Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.05.2016.
05:15
J. L. Petković - Vesti A

Sestrići merkali, ujaci otimali!

Azem Sulja, ujak Hašima Tačija i bivši poslanik njegove Demokratske partije Kosova, sumnjiči se da je sa svojom grupom prisvojio imovinu u okolini Prištine vrednu 30 miliona evra. Reč je o osnivaču OVK, ministru odbrane u vreme rata na Kosovu, pripadniku ŠIK-a (kosovske obaveštajne službe), koga Dik Marti pominje u izveštaju Savetu Evrope o zločinima na Kosovu. Specijalni javni tužilac na Kosovu je podigao optužnicu protiv 33 osobe za organizovani kriminal, pranje novca, nezakonito iznuđivanje sudskih odluka, zloupotrebu profesije, falsifikovanje dokumenata i iznuđivanje.

M. Karović
Parcele u vlasništvu Srba: Čaglavica kod Prištine

Sulja tvrdi da nije kriv, ali Državno tužilaštvo Kosova navodi da je svako u toj grupi imao svoju ulogu. Sumnjiče se i Srbi, a nedavno je na prelazu Jarinje uhapšen Ljubiša Vujović.

"Škije"

Branilac Azema Sulje, poznati kosovski advokat Tom Gaši nedvno je na TV-u uvredljivo govorio o Srbima, nazivajući ih pogrdnim albanskim terminom "Škije". Voditelj emisije u kojoj je Gaši učestvovao ga je upozorio da se ne obraća na takav način Srbima, na šta je Gaši odgovorio: "To je navika".

Srbi u Čaglavici kod Prištine su godinama unazad telima branili dedovinu, a sada je jasno da su stajali na putu jednom od najopasnijih ljudi na Kosovu, glavnoosumnjičenom za seriju političkih ubistava (slučaj Blaca 4) nakon 1999. godine, obračunu između Tačijeve i struje Ibrahima Rugove. Zbog toga je nekoliko poslanika LDK, i pored pritisaka, odbilo da glasa za Tačija za predsednika Kosova.

Azem Sulja je stekao državljanstvo Švajcarske, ali je proteran nakon što su ga vlasti osudile za prevaru. U toj zemlji se još 1999. prijavio kao izbeglica i invalid, a 2002. dobio dodatnu novčanu nadoknadu jer je "zbog psihičkih problema sto odsto invalid". Istovremeno je bio poslanik u kosovskom parlamentu.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine teretilo je Sulju za zastrašivanje i pokušaje ubijanja svedoka koji je trebalo da daju iskaz Haškom tribunalu protiv OVK. Dokazi za napade, zastrašivanje i podmićivanje svedoka su dostavljeni Euleksu.

Srbima iz sela Čaglavica koje je podeljeno između opština Priština i Gračanica, na početku auto-puta Priština-Skoplje, u borbi protiv uzurpatora nisu pomogle ni turske tapije, tužbe, pozivi policiji, sporadične opomene predstavnika EU u Prištini.

Jedan od najbizarnijih primera otimačine je slučaj kad je parcelu pored prvoslavnog groblja Srbin prodao Albancu osam godina nakon smrti. Nakon prvog većeg serijala "Vesti", 2013. godine, o otimačini srpske zemlje na centralnom Kosovu, oglasio se Samuel Žbogar, šef kancelarije EU u Prištini. Najavio je istragu i saradnju sa kosovskim ministarstvom pravosuđa i Euleksom.

Svi uključeni u pljačku

Pocenjuje se da je u ataru sela Čaglavica nelegalno preorano oko 36 hektara otetih srpskih parcela. Vlasnici su ubeđeni da su u kriminalni lanac uključeni i kosovska policija, i geometri, i katastar, advokati i sudije, a nezaobilazna je i kosovska Agencije za privatizaciju, koja privatnu imovinu prodaje kao društvenu. Zato su i mnogi skeptični da će ovaj slučaj dobiti adekvatan sudski epilog.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online