Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 17.03.2016.
04:13

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Voda progutala Gračanicu

Srednjovekovni manastir valjevska Gračanica, koji je posvećen Svetom arhangelu Mihailu, potapa se uprkos višegodišnjim protestima Valjevaca. Voda je stigla do krova, prodrla u unutrašnjost crkve, ikone nestaju u mutnoj vodi, a punjenje akumulacije se nastavlja.

facebook.com
Potopljena istorija: Manastir Gračanica pod vodom

Svetinja iz 15. veka će potonuti radi punjenja brane Rovni, uprkos apelima Eparhije valjevske i nadležnog episkopa Milutina da se nivo vode zadrži na koti 333 nadmorske visine. Time bi se sačuvao manastir, a dobilo veštačko jezero.

Mada je prvi akt o potapanju još u vreme patrijarha Pavla 1991. godine potpisao nadležni vladika Lavrentije u dogovoru sa državnim vlastima, borba za spas valjevske Gračanice traje više od 10 godina. Trenutno se održavaju svakodnevni protesti pred zgradom Vlade Srbije u Beogradu. Nadležni tvrde da će akumulacija Rovni ubuduće spasavati Valjevo i nizvodne opštine u slivu Kolubare od velikih poplava.

- Crkva je pod vodom do krova, ali još nije sve izgubljeno. Može biti spasena ako se ispusti voda iz akumulacije. Nećemo odustati od demonstracija dok se to ne dogodi i tako zaustavi strašna sudbinska opasnost po srpski narod. Jer Bog vidi sve, a božje svetinje se radi prolaznih ovozemaljskih interesa ruše i potapaju još od 1908. godine. Zbog toga, zajedno sa tim svetinjama, kao narod biološki nestajemo i tonemo iz nesreće u nesreću - izjavio je za "Vesti" raščinjeni monah Antonije Davidović, koji sa oko 300 Valjevaca protestuje u Beogradu.

Miodrag Marković, direktor JP Kolubara Valjevo, koje vodi investiciju, tvrdi da je "akumulacija Rovni državni projekat, jedan od najvažnijih u Zapadnoj Srbiji u koji je uloženo skoro 80 miliona evra.

Irinej: Izgradili smo novi manastir

Oglasio se i patrijarh srpski Irinej rekavši "da je dobro što se ugrožene svetinje premeštaju na drugo mesto kako bi se sačuvale".
- Tako je premeštena i ova, tako su premešteni i drugi manastiri. Vladika Lavrentije je o tome razmišljao i on je odlučio i dao saglasnost da hram bude potopljen, ali pod uslovom da bude izgrađen na novom mestu. I, koliko znam, izgrađena je nova Gračanica, ali narod je navikao na tu svetinju, teško se miri. Vrlo mučno i teško je, ali dešavalo se to i u prošlosti, biće toga i u budućnosti, tako da je Crkva ipak - imajući u vidu potrebu naroda - dala saglasnost da se to uradi - rekao je patrijarh Irinej.

- Bilo kakav pokušaj pražnjenja akumulacije je nemoguć iz više razloga. U akumulacionom jezeru nalazi više od 12,5 miliona kubika vode, koja je zaustavljena ciljano da bi se sprečio poplavni udarni talas prema Valjevu: Pražnjenje nije čak ni predviđeno da se radi, tako da smo tokom projektovanja i punjenja akumulacije predvideli i potapanje crkve. Osnovni preduslov za izgradnju akumulacije Rovni bio je sporazum za Crkvom o izmeštanju valjevske Gračanice, potpisan još pre 25 godina. U međuvremenu, izmeštanje Gračanice nije bilo moguće zbog materijala od koga je sazidana, pa je 2003. godine vladika šabačko-valjevski Lavrentije dao saglasnost za potapanje crkve i razmenu nepokretnosti, izgradnjom nove crkve iznad akumulacije - izjavio je medijima Marković.

On tvrdi da se u potpunost poštuju svi ugovori koji su potpisani sa SPC.

- Prošle godine, u oktobru, premeštene su sve pokretne stvari i crkveni mobilijar iz valjevske Gračanice u novosagrađenu crkvu. Znači, svaki detalj, pod stručnim nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, sve ikone, ikonostas, sve pokretne stvari, sve je preneto u novu crkvu - kategoričan je Marković.

Vladika u neverici

Episkop valjevski Milutin je od 2008. godine u više navrata apelovao da se manastir sačuva tako što će se akumulacija zaustaviti na koti 333.
- Sa žaljenjem izražavamo nevericu i strah da u drevnoj svetinji našeg kraja više nije moguće služiti Svetu liturgiju. S tugom gledamo kako naši strahovi postaju stvarnost i da preti potapanje lađe, koja je vekovima plovila po uzburkanom moru ovog sveta predvođena Arhistratigom Mihailom i mnoge privodila tihom pristaništu Carstva Božjeg - upozorio je poslednji put vladika Milutin.

To potvrđuje i sveštenik Miroslav Novaković, koji je donedavno vršio bogosluženja u manastiru. On kaže da su sve ikone i inventar u hramu, koji se vidi na fotografijama u štampi i na internetu da plutaju u vodi, doneli i u hram naknadno uneli sami vernici.

- Oni koji su ikone doneli zahtevali su da se one ne pomeraju, niti iz hrama iznose. Ja sam kao sveštenik koji služi Bogu i narodu to i poštovao. Sve svete predmete neophodne za služenje Svete liturgije (antimis, sasude, jevanđelje, bogoslužbene knjige) od momenta kada su sve stvari iz hrama iznesene, lično sam donosio na službu i posle službe odnosio. Odgovorno tvrdim da ništa od toga nije ostalo u hramu, niti potopljeno u mutnoj i prljavoj vodi - saopštio je Novaković.

Potopljene mnoge svetinje

Tokom 20. veka, da podsetimo, na desetine starih srpskih crkava i manastira, kulturno-istorijskih spomenika, te više sela i gradova, kao i grobalja, potopljeno je širom bivše Jugoslavije, zarad viših državnih interesa. Zbog izgradnje hidroelektrane Đerdap pod Dunavom jeu istočnoj Srbiji završilo nekoliko naselja sa seoskim crkvama. Svojevremeno je potopljen je srednjovekovni manastir Dragović, te Pivski manastir, zatim manastir Rujan kod Užica zbog izgradnje brane Vrutuci, dok je na dnu Bilećkog jezera manastir Kosijerevo, a pod vodom veštačkog jezera Gazivode završio je manastir Čkilje.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.03.2016. 09:46
Ovim postupkom vlasti su pokazale krajnju drskost i nepostovanje prema vlastitom Narodu.Ovo nece nikada biti oprosteno a ovi sto ovde bljuju i Svetu Crkvu ponizavajuostace zauvek zigovani ,jer iskreni vernici to nece zaboraviti,i nikakav opsti interes nemoze da bude vazniji od ovako jedne prelepe Svetinje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online