Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.03.2016.
03:11

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Ne damo da nestane svetinja!

Zbog vode koja je prodrla u manastirsku crkvu valjevske Gračanice, hrama iz 15. veka u Tubraviću kod Valjeva, juče je ispred zgrade opštine održan narodni protest.

twitter.com
Valjevcima prekipelo: Protest ispred zgrade opštine

Uprkos tome što je više od 200 građana tražilo da se zaustavi dalje punjenje akumulacije kod brane Rovni i spasi svetinja, opštinski odbornici su izglasali suprotno. Odgovorni tvrde da za plavljenje manastira nije krivo punjenje akumulacije već bujične poplave u tom delu Srbije.

- Od 31 odbornika samo njih osam je glasalo da se spreči potapanje manastira i pucanje brane. Nivo vode u crkvi je već iznad 10 cm i uskoro bi mogla da bude skroz potopljena. Proteste nastavljamo narednih dana u Beogradu, ispred zgrade Vlade Srbije. Valjevski zvaničnici oglušili su se o naš apel i pozvali policiju, iako smo mi održali miran protest, pevali crkvene pesme i nosili crkvena znamenja. Vlada Srbije nikad nije donela rešenje da su akumulacija i brana u javnom interesu Republike. Radi se o projektu koji je svojevremeno inicirao Dušan Mihajlović, nekadašnji ministar policije i potpredsednik Vlade - tvrdi za "Vesti" raščinjeni monah Antonije Davidović.

On se sa narodom tog kraja već 13 godina bori za spas valjevske Gračanice. Naglašava da bi "sreća u ovoj velikoj nesreći ipak mogla da se desi ako se brana sama od sebe uruši i voda oteče".

- Hidrogeolozi su uočili velike fleke pri dnu brane, ali i pukotine. Kako se akumulacija puni, očigledno je da i brana popušta. Podsetili su i da se veštačka akumulacija nikad ne pravi na mestima sa puno izvorskih i podzemnih voda kojima ovaj kraj obiluje - tvrdi Davidović.

I Eparhija valjevska apelovala je juče na nadležne da se punjenje veštačkog jezera na akumulaciji Rovni zadrži na koti 333 jer samo tako crkva Svetog arhangela Mihaila (valjevska Gračanica) može biti sačuvana.

Zadržavanjem nivoa jezera na toj koti bila bi otklonjena i velika opasnost za Valjevo i okolinu u slučaju pucanja brane.

Ugroženi izvori u okruženju

- Brana Rovni je podignuta na trusnom krečnjačkom području. U blizini je linija razdavanja dve tektonske ploče, ovo je epicentralno žarište za zemljotrese. Hidrogeolozi su dokazali da je ova brana jako opasna, da bi njena voda bila zagađena otrovnim rudama arsena i antimona iz rudnika poviše nje, te da bi zagadila sve podzemne vode i izvore Valjeva. Brana je nepotrebna jer Valjevo ima izvore čiste vode za piće 14 puta veće od potrebnih. Ukazali su i da bi se pogubno pogoršala klima zbog muljevite i ustajale vode iz veštačkog jezera - kaže Davidović.

Episkop Milutin obraća se još od 2008. godine nadležnima moleći za spas manastira i prirode. Poslednji takav apel gradskom rukovodstvu i upravi brane upućen je pre nekoliko dana. U međuvremenu, i pored proglašenja zone oko manastira kao nebezbedne, episkop je naredio nadležnom svešteniku da služi liturgiju sve dokle je to bezbedno po njega i vernike.

Miodrag Marković, direktor JP Kolubara, investitor hidrosistema Rovni, kaže da je punjenje pod nadzorom komisije Ministarstva energetike i da nadiranje vode u manastir nije u vezi sa akumulacijom.

Sve zbog nabujale Sušice?

- Plavljenje je posledica nabujale reke Sušice jer je vodostaj naglo porastao zbog topljenja snega na brdima iznad brane, ali i obilne kiše. Nijednim projektom nije predviđeno da se akumulacija u ovom trenutku puni do nivoa koji bi ugrozio kompleks manastira koji je SPC državi ustupila još 2003. godine - izjavio je direktor JP Kolubara.

Davidović podseća da je ugovor o ustupanju potpisao tadašnji episkop šabačko-valjevski Lavrentije, a da je nakon deobe ove eparhije 2006. i formiranja valjevske episkopije nadležni vladika Milutin u više navrata apelovao da se ne potapa manastir, ali "nije imao hrabrosti da traži raskidanje ugovora koji je potpisao njegov prethodnik".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online