islamistima) na Balkanu.

Francuzi traže istragu

Poslanici Evropskog parlamenta iz francuskog Nacionalnog fronta žele da zaustave integraciju Kosova u EU i traže istragu o finansiranju Kosova od strane zemalja koje šire vehabizam. Dominik Bild i Eduar Feran pripremili su nacrt rezolucije o Kosovu, tražeći istragu i objašnjenje u vezi sa finansijama iz Saudijske Arabije i drugih zemalja "usmerenih na širenje vehabizma na KiM".

Ističe se da je na Kosovu poslednjih godina izgrađeno 240 džamija, sve više devojaka nose hidžab, mnogo je slučajeva zastrašivanja i kriminala, a tu je i podatak o 314 mladih sa Kosova koji su se priključili Islamskoj državi.

Međutim, sve ovo su poznate činjenice o kojima su još pre dve godine i "Vesti" pisale. U istraživanju "Džihadisti na Kosovu" naveli smo i da je od 1999. na tom području delovalo više islamskih NVO, među njima i Društvo za oživljavanje islamskog nasleđa (sa korenima u Kuvajtu) koje je 2002. stavljeno na listu terorističkih organizacija.

Ljutito pismo "Njujork tajmsu"

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi je, ljut zbog teksta, poslao pismu "Njujork tajmsu" u kojem ih kritikuje jer nisu "adekvatno prepoznali" napore kosovske vlade u borbi sa radikalizacijom mladih.
- Odgovor moje vlade na povećano radikalno tumačenje islama je snažan. Novi antiteroristički zakoni su omogućili hapšenje i osuđivanje onih koji odlaze da se pridruže Islamskoj državi u Siriji - kazao je Seljimi.

Delovao je i Saudijski komitet združene pomoći za Kosovo, koji je slao imame u Saudijsku Arabiju da se uče arapskom jeziku i šerijatu. Organizacije za koje organi bezbednosti sumnjaju da su maska za ekstremističke grupe i dalje funkcionišu na Kosovu, a sume koje stižu iz Libije, Libana, UAE i Saudijske Arabije za njihov rad na godišnjem nivou mere se milionima evra.

Godinama se sve to dešava pred očima SAD koji su ključne u kosovskoj nezavisnosti. Francuski list ocenjuje da nije slučajno da su Amerikanci sada objavili podatke jer se sve više distanciraju od Saudijske Arabije i razočarane su u Kosovo koje su smatrali "zemljom sa umerenim islamom".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online