Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 06.02.2016.
10:59
Vestionline A

Nek se spremi Libija: Zapad napada džihadiste

Uspesi koalicije protiv Islamske države u Iraku i Siriji, prinudili su tu terorističku organizaciju da traži pribežište u Libiji. Zapad u Libiji neće moći da izbegne novu vojnu intervenciju, smatraju stručnjaci.

Reuters
Libija je u haosu, vojna intervencija zapadnih sila je neizbežna

Džihadisti iz Sirije beže u Libiju

Najpre dobra vest: 10.000 vazdušnih napada pokazuju dejstvo. Koalicija protiv džihadista vratila je pod svoju kontrolu velika područja u Iraku i Siriji, a još je važnije da su pod kontrolom gradovi kao Tikrit i Ramadi u Iraku ili Kobani na sirijsko-turskoj granici. Tamo se ulažu veliki napori u popravku infrastrukture, čišćenje mina, ponovo osposobljavanje škola. A loša vest je da koalicija sve to mora da uradi i u Libiji ako želi da uništi Islamsku državu.

Strategija koalicije predvođene SAD-om sigurno nije savršena. Recimo, nema kopnenih trupa. A stanje u Siriji je toliko zamršeno da je daleko trenutak kada se može reći "operacija uspešno izvršena“.

Međutim, kombinacija vazdušnih udara i domaćih trupa na terenu koje obučavaju instruktori koalicije funkcioniše do te mere da mnogi borci Islamske države odstupaju ka Libiji. Tamo zatiču zemlju u haosu i plodno tlo za svoje delovanje. Osim toga, na raspolaganju su im finansijski izvori, naročito na osnovu trgovine ljudima. No, ako sve bude išlo kao do sada, mogli bi da preuzmu kontrolu nad velikim nalazištima nafte.

Libija je duboko podeljena zemlja

Plan koalicije je da što pre isposluje jedinstvenu vladu u Libiji kako bi se zaustavila smrtonosna fragmentacija zemlje. Libija bi zbog svoje kompleksnosti mogla da predstavlja veliki izazov. Ne postoji jedinstvena armija koju bi neko mogao da obučava, postoje brojne sukobljene grupacije koje sve više tonu u međusobno neprijateljstvo, a nema ni državne infrastrukture na koju bi koalicija mogla da se osloni.

To znači, sa novom jedinstvenom libijskom vladom ili bez nje, koalicija će uskoro morati da otvori novi front protiv Islamske države. Građanima mnogih zemalja, a naročito Nemačke to se neće dopasti. Ali, ako nas je vojno angažovanje u Iraku i Siriji ičemu naučilo, onda je to činjenica da se diplomatski napori moraju vojno podupreti. Islamsku državu ne možete da pobedite na drugi način.

POVEZANE VESTI

Subota 06.02.2016. 14:06
Uspesi koalicije u Siriji?!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online