Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.05.2016.
17:39
Đ. Barović - Vesti A

Skrštenih ruku ne treba da sedimo!

Na istoku, svega na desetak kilometara od granice Srbije, u Rumuniji raketni štit, na zapadu Hrvatska preti balističkim raketama i Bosna sa američkom vojnom bazom u Tuzli. Srpskoj neutralnosti ne prija ni crnogorski paraf o priključenju NATO, niti najave da će to vrlo brzo učiniti i Kosovo. Da li Srbija u novonastaloj situaciji treba vojno da ojača ili da odustane od vojne neutralnosti.

A. Čukić
Štit ne preti Srbiji: General Radovan Radinović

Sagovornici "Vesti" jedino se slažu u oceni da postavljanje raketnog štita u Rumuniji neće značajnije da promeni geostrateški, ali i vojni položaj Srbije u Evropi.

- Mada je u ovom trenutku otvoreni sukob NATO i SAD sa Rusijom u domenu fikcije, ukoliko do njega dođe, i Rumunija i Poljska moraju biti svesne da će delovi država u kojima je instaliran antiraketni štit biti sravnjeni sa zemljom. Zbog blizine granice, Srbija bi u toj situaciji bila kolateralna šteta. Međutim, na stranu ovaj, teorijski jako teško ostvariv scenario, gomilanje naoružanja na granicama za Srbiju je bez dileme bezbednosni izazov na koji mora da odgovori - smatra pukovnik u penziji i profesor Fakulteta za bezbednost, Milan Mijalkovski i dodaje:

- Ovde je jedino pitanje da li bi Srbija trebalo da napusti koncept vojne neutralnosti s obzirom da će biti okružena zemljama, članicama NATO. Ne prihvatam tezu da bi zbog toga morali da se negde svrstamo, jer u krajnjem slučaju i savez sa NATO nam ne daje nikakvu bezbednosnu garanciju.

Za generala Radovana Radinovića, člana Upravnog odbora Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, vojni odgovor Srbije u novonastaloj situaciji treba da bude potpuno "relaksiranje odnosa sa susedima".

- Raketni štit u Rumuniji nije efektiva za vođenje ratova na Balkanu, pa otuda u praktičnom smislu Srbija nema razloga za brigu. Međutim, ta činjenica će dati vetar u leđa onima koji tvrde da Srbija mora napustiti princip vojne neutralnosti, a suštinski to zavisi samo od nas. Zato je jako bitno da se etabliramo kao miroljubiva zemlja. To ne znači da treba da potcenjujemo vojne efektive u okruženju ili da obnavljamo ili osavremenjavamo naše naoružanje i vojnu tehniku uvereni da ćemo tako biti sposobni da se suprotstavimo NATO. To je nemoguće. Ali, moguće je sa modernom tehnikom i ljudstvom odvratiti svaku pretnju suseda ili regiona - kaže Radinović.

Vojni analitičar Aleksandar Radić tvrdi upravo suprotno, da je zbog NATO okruženja, jasno da Srbija ne može da opstane sa idejom o neutralnosti.

Neutralni samo u miru

General Radinović ističe da insistiranje na vojnoj neutralnosti u miru, ne znači da u ratu ne bismo birali svoje saveznike.
- Naprotiv, u ratu treba imati saveznike, ali se ne treba ugovorima obavezivati na bilo šta. Dovoljno je da damo garanciju da smo u stanju da branimo i odbranimo sopstvenu teritoriju, dakle, da smo respektabilan potencijalni ratni saveznik - naglašava Radinović.

- Vojna neutralnost u situaciji kada smo okruženi NATO je neodrživa. Ali, ovde je ključno pitanje ne šta je interes velikih sila, već šta je srpski interes, šta mi zapravo želimo da zaštitimo, a naš izvor problema je nerešeno funkcionisanje BiH sa svim nepredvidljivostima koje takva situacija može da izazove, i Kosovo kao već "tradicionalni problem" koji sputava Srbiju u definisanju njene pozicije ka Zapadu - ocenjuje Radić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online