Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 23.02.2016.
09:09
Vestionline A

Čepurin: SAD da plati odštetu deci srpskih diplomata

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin poručio je da SAD treba da isplate štetu porodicama srpskih diplomata ubijenih u Libiji. Čepurin je rekao i da će Rusija nastaviti da podržava politiku neutralnosti Beograda, ali i da ne vidi razlog da Srbija sada ne potpiše sporazum sa Rusijom o centru u Nišu.

Tanjug
Aleksandar Čepurin: Zašto SAD ne smatrate za neprijatelje ni posle ubistva Srba u Libiji?

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin poručio je da, nakon ubistva srpskih diplomata u Libiji, Bela kuća treba da se izvini Srbiji kao i da isplati materijalnu štetu deci i porodicama ubijenih.

- Užasna činjenica da su srpske diplomate ubijene u američkom bombardovanju Libije, po mom mišljenju, zahteva temeljnu istragu i izvinjenje Bele kuće, kažnjavanje krivaca i potpunu materijalnu odštetu deci i porodicama ubijenih. Paradoksalno je. Gledao sam nedavne izjave mog kolege gospodina Skota koje se tiču, s jedne strane, apstraktnih stvari, a s druge konkretnih zahteva da se do kraja reši i da se kazne krivci u starim slučajevima sa američkim građanima braćom Bitići koji su, između ostalog, bili pripadnici terorističke Oslobodilačke vojske Kosova - kaže Čepurin i dodaje da je to principijelno pitanje za SAD - čvrsta zaštita interesa vlastitih građana.

Zašto Beograd to ne shvata kao neprijateljstvo?

- I Beograd to ne shvata kao neprijateljsko ponašanje SAD. Srbija bi, po mom mišljenju, mogla da sledi primer Amerikanaca i isto tako istrajno i diplomatski stane u odbranu legitimnih interesa svojih građana, što je inače sasvim normalno po međunarodnim normama. Ovde očigledno nisu dovoljna objašnjenja Amerikanaca vezana za „kolateralnu štetu“ - objasnio je Aleksandar Čepurin.

Čepurin je komentarisao i izjave premijera Vučića i predsednika Nikolića o neutralnosti Srbije i poručio da Rusija nema razloga da u te izjave sumnja.

- Poslednjih dana čuli smo odlučne izjave predsednika i premijera o privrženosti Srbije politici neutralnosti. To su, po mom mišljenju, iskrene izjave. Neutralnost je zajamčena srpskih zakonodavstvom. Rusija je dosledno podržavala i podržavaće takvu politiku Beograda. Uveren sam da neutralnost odgovara interesima Srba. I ne samo zbog istorijskih i emotivnih razloga, premda je i njih više nego dovoljno, ali i na čisto pragmatičnom planu - ističe Čepurin za "Sputnjik" i dodaje da je osnova svake neutralnosti balans odnosa sa "ovim ili onim akterima međunarodnog života".

- Neučešće u dejstvima jednih protiv drugih. Danas je to umnogome balans između Istoka i Zapada. Oštro narušavanje balansa pretvara neutralnost u prazne reči - rekao je ruski ambasador, a potom pojasnio na šta misli.

- Znate, nacionalni interesi Srba se objektivno gledano nipošto ne poklapaju uvek sa interesima ovih ili onih zemalja, ovih ili onih blokova. Ako govorimo o nizu zemalja-suseda Srbije koje ulaze u NATO, ti interesi su katkad suprotni. To je činjenica. Zašto da Srbi služe nečijim interesima nauštrb svojih? Zašto da rade protiv Rusije, s kojima nemaju nikakvih objektivnih nesuglasica? Zar zato da bi nekome ugodili? Ali to je već nešto što je za mene nepojmljivo - rekao je Čepurin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online