Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.03.2016.
08:47
D. Dekić - Vesti A

Sankcije zbog Srbijagasa

Zbog Srbijagasa Beogradu od 1. jula prete sankcije, a brojna nerešena pitanja u oblasti energetike mogla bi i ozbiljno da spotaknu put ka Evropskoj uniji.

Tanjug
Dušan Bajatović

Sporna su, kako je rekao direktor Sekretarijata Energetske zajednice u Beču Janez Kopač, četiri momenta koja koče otvaranje pregovaračkog poglavlja vezanog za energetiku. Najvažniji deo je razdvajanje operativnog prenosnog sistema i komercijalne delatnosti u Srbijagasu.

Kopač je posle sastanka sa predstavnicima srpskog Ministarstva energetike saopštio da je dobio obećanja i da će to biti učinjeno do 1. jula.

- Ako se do tada ne desi, na ministarskom savetu Energetske zajednice daćemo predlog za usvajanje sankcija protiv Srbije - zapretio je Kopač.

Strance zanima samo profit

Nesporno je, ukazuje predsednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić, da će ovaj uslov Srbija morati da ispuni.
- To razdvajanje se traži da bi stranci kupili onaj profitabilniji deo, komercijalnu delatnost, odnosno sektor koji se bavi prodajom gasa. Jugorosgas, preko kojeg Srbija kupuje gas, a 70 odsto je u ruskom vlasništvu, još pre dve godine je razdvojio te delatnosti.

Direktor Enerdži sejving grupe Slobodan Ružić ne veruje da će se to desiti. On Srbijagas vidi kao dugogodišnji problem i ističe potrebu njegovog restruktuiranja.

- Razdvajanje delatnosti je standardan evropski postupak, a na primeru Srbijagasa je vidna sklonost ka kašnjenju, odrađivanju brzinom puža i nepotrebnom mrcvarenju posla koji mora da se završi - tumači Ružić za "Vesti" i kao veći problem tog preduzeća ističe velike dugove.

Među problemima na koje je Kopač ukazao su i članstvo srpske Elektromreže u Birou za dodelu koordinisanih prekograničnih kapaciteta u Podgorici, a sporna je tarifa od 40.000 evra koja mora da se plati. Sporna je saradnja Elektromreža Srbije i operatera prenosa na Kosovo koja predviđa osnivanje nove firme za snabdevanje, što nije učinjeno. Četvrti problem je zaštita životne sredine po Direktivi o sumporu u gorivima.

Slobodan Ružić objašnjava da je problem za Kosovo vezan za politiku, jer da nije EU ne bi ovo pitanje ni postavljala.

Mada sve to građane zbunjuje, predsednik sindikata Sloga za industrijske delatnosti Vladimir Radosavljević ipak smatra da je reč o pozitivnim promenama i sređivanju situacije u energetici.
- Međutim, svugde pa i u energetici, ima političkih interesa skrivenih od očiju javnosti - kaže Radosavljević za "Vesti".

Smeta im prodaja ruskog gasa?

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da nijedan termin nije probijen.
- Ako nekome smeta što Srbijagas prodaje ruski gas, mi trenutno nemamo drugi izvor gasa jer ne postoje diversifikacije. Ne vidim da nas bilo ko može optužiti za bilo šta, od toga da se beži od restrukturiranja ili da neko drži monopol. Tržište je otvoreno za sve - naglasio je on i dodao da Srbijagas radi uz pomoć Svetske banke i MMF-a.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online