Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 15.03.2016.
15:19
Vestionline A

"Srbija tvrdi da je republika, ali Vučić pretenduje da bude kralj"

Bivši kandidat Konzervativne partije za poslanika u britanskom parlamentu Danijel Hamilton je za portal "Transkonflikt" rekao da je Srpska napredna stranka jedna od najuspešnijih i najintrigantnijih političkih stranaka koje su se polavile u Evropi u poslednjih nekoliko godina. Takođe, prema njegovom mišljenu, premrijer Aleksandar Vučić je kralj svih anketa uoči izbora u Srbiji koji su zakazani za 24. april.

Tanjug
Nema mu ravnog, smatra nekadašnji britanski političar: Aleksandar Vučić, kralj anketa

Bivši britanski političar sada je viši direktor konsultantske kompanije "FTI konsalting" iz Vašingtona. Hamilton je analizu stanja uoči glasanja podelio u pet segmenata, od kojih prvi nosi naslov "Premijer Vučić je kralj anketa".

Kralj anketa

U tom delu on navodi da će u narednih mesec i nešto dana biti napisano puno autorskih tekstova o srpskim izborima, a da ni u jednom neće biti sumnje oko jedne stvari, da će njihov ishod biti novi mandat Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i još četiri godine Aleksandra Vučića na funkciji premijera.

- SNS je jedna od najuspešnijih i najintrigantnijih političkih stranaka koje su se pojavile u Evropi u poslednjih nekoliko godina. To je stranka reformisanih (i u nekim slučajevima nereformisanih) radikala, koja je nekako uspela da obuzda naklononjenost Srbije ka ultranacionalizmu, to je skup individualaca koji su činili malo ili ništa kako bi se suprotstavili najgorim ekscesima Slobodana Miloševića, ali su ipak i pored toga postali zagovornici novootkrivene privrženosti Srbije prema EU i stranka desnih liberala u ekonomskom pogledu, koji su izgleda i pored toga u stanju da pokupe glasove u radničkim područjima - piše Hamilton.

Nije savršeno, ali...

On smatra da "upravljanje koje sprovodi SNS nije bilo savršeno, ali je donelo otvaranje pregovora s EU, započinjanje istinskog programa reforme javnog sektora i privlačenje nekih solidnih stranih investicija u Srbiju".

Kosovsko pitanje

Hamilton je treći segment teksta naslovio "Po drugi put zaredom na izborima kosovsko pitanje je nešto o čemu će se misliti kasnije".Navodi da su "izbori 2014. bili jedinstveni u novojoj srpskoj istoriji po tome što, čak ni najmanje, njima nije dominiralo pitanje Kosova", što je po njemu kod većine političkih stranaka nastavljeno i u međuvremenu.

- Neko bi u tome video prećutno priznanje nezavisnosti Kosova u redovima srpske političke elite ili dokaz discipline kojom lideri države pristupaju tekućim pregovorima o pristupanju zemlje EU. I jedno i drugo je donekle tačno - smatra autor.

- Vučić iza sebe ima uspehe na osnovu kojih može opet da se kandiduje - ocenjuje autor i dodaje da "on zapravo nije ni morao da raspiše ove izbore, pošto je s aktuelnom većinom SNS u Narodnoj skupštini mogao lagano da vlada do 2018".

Hamilton ipak smatra da, bez obzira na to, Vučićeva odluka da ide na prevremene izbore nije loš politički potez.

Povratak desnice

Hamilton u četvrtom delu teksta pod nazivom "Tvrda desnica će se verovatno vratiti na scenu" piše da, "uprkos izuzetnom napretku ka modernizaciji i umerenosti koji je postignut poslednjih godina, Srbija ostaje zemlja u kojoj tvrda politička retorika nastavlja da donosi plodove".

- Opozicija Vučiću i SNS je podeljena do tog nivoa da je teško utvrditi ko joj je "vođa" - navodi Hamilton.

On se poziva na rezultate anketa po kojima SNS može da osvoji i do 60 odsto glasova, "dovoljno da Vučić i stranka dobiju čak 200 poslanika u Narodnoj skupštini sa 250 mesta i ojačani mandat da ostanu na vlasti do 2020". Prema Hamiltonu, "ovi izbori praktično ne nose nikakav rizik" po aktuelnu vlast.

- Srbija tvrdi da je republika, ali je Vučić bliže tome da bude kralj, nego što će bilo ko od Srba biti u doglednoj budućnosti - smatra autor.

DS jedva do cenzusa

U delu teksta pod nazivom "Sumorna budućnost DS", Hamilton podseća da moderni prozapadni put Srbija umnogome duguje radu osnivača DS, "pre svega pokojnom premijeru Zoranu Đinđiću, koji je zbog reformističkih napora dobio metak u glavu".

- Teško mi je, ipak, da razumem kako će DS ostati politička snaga u Srbiji 2016, a ankete su saglasne sa mnom. Van severne pokrajine Vojvodine, gde Bojan Pajtić upravlja na osnovu podrške stranaka etničkih Mađara, ona je izgubila veći deo političke podrške od SNS, koja je bila u naletu i prihvatila veliki opseg prozapadne i proreformske retorike - kaže Hamilton i dodaje da će "DS ostati u Narodnoj skupštini, ali jedva", kao i da je pitanje "da li će oni uspeti da ostanu kredibilna politička snaga do narednih parlamentarnih izbora 2020".

Obećanje ludom radovanje?

Poslednji segment autor je naslovio pitanjem "Vizija za 2020: da li Vučić previše obećava?".

- Celokupna premisa javnosti u vezi s izborima zakazanim za naredni mesec jeste da oni Srbiji treba da donesu čvrstu i stabilnu vladu, koja može da je vodi ka pristupanju EU 2020. To, na žalost, deluje kao nerealno očekivanje - ocenjuje Hamilton i nabraja razne faktore, poput političkog raspoloženja u EU nakon izbijanja migrantske krize, kao i pitanje Kosova, zbog kojih 2020. smatra nerealnim rokom. On zaključuje da "članstvo u EU ostaje nešto što je skoro izvesno za Srbiju, ali je manje izvesno da će se desiti 2020".

POVEZANE VESTI

Utorak 15.03.2016. 15:34
Tekst je narucen za potrebe SNS bandita i razbojnika . Navedite mi STA je to Vucic uradio dobro za obicnog coveka i za Srbiju do sada . Vece ZLO po Srbiju od Vucica ne postoji .
Utorak 15.03.2016. 17:50
Srbija je propala drzava - pa mu onda nista drugo i ne preostaje. Psihopate i lopove treba zaobilaziti i neshvatiti kao rasis ticku ideologiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online