Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.04.2016.
18:00
Ekipa "Vesti" A

Do kvote u minut do 12

Broj prijavljenih nešto veći nego za izbore 2014. godine, mnogi su se konzulatima obratili u poslednji čas, a i pisanje "Vesti" razbudilo rasejanje.

Tanjug
Neznatno porastao broj prijavljenih u dijaspori za izbore u Srbiji

Interesovanje srpske dijaspore za glasanje na vanrednim izborima 24. aprila u matici neznatno je poraslo u odnosu na 2014, a rasejanje se, već prema nepisanom pravilu, prijavljivalo u minut do 12. Prema nekim procenama, pravo glasa ima oko 350.000 birača, ali se poslednjih godina prijavljivalo tek nešto više od jedan odsto. Prijavljivanje je završeno je 2. aprila, a u diplomatsko-konzularnim predstavništvima kažu da će konačnu reč o broju glasača u rasejanju i biračkim mestima dati republička izborna komisija.

U Nemačkoj, na području pokrajine Hesen, 24. aprila će glasati oko 600 registrovanih birača jer, kako "Vesti" saznaju, u generalnom konzulatu u Frankfurtu računaju na njih gotovo 400 i nešto više od 200 prijavljenih u Kaselu, gde bi ove godine prvi put trebalo da bude organizovano glasanje. To još uvek potencijalno novo biračko mesto koje bi trebalo da bude otvoreno u Dečjem i centru za mlade, Forstbachweg 16C, 34123 Kasel, a da li će ga biti konačnu reč daje RIK.

Raste interesovanje u Beču

U Ambasadi Srbije u Beču , kako "Vesti" saznaju, registrovano je 524 glasača, što pokazuje da je interesovanje veće nego pre dve godine kad ih je bilo 350. Ipak, to i nije zavidna cifra ako se zna da u austrijskoj prestonici živi više od 100.000 srpskih državljana. Na glasačkom mestu u alpskoj republici, Generalnom konzulatu u Schallmooser Hauptstrasse 99, u Salcburgu, do prošlog petka se prijavilo 50-ak naših zemljaka, a glasanja u Salcburgu nije bilo ni na izborima 2014, zbog malo prijava.

U Generalni konzulat u Minhenu do 1. aprila stiglo je više od 200 prijava, a prijave su primane i 2. aprila. Uslovi za biračko mesto su se stekli, pa će svi sa pravom glasa u Bavarskoj to moći i da učine u konzulatu. Konzul Nebojša Đurica ističe da su posle posle pisanja "Vesti" dobijali veći broj prijava.

- Stizale su najviše e-poštom, malo pismom, a neki su se i lično prijavili. Kako se primicao poslednji rok za prijavu, rastao je broj interesenata, pa nam je poslednjeg dana marta stiglo 40-ak prijava - kaže Đurica.

To govori da je interesovanje srpske dijaspore u Bavarskoj neznatno poraslo jer je za izbore 2014. bilo prijavljeno 180 građana.

Dug i skup do birališta

Mali broj prijavljenih zatvorio je na proteklim izborima biračka mesta na većini drugih kontinenata, pa tako na vanrednim republičkim izborima u martu 2014. nije bilo glasanja u Australiji i Kanadi, gde se prijavilo svega 80 od neophodnih 100 za otvaranje biračkog mesta. Građani Srbije koji su nastanjeni na drugim kontinentima, ali i neki u Evropi se žale da im je komplikovana procedura prijavljivanja za izbore, kao i dug i skup put do birališta, čime je i njihovo glasanje znatno otežano.

Uslov za otvaranje biračkog mesta ispunjen je i u Hamburgu, potvrdila nam je Momirka Marinković, generalni konzul.

- Nema neke razlike u broju prijavljenih u odnosu na 2014. godine - kaže ona.

Zaposleni u Generalnom konzulatu Štutgartu na čelu sa generalnim konzulom Božidarom Vučurevićem su spremni za 24. april. Prijem zahteva za glasanje završen je prošlog petka jer konzulat tokom vikenda nije radio, a do tada se prijavilo nešto više od 200 upisanih.
To je, kažu, mala cifra u odnosu na broj građana Srbije u Baden-Virtembergu. Inače, predstavnici raznih srpskih klubova i udruženja su putem našeg lista pohvalili zaposlene u konzulatima jer su koristili sva moguća sredstva da što više građana obaveste o prijavi za glasanje.

U Berlinu kriju glasače

U Nemačkoj je Ambasada Srbije u Berlinu jedino je diplomatsko predstavništo koje iz ko zna kojih razloga krije broj prijavljenih glasača, pa i pored upita nismo dobili nikakav podatak o broju onih koji će glasati u prestonici. "Vestima" je rečeno da se za te podatke obratimo Republičkoj izbornoj komisiji u Srbiji.

U Švajcarskoj je takođe porastao broj onih zainteresovanih za glasanje, a prema rečima konzula savetnika Aleksandra Đurđića stekli su se uslovi za otvaranje dva biračka mesta.

- Prijavljenih građana je više nego pre dve godine, a biračka mesta će najverovatnije biti otvorena u ambasadi i u Luganu, u kantonu Tićino.

Generalni konzul u Cirihu Zoran Jeremić rekao za naš list da se i tamo prijavilo više od 100 glasača, što je uslov za otvaranje glasačkog mesta.

- Ovoga puta, obaveštavanju o glasanju, podeli i ispunjavanju formulara veliki doprinos su dali naša Crkva i klubovi i udruženja i, zahvaljujući tome, broj prijavljenih će biti veći nego 2014. - kaže Jeremić.

Ambasada Srbije u Parizu trudila se da dopre do što više zemljaka, pa su predstavnici Konzulata obilazili su crkve u ulici Simplon i u Bondiju, išli na susrete, večeri folklora, konferencije i koncerte... Po srpskom običaju, s brojnim prijavama krenulo je, tako reći, tek u pet do dvanaest.

U Francuskoj bez Liona

Konzulat u Lionu, nažalost, godinama ne postoji, što je velika prepreka za glasače iz tog dela Francuske jer je predugačak put (500-600 km u jednom pravcu) kako bi se građani lično pojavili pred glasačkom komisijom i u kutiju ubacili svoj glas.

Šef konzularnog odelenja Nina Veličković kaže da prijavljeno je više od 250 građana, ali će o ciframa moći da govori tek po obradi svih podataka. Pretpostavlja da će odziv biti isti kao i pre dve godine. Adresa Konzulata je na 5 rue Leonardo de Vinci, 75015 Paris, tel. 01 45 02 09 39 , fax. 01 40 72 24 23, e-mail konzularno.pariz@mfa.rs

U Konzulatu u Strazburu tek treba da obrade prijave, pa nisu mogli da kažu koliko je prijavljenih. Konzulat je na adresi 26 avenue de la Foret Noire, 67000 Strasbourg, tel. 03 88 35 39 80, fax. 03 88 36 09 49, e-mail: cons.serbie@fr.oleane.com.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online