Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.02.2014.
15:22

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Vezali ruke i konzulatima

Najavu vladajuće srpske garniture da će kampanja za martovske parlamentarne izbore biti kratka očigledno će najviše osetiti dijaspora Srbije. Diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP) u inostranstvu, koja treba da se uključe u evidentiranje birača i otvaranje biračkih mesta, do zaključenja ovog broja "Vesti" još nisu na svojim internet prezentacijama postavila obaveštenje da su izbori zakazani za 16. mart i da državljani Srbije koji žele da glasaju u inostranstvu treba da se prijave do 22. februara u najbliže DKP Srbije.

Na kraju će se kola slomiti na dijaspori... 
 


- Moramo da čekamo zvanične instrukcije iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Takva je diplomatska praksa. Svesni smo da se svakim izgubljenim danom osoblju ambasada i konzulata nagomilava posao evidentiranja birača, kao i da naši građani u inostranstvu imaju sve manje vremena za prijavljivanje. Na kraju će se kola slomiti na dijaspori, ali i na ambasadama i konzulatima, ako odziv birača i broj otvorenih birališta u dijaspori bude minoran - rečeno je "Vestima" u više srpskih DKP-a u svetu.

Pročitajte još:

* Dijaspori ističe vreme

* Dijasporu još ne zovu da glasa

Aleksandar Čotrić, predsednik skupštinskog Odbora za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, smatra da diplomatsko osoblje svojom dobrom voljom može i nezvanično da informiše ljude u rasejanju ili ih uputi na veb sajt Ministarstva pravde i državne uprave Srbije gde je postavljeno obaveštenje.


- Pre svega, bilo bi dobro da DKP najpre pomognu onima koji treba da glasaju prvi put. Preliminarno informisanje birača od koristi je i konzulatima jer im olakšava i ubrzava posao evidentiranja glasača - kazao je Čotrić.

Podsećanja radi, na ranijim izborima bilo je neophodno najmanje 100 evidentiranih birača da bi se otvorilo glasačko mesto u inostranstvu. Tako je 2012. godine otvoreno 38 biračkih mesta u 22 zemlje, dok je 2008. bilo 75 biračkih mesta u 42 države, a od ukupnog broja birača upisanih u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu, glasala je samo trećina.

Hiljade kilometara do birališta

Aleksandar Čotrić napominje da je prepreka u ostvarenju biračkog prava i ogromnu udaljenost ambasada i konzulata Srbije od mesta stanovanja velikog broja pripadnika dijaspore i ta udaljenost može da bude i do nekoliko hiljada kilometara.
- Ti ljudi su praktično onemogućeni da glasaju i ispune jedno od osnovnih ustavnih prava. Zato od više stotina hiljada državljana Srbije koji žive u inostranstvu glasa manje od pet odsto - upozorava Čotrić.

- Izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika 2004. omogućeno je glasanje našoj dijaspori. Iako je u međuvremenu uočeno niz manjkavosti u izbornom procesu, od tada ništa nije učinjeno da se rasejanju omogući da glasa poštom jer to postoji u mnogim državama sveta - kaže Čotrić.


Dijaspora bi se više angažovala da se prijavi i izađe na birališta, smatra Čotrić, ako bi u parlamentu Srbije imala svoje direktne predstavnike.


- Ništa do sada nije učinjeno da se dijaspori obezbedi da od ukupno 250 poslanika skupštinskog saziva nekoliko njih direktno bira rasejanje iz svojih redova, u posebnoj izbornoj jedinici. Ako znamo da u inostranstvu živi oko 40 odsto ukupnog srpskog korpusa, neophodno je da obezbedimo našoj dijaspori da, poput Italijana, Grka, Makedonaca ili Hrvata, ima svoje neposredno izabrane predstavnike u otadžbinskom parlamentu, koji će zastupati njihove specifične interese i potrebe - rekao je Čotrić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online