Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 03.02.2016.
08:10
Vestionline A

Sa Gadafijem je bilo loše, ali danas je još gore

Ekstremizam u Libiji preti celom regionu. Prvobitni optimizam zamenili su strah i užas.

Reuters
Džihadisti koritrolišu velike izvore nafte i gasa u Libiji, uništavaju ih pre nego ih što neko drugi osvoji

Kada je bivši libijski lider, pukovnik Moamer Gadafi, izvučen iz kanalizacione cevi u rodnom gradu Sirtu i potom ubijen u rukama pobunjeničkih snaga u oktobru 2011. godine, veći deo sveta je na ta dešavanja gledao sa optimizmom, kao na kraj 42-godišnje diktature i na šansu za državu da krene napred.

Međutim, u realnosti je vakuum moći, koji je ostao nakon pada Gadafijevog režima, zajedno sa ogromnim zalihama oružja koje su ostale nezaštićene i na raspolaganju mnogima, stvorio sigurnosnu noćnu moru koja nastavlja i danas da preti ovom regionu. Život u Libiji za vreme Gadafija je bio loš, za život u današnjoj Libiji može se reći da je još gori.

Umesto diktature, došli džihadisti

Libija je blokirana u stanju dugog i krvavog građanskog rada, kome se ne nazire kraj. Posledice libijskog kolapsa ne mogu da budu teže. Kao što je bio slučaj u Siriji, Iraku, Avganistanu, Jemenu i u drugim zemljama, raspad Libije i odsustvo vladavine zakona omogućili su jačanje nasilnih islamističkih ekstremističkih grupa, naročito Islamske države.

Za Islamsku državu kontrola Libije je od velike strateške važnosti. Pored Sirije i Iraka, Libija preostaje jedina teritorijalna ispostava džihadista. Libija se urušila i bez opšteg pomirenja dve rivalske vlade, Islamska država i Al Kaida i dalje će da jačaju svoje uporište u toj državi.

Sada je vreme da međunarodna zajednica radi sa obe strane kako bi se rešila sporna pitanja. Kao što se vidi na drugim mestima, posledice neuspeha su prevelike za Libiju i region.

POVEZANE VESTI

Sreda 03.02.2016. 08:41
"Kada je bivši libijski lider, pukovnik Moamer Gadafi, izvučen iz kanalizacione cevi u rodnom gradu Sirtu i potom smaknut u rukama pobunjeničkih snaga u oktobru 2011. godine, veći deo sveta je na ta dešavanja gledao sa optimizmom, kao na kraj 42-godišnje diktature i na šansu za državu da krene napred." ...kakav blesav komentar. To je mozda mislio zapadni svijet kojem su takve gluposti prodali putem svojih medija. I mozda jos autor ovog clanka. Mi smo vidjeli u kakvu se divotu pretvaraju Avganistan, Irak, Ukraina. Ni jednog trena nikome normalnom nije palo na pamet,da ce Libiji biti bolje nakon Gadafija.
Sreda 03.02.2016. 08:47
ISTINA O GADDAFIJU I 16 STVARI KOJE LIBIJA VIŠE NIKADA NEĆE VIDJETI: 1. U Libiji ne postoje računi za struju. Električna energija je besplatna za sve građane. 2. U Libiji ne postoji kamata na kredite. Sve banke u Libiji su u državnom vlasništvu i po zakonu se bankarski krediti za građane Libije izdaju sa 0% kamate. 3. Imati kuću u Libiji smatra ljudskim pravom. 4. Svi mladenci u Libiji od države dobijaju oko 50.000 dolara da kupe kuću i započnu zajednički život. 5. Obrazovanje i medicinska zaštita u Libiji su besplatni. Prije Gadafija, svega 25% Libijaca je bilo pismeno. Danas je taj broj mnogo veći, čak 83%. 6. Ukoliko u Libiji želite da započnete poljoprivrednu proizvodnju, od države ćete dobiti: kuću, njivu, opremu, sjeme, stoku... I sve to besplatno. Da lakše započnete biznis. 7. Ukoliko građanin Libije ne može da pronađe odgovarajuće medicinske i obrazovne usluge u svojoj zemlji, država će mu platiti put u inostranstvo uz 2.300 dolara pomoći mejsečno za vrijeme trajanja odsustva. 8. Ukoliko građanin Libije kupi novi automobil, država ce subvencionirati 50% cijene. 9. Cijena benzina u Libiji je 14 centi po litru. 10. Libija je zemlja koja nikome ne duguje ništa. Njene rezerve od 150 milijardi dolara u inostranim zemljama sada su zamrznute. 11. Ukoliko građanin Libije nakon što završi školu ne moze da pronađe odgovarajuće zanimanje, država će mu plaćati prosječnu platu za njegovu profesiju sve dok ne pronađe posao. 12. Dio zarade od nafte koju Libija proda, uplaćuje se na račun svakog stanovnika Libije. 13. Majka koja rodi dijete, dobije od države pomoć od 5.000 dolara. 14. 40 vekni hleba u Libiji kostaju 15 centi. (1 hljeb = pola pfeninga) 15. 25% građana Libije ima diplomu fakulteta. 16. Gadafi je sprovodio najveći projekat navodnjavanja na svijetu poznat kao "Great Manmade River Project", kako bi vodu učinio dostupnom širom pustinje.
Sreda 03.02.2016. 09:44
Какав је живот у Србији после скидања Слободана Милошевића . Какав је живот у Украјини после скидања Виктора Јануковича . Какав је живот у Ирак после скидања Хусеина . Какав је живот у Румунији после скидања Чаушеску . Какав је живот у Либији после скидања Гадафија .У свим државама је дошао тежи живот.Корист имају само САД,Британија,Француска,Немачка .дивљи запад : " Завади па владај ".Нека је лака земља Гадафију .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online