Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Subota 20.02.2016.
10:48
Vestionline A

Libija: Oteti Srbi ubijeni u bombardovanju SAD

Oteti službenici Ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić ubijeni su u vazdušnom napadu vojske SAD na kamp Islamske države, rekao je u subotu šef srpske diplomatije Ivica Dačić. On je naveo da su porodice stradalih obaveštene i da se čeka formalna potvrda libijskih vlasti, ali da je na osnovu fotografija i obaveštajnih podataka utvrđeno da su srpski državljani stradali u napadu.

Twitter
Haos u Libiji posle bombardovanja (Foto:Arhiva)

Srbija će tražiti objašnjenje od vlasti SAD i libijskih vlasti kako je do toga došlo. Kako je rekao Dačić, više informacija će biti objavljeno tokom dana, kada bude bilo zvaničnih informacija iz Libije, javljaju srpski mediji. 

Dvoje službenika srpske ambasade u Libiji, Slađana Stanković i Jovica Stepić, oteti su 8. novembra u toj zemlji. Od tada je više puta saopštavano da su oni dobro, kao i da srpski bezbednjaci u saradnji sa kolegama iz inostranstva rade na tom slučaju. 


Informaciju o napadu u kome su stradali oteti Srbi prvi je objavio portal na engleskom jeziku "Libija herald", koji je naveo da ima nepotvrđene informacije da su službenici srpske ambasade ubijeni u američkom raketiranju u Sabrati. 

Kako je navedeno, dvoje srpskih diplomata je stradalo u vazdušnom napadu vojske SAD na uporište Islamske države. Vest se pojavila i na Tviteru, a prenelo ju je nekoliko stranih izveštača iz Libije, uz naznaku da su informacije nepotvrđene. Takođe, na društvenim mrežama su objavljene i fotografije za koje se navodi da prikazuju stradale u napadu. 

Pentagon potvrdio napad

Reuters

Istovremeno, Pentagon je potvrdio da je letelica F-15E izvela napad u Sabrati i da je glavna meta bio terorista Nuredin Čučan, povezan sa dva smrtonosna napada na turiste u Tunisu. U napadu je ubijeno "više od 40 ljudi". 

Vojni zvaničnici su rekli da je iz vazduha pogođena jedna kuća udaljena desetak kilometara od centra grada i da je tamo bio kamp za obuku ekstremista. 

- Uništenje kampa i uklanjanje Čučana će imati direktan uticaj na mogućnost Islamske države da sprovodi svoje aktivnosti u Libiji i potencijalno planira napade na interese SAD u regiji - saopšteno je iz Pentagona. 

Američke vlasti nisu govorile o tome da li je bilo civila ili stranih državljana među ubijenima. Vojska SAD je navela i da je kamp u Sabrati "nadgledan nedeljama". Kako je rekao jedan zvaničnik, pod uslovom da ostane anoniman, veruje se da je u kampu bilo oko 60 ljudi i da ima ranjenih, od kojih su neki u kritičnom stanju.

POVEZANE VESTI

Subota 20.02.2016. 11:31
NATO ima pravo sada da neodgovara za zločine nad srpskim narodom. Nikolić, Vučić, Dačić i ostala državna "klika" su saučesnici ubistva Slađane Stanković i Jovice Stepića u Libiji.
Subota 20.02.2016. 11:53
Dačić nije dao ostavku zbog afere "kofer", ni zbog afere "Miša Banana" , mislite da će dati ostavku zbog stradanja dvoje srpskih državljana i službenika ? Ma boli ga đo-ka , taj čovek se samo sekira za svoj apetit....
Subota 20.02.2016. 12:16
Ova go-vna traze objasnjenje od sefa!?Gde je tu logika?Musliju i usra-ni Toma potpisali sporazum ,samo da ljude smire mislim da nece moci vise tako!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online