Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 31.01.2014.
13:03

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Dijaspora glasa po starom spisku?

Hitno raspisani parlamentarni izbori po svemu sudeći doneće ponovo probleme dijaspori Srbije. Birači u evropskom i prekomorskom rasejanju već se pitaju da li će glasati po starim nepreciznim spiskovima i da li će do biračkog mesta morati da pređu od više desetina do nekoliko stotina ili hiljada kilometara.

Na birališta ponovo 16. marta
 

Pitanje je da li će biti vremena, budući da su izbori zakazani za 16. mart, da se evidentiraju svi glasači u inostranstvu i da se po potrebi otvore i nova birališta pored već poznatih u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Rasejanje sumnja da je u trci za što brži izlazak na birališta dijaspora zaboravljena, kao i više puta do sada.

- Nadležna državna institucija, Ministarstvo pravde i državne uprave čeka objavu u "Službenom glasniku" da su izbori raspisani, da bi potom izašlo s uputstvima kako i gde će u inostranstvu građani Srbije moći da iskoriste svoje biračko pravo i glasaju 16. marta - nezvanično je rečeno "Vestima" u Vladi Srbije.


U Kancelariji za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu podsećaju da je njihov domen da samo informišu dijasporu kako i gde birači mogu da se evidentiraju i gde će sve biti otvorena birališta.

Rok za prijavu 22. februar

Ministarstvo pravde i državne uprave Republike Srbije izdalo je Obaveštenje za upis u birački spisak glasača u inostranstvu.

Građani Srbije koji žele da glasaju u inostranstvu svoje podatke lično treba da dostave do 22. februara 2014. diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije u svetu.

Jedinstveni birački spisak se zaključuje 28. februara u ponoć.

- Čim budemo imali sve relevantne podatke objavićemo ih na našoj internet prezentaciji i proslediti medijima - rekla je za "Vesti" Nikolina Milatović Popović, pomoćnica direktorke Kancelarije za dijasporu.


Podsećanja radi, na ranijim izborima bilo je neophodno najmanje 100 evidentiranih birača da bi se otvorilo biračko mesto u inostranstvu. Tako je 2012. godine bilo otvoreno 38 biračkih mesta u 22 zemlje, dok je 2008. bilo otvoreno 75 biračkih mesta u 42 države, a od ukupnog broja birača upisanih u Posebnu evidenciju birača u inostranstvu, glasala je samo trećina.


- Izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika 2004. godine prvi put je omogućeno glasanje na predsedničkim i parlamentarnim izborima našoj dijaspori i birališta su otvorena u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, uz prethodnu registraciju. Iako je u međuvremenu uočeno niz propusta i manjkavosti u izbornom procesu, od tada ništa nije učinjeno da se dijaspori olakša glasanje, ali i da dobije svoje predstavnike u parlamentu Srbije - podseća Aleksandar Čotrić, predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu.


- S obzirom na ogromnu udaljenost ambasada i konzulata Srbije od mesta stanovanja velikog broja pripadnika naše dijaspore, koja iznosi i po nekoliko hiljada kilometara, oni su praktično onemogućeni da glasaju i ispune jedno od osnovnih ustavnih prava. Zato od više stotina hiljada državljana Srbije koji žive u inostranstvu glasa manje od pet odsto - upozorava naš sagovornik.

POVEZANE VESTI

Petak 31.01.2014. 14:00
Pa naravno. Neće SNS dozvoliti dijaspori da glasa za koga hoće. Na izborima mogu glasati samo državni službenici na budžetu, a ne oni financijski nezavisni od SNS. Taman posla, pa da Dveri uđu u skupštinu. SNS ima da osvoji 102 % glasova, a Vučić da postane doživotni premijer i feldmaršal.
Petak 31.01.2014. 17:11
Sto ne kazes sulejman Vucic da li je Kosovo dijaspora,zasto laze vise ovaj narod koji je naivan a plasim se da na izborima bude opet jos naivniji.A posle toga nema kajanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online