Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 30.03.2016.
05:55
J. Arsenović - Vesti A

Tretman Kosova po nemačkom receptu?

Formulacija Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohije i njenog statusa u Ustavu Srbije već dugo zaokuplja pažnju šire javnosti, pogotovu u svetlu spekulacija da Brisel vrši pritisak na Beograd da iz preambule izbaci formulaciju o južnoj pokrajini kao sastavnom delu Srbije. Takav korak se tretira kao predvorje formalnog priznanja otcepljenog Kosova.

www.mc.rs
Predlog neće proći u Skupštini Srbije: Vesan Rakić Vodinelić

Profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić, međutim, ne veruje da bi potpuno "istiskivanje" Kosova iz Ustava moglo da bude usvojeno u Skupštini.

- Umesto današnjeg rešenja koje ne odgovara stvarnosti, trebalo bi da stoji rešenje slično Ustavu nekadašnje Zapadne Nemačke - izjavila je za "Danas" Vodinelićiva, koja je inače kandidat za poslanika na listi Nove stranke Zorana Živkovića.

Reagujući na ovakav stav, savetnica za medije predsednika Srbije Stanislava Pak poručila je da bilo kakvo izbacivanje Kosova iz Ustava i narušavanje integriteta zemlje ne dolazi u obzir.
Za mogućnosti da u ustavnoj preambuli stoji rešenje slično Ustavu nekadašnje Zapadne Nemačke, Pakova je rekla da to "ne pije vodu".

A šta je zapravo pisalo u Ustavu SR Nemačke iz 1949. godine, na šta bi, navodno mogli da se ugledaju srpski ustavopisci?

U preambuli je navedeno je da Ustav nemački narod donosi "i u ime onih Nemaca čije je učešće onemogućeno", misleći na sunarodnike iz Istočne Nemačke koja je tada bila deo lagera predvođenog Sovjetskim Savezom. U tekstu se, takođe i ceo nemački narod poziva da "na osnovu slobodnog samoopredeljenja ostvari jedinstvo i slobodu Nemačke", što se i desilo posle pada Berlinskog zida 1990.

Išinger prvi predložio

Model "dve Nemačke", podrazumeva i da dve državne tvorevine koje se formalno međusbno ne priznaju, ipak uspostave dobrosusedske odnose i garantuju nepovredivost međusobnih granica.
Na pregovorima u Beču 2006, predstavnik EU u posredničkoj "trojci", Nemac Volfgang Išinger predložio je da Srbija i Kosovo urede odnose upravo po ovom modelu.

Ovu paralelu mnogi u Srbiji odbacuju, između ostalog i zato što se radilo o ujedinjenju dva dela jednog istog naroda, dok u slučaju Kosova većinsko stanovništvo čine Albanci, pa njihovo samoopredeljenje nikada ne bi moglo biti u pravcu ponovnog ujedinjenja sa ostatkom Srbije.

Vučić nema kapacitet

Profesorka Rakić Vodinelić smatra da "Aleksandar Vučić sam nema i ne može imati kapacitet za promenu Ustava".
Prema važećem Ustavu, promena najvišeg pravnog akta može da nastupi ako za nju glasa dvotrećinska većina ukupnog broja narodnih poslanika. Potom se sa aktom o promeni Ustava ide na referendum gde za njega treba da glasa većina izašlih birača, da bi na kraju tog procesa on stupio na snagu kada ga proglasi Narodna skupština.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.03.2016. 09:39
мајмуне изволи избриши и овај коментар .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online