Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.03.2016.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Lažima i maglom do glasova

Veliki pisac i demokrata Borislav Pekić dobio je danas spomenik na Vračaru, beogradskoj opštini u kojoj je dugo živeo. Bio bi to lep gest Beograda i Srbije prema nesvakidašnjem stvaraocu čije su knjige "Vreme čuda", "Godine koje su pojeli skakavci" ili "Runo" svrstane u sam vrh srpske književnosti 20. veka, da nije očigledne i uvredljive političke zloupotrebe.

Tanjug
Pekić u džaku: Predizborni spomenik piscu

Spomenik Pekiću otkrio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, dok su po Vračaru prethodnih dana pristalice SNS delile flajere u kojima zaslugu za podizanje spomenika pripisuje upravo sebi!

V. Sekulić
Otvaranje toaleta: Cvijetin Milivojević

Svi bi ga hteli

Borislav Pekić bio je demokrata nacionalne orijentacije, kaže Cvijetin Milivojević, i kao takav bio je bliži opciji koju je kasnije zastupala DSS. Kao čoveka velikog ugleda i visokih moralnih principa, nakon njegove smrti 1992. prisvajale su ga i DS i DSS. Činjenica da ga sada svojataju i naprednjaci, Milivojević objašnjava da je naprednjačkim "preumljenicima" lakše da se uhvate za Pekića koji je zastupao politiku "i nacija i demokratija" nego da se pravdaju kako su od ekstremnih radikala postali ekstremni evrofanatici.

Okretanje u grobu

"Srpska napredna stranka se zahvaljuje na podršci koju ste dali našoj inicijativi da jedan od najznačajnijih srpskih književnika u 20. veku, romansijer, dramski pisac, filmski scenarista i akademik Borislav Pekić dobije spomenik koji će 2. marta otkriti premijer Aleksandar Vučić", piše u flajeru SNS.

Laža i paralaža

Nedavno je na društvenim mrežama jedna Beograđanka objavila kako je moguće živeti sa 30.000 dinara mesečno, pa još i uštedeti za letovanje u Španiji. Društvene mreže su se usijale od negodovanja što se prodaje nerealna priča, a lista neophodnih troškova oštro je pobila ovakvu optimističku računicu, kako se veruje, smišljenu u nekoj od botovskih radionica vladajuće SNS.

Istina je da je inicijativu za podizanje spomenika potekla od Fondacije "Borislav Pekić" koju su osnovale supruga i ćerka pokojnog pisca i da su za svoj predlog dobili podršku od gradskog sekretara za kulturu Vladana Vukosavljevića i gradskog menadžera Gorana Vesića. To je nekoliko puta prošle godine ponovio sam Vesić i tada se nigde nije spominjala zasluga SNS.
Pekić je bio jedan od osnivača DS, a nekadašnji potpredsednik DS Slobodan Gavrilović kaže da Vučić sa Pekićem nema ništa zajedničko.

Oči na potiljku

U nastojanjima da na sledećim lokalnim izborima konačno osvoje vlast u opštini Vračar, naprednjaci su i piščeve reči upodobili politici svog stranačkog lidera.
"Politiku današnje Vlade Republike Srbije koju vodi premijer Aleksandar Vučić na najbolji način opisuje Pekićev citat: Treba gledati pravo. Jer da se htelo gledati iza sebe, dobili bismo oči na potiljku. Treba ljubiti zemlju svoje dece, a ne dedova svojih. Jer čast neće zavisiti od toga odakle dolazimo nego kuda idemo".

- Vrednosno to su dve potpune suprotnosti u svakom pogledu. U intelektualnom, stvaralačkom, etičkom... Poštenja radi, i u pogledu ličnih sudbina i drama, da ne govorim o spisateljskom stvaralaštvu - kaže Gavrilović, koji pozdravlja postavljenje spomenika, ali se zgražava nad činjenicom da ga je svečano otkrio upravo Vučić.

I dok jedan deo javnosti smatra da se pisac verovatno okreće u grobu, političke zloupotrebe, manipulacije i prazna obećanja se ređaju još većom žestinom kako se približavaju izbori koje je premijer najavio za 24. april. Iako predizborna kampanja zvanično još nije počela, poslušnički mediji prenose Vučićeve nastupe uživo, a potom ih u večernjim satima integralno repriziraju.

Kvarljiva roba

Premijer je gostujući na RTS-u u utorak veče, pokušao da pokaže i dozu samokritike zbog svoje sveprisutnosti.
- Znam da sam dosadio mnogima jer se preterano pojavljujem. Jer se ja, kako klinci kažu, pojavljujem i kada otvore frižider. Ali to sam radio sa namerom i željom da najvrednije i najmarljivije radim svoj posao. Otvorio sam 27 fabrika. Imamo milijardu i sedamsto miliona evra investicija - nije odoleo da se na kraju ne pohvali.

Zasluge za rupe na putu

Televizije vode računa da svoje gledane rijalitije ne poklope sa premijerovim nastupom, kao što je bilo preksinoć kada je imao intervju na RTS-u. Mašinerija tzv. botova zaduženih da na internetu veličaju Vučićeve zasluge i kritikuju opoziciju, radi nesmanjenom žestinom.

Kontrolisana štampa pojačano napada stranke koje imaju šanse da uđu u parlament nakon sledećih izbora. Tako neomiljenog Zorana Živkovića mediji lažno predstavljaju kao kandidata opozicije za premijera, šire priče kako lider Dveri Boško Obradović ruši koalicionu partnerku iz DSS Sandu Rašković Ivić, ili korumpiranim prikazuju bivšeg ministra privrede a sada lidera Dosta je bilo Sašu Radulovića.

- Iako kampanja formalno još nije počela, kada je reč o SNS ona uveliko traje, i premijer beskrupulozno zloupotrebava funkciju zarad interesa svoje partije. Otvara, zatvara, renovira stare i gradi nove toalete, škole, puteve. Sva sreća pa veliki Pekić neće biti "pušten u pogon" već će biti otkriven njegov spomenik - primećuje ironično Cvijetin Milivojević, direktor pi-ar agencije Pragma.

A koliko je većina tih novih i obnovljenih projekata "dugog" veka pokazuju i snimci rupa na mostu kod Crvene Reke, na deonici Koridora 10, iako je taj put svečano otvoren krajem decembra!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online