Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 07.08.2014.
05:16
D. Dekić - Vesti A

Birokratija davi poplavljene

Građanima Srbije čije su kuće stradale u nezapamćenim poplavama i dalje vode bitku s vremenskim nepogodama, ali i raznim administrativnim zavrzlamama zbog kojih još nisu dobili novac za obnovu i sanaciju domova.

Što nije uradila voda, uradiće nemar
 

Ni pomoć Srbiji nije koliko se očekivalo da će biti pošto je za štete procenjene 1,34 milijardi evra, država za sanaciju dobila 106 miliona evra bespovratnih sredstava, a u kreditima joj je stavljeno na raspolaganje 889 miliona. Za sada je u pripremi zahtev za povoljan japanski kredit od 40 miliona na isto toliko godina uz kamatu od svega 0,01 odsto i urgentni kredit Svetske banke od 300 miliona dolara.
 

Subotić dao 50.000 evra

Među velikim donatorima koji su pomogli poplavljane prednjači nekadašnji teniser Slobodan Živojinović Boba sa 110.000 evra. Slede ga biznismen iz Švajcarske Stanko Subotić Cane koji je dao 50.000 evra za rodni Ub, koliko je donirao i košarkaš Dejan Bodiroga. Široke ruke bio je i bivši ministar Božidar Đelić koji je uplatio 20.000 evra.

U sredu je Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja počela prvu isplatu onima koji su pretrpeli štetu u nedavnim poplavama. Prema rečima šefa Kancelarije Marka Blagojevića, dinamiku isplata diktiraju jedinice lokalne samouprave, pa će i brzina rada zavisiti od brzine kojom opštine izdaju rešenja.


- Sredstva koja je Srbija dobila na međunarodnoj donatorskoj konferenciji idu na saniranje objekata i prevenciju od poplava, dok 30 miliona evra za 24 opštine prikupljenih SMS porukama, pej palom ili direktnom uplatom u koje ulazi i 10 miliona dolara Ujedinjenih Arapskih Emirata, ide za izgradnju srušenih kuća - navodi Kancelarija.


 

Marko Blagojević kontroliše kako se troše državne pare

U kancelariji je "Vestima" rečeno da još nijedna od opština nije okončala posao i da ide sporije od očekivanog jer ima više od 10.000 zahteva ugroženih. Do sada je 13 opština poslalo 344 rešenja, pa je krenula isplata. Ta dokumentacija stigla je iz Krupnja, Koceljeve, Lajkovca, beogradskih opština Rakovice i Obrenovca, Ljubovije, Osečine, Paraćina, Petrovca na Mlavi, Svilajnca, Trstenika, Šida, Vladimiraca, a još skoro polovina ugroženih opština tek treba da preda rešenja.


U Kancelariji ukazuju da nisu lokalne samouprave krive što je proces usporen jer nemaju dovoljno ljudskih kapaciteta.

Dijaspora široke ruke

Dijaspora je ulaćivala pomoć na račun Ministarstva finansija i drugih budžetskih korisnika, a najviše iz Nemačke, Austrije, Švajcarske i Holandije. Zavidne sume su stigle iz Australije, SAD, Kanade, Rusije, a bilo je pojedinačnih uplata iz dalekih zemalja poput Južnoafričke Republike, Novog Zelanda, Perua, Katara, Azerbejdžana...

- U nekim jedinicama lokalne samouprave samo dva pravnika rade na 200 do 300 slučajeva, a dosta je neraščišćenih imovnsko-pravnih odnosa. Na primer, vlasništvo nad kućom nije preneto sa preminulih roditeljima na naslednike - rečeno nam je uz najavu da pomoć stiže prvo onima kod kojih je situacija "čista", pa tek onda "problematičnim slučajevima".


Može se primetiti da je i država mogla da bude agilnija i pošalje u preopterećene opštine stručni kadar jer ovaj posao ne sme da zađe duboko u jesen.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.08.2014. 09:08
Birokratija, sporost, sve su to reči koje vode ka tome da u ovoj tragediji treba neko da se ugradi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online