Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.03.2019.
18:11
sputniknews.com, Vestionline A

Čepurin: Kosovski problem ne može da se reši "do ponedeljka"

Kosovsko pitanje je veoma komplikovano i baš zato je rešenje teško vezivati za datume i reći da će se postići "do ponedeljka", izjavio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Medija centar Beograd
Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin

Čepurin je istakao da je nemoguće doneti rešenje o ovom pitanju "preko noći u kuloarima". On je za Sputnjik rekao da je platforma koju je Priština nedavno donela "potpuno nerealna" i ocenio da ona ne uzima u obzir neke "supervažne činjenice" kao što su glasanje u međunarodnim organizacijama, gde podrška Prištini slabi, i niz povlačenja priznanja Kosova. 

Prema njegovim rečima, platforma je "skup lepih želja" Prištine koja ne uzima u obzir stvarno stanje niti perspektive, a da bi se vodili pregovori treba imati sasvim drugačiji pristup. Upitan da prokomentariše da li Kosovo i Krim imaju sličnosti, Čepurin ističe da su to dve potpuno različite stvari i po karakteru, i po posledicama. 

- Zbližava ih jedina ispravna formula: Krim je Rusija, a Kosovo je Srbija. Sve ostalo je nategnuto. Videli smo kako su sponzori odvajali Kosovo, bilo je tu laži, bombardovanja, čiju ćemo 20. godišnjicu obeležiti 24. marta. Znamo i za čistke, izbeglice, proterivanje nealbanaca iz pokrajine. Zato je veoma teško praviti poređenja - rekao je Čepurin. 

Dodao je da se u izvesnoj meri nastavlja takva oštra i avanturistička taktika Prištine koja nikog ne štedi i naglašava da se ne seća slučaja da je neko ko smatra da je za pregovaračkim stolom pokušavao nešto tako divlje. 

Govoreći o nedavnoj izjavi izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Makalistera - da ima smisla uključiti Rusiju u dijalog Beograda i Prištine, on kaže da je teško da to komentariše jer svaki dan dolaze zvaničnici sa Zapada i nije jasno u čije ime iznosi taj predlog. Čepurin dodaje da rešenje mora da se vrati u UN. 

- U ovom trenutku jedino međunarodno pravno rešenje jeste Rezolucija 1244. Jedno vreme su smatrali da je ona zastarela, a zapravo to je jedino rešenje i osnova je za rešenje. Naravno, ako se pitanje pokrene u nekom pravcu shodno tome biće potrebna nova rezolucija Saveta bezbednosti u kojoj će, što je pozitivan momenat za Srbiju, učestvovati i Rusija i Kina, koje imaju nedvosmislen pristup kosovskom rešenju i teritorijalnom integritetu Srbije - rekao je Čepurin. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online