Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.05.2010.
10:26 >> 16:39h
Tanjug A

Štafete dočekane u Beogradu

Nekoliko hiljada ljudi dočekali su danas u Beogradu šest štafeta mladosti koje su krenule iz šest gradova bivše SFRJ, a na platou ispred Muzeja 25. maj primio ih je Josip Joška Broz, unuk nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika.

"Štafete će biti odnete u Kuću cveća i pohranjene pored svih ostalih koje su u Beograd stigle posle 1980. godine", rekao je Joška Broz.

Štafete su u Beograd stigle iz Umaga, Rijeke, Bačkog Gradišta,Podgorice, Skoplja i Sarajeva. Pre predaje štafeta, poštovaoci Josipa Broza Tita u 11 sati položili su vence u Kući cveća gde je Josip Broz Tito sahranjen.

Svečanost organizuju Udruženje "Josip Broz" i nedavno osnovana Komunistička partija na čijem je čelu Josip Joška Broz.

U SFRJ, rođendan Josipa Broza Tita proslavljan je kao Dan mladosti. Tog dana na stadionu JNA, gde je održavan slet, Josipu Brozu Titu uručivana je štafeta mladosti koja je simbolizovala poštovanje i ljubav mladih prema njemu.

Komunistički lider iz perioda Kraljevine Jugoslavije, potom vođa partizanskog pokreta i posleratni doživotni predsednik republike Jugoslavije, Josip Broz Tito, rođen je maja 1892. godine u Kumrovcu, u Hrvatskoj. Umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani.

Štafeta

 

Predstavnici JNA nose Štafetu mladosti na prilazima Beogradu 1945.

Štafeta mladosti je palica koja je išla kroz celu SFR Jugoslaviju i svakog 25. maja predavana Titu. Taj datum proglašen je za njegov službeni datum rođenja, iako je Tito bio rođen 7. maja. Takođe, Titov rođendan se slavio i kao "Dan mladosti“.

 

Štafeta mladosti je uvedena 1945. godine, na predlog omladine Kragujevca, kao "Titova štafeta“. U prvoj Titovoj štafeti, učestvovalo je 12.500 omladinaca, koji su pretrčavši trasu dugu 9.000 kilometara, Titu predali prvih devet štafetnih palica i "Plavu knjigu" sa 15.000 potpisa omladine Šumadije. Te prve štafete predate su mu u Zagrebu, dok je narednih godina, sve do 1956. godine Tito lično primao poslednje nosioce štafete pred Belim dvorom u Beogradu, čemu je prethodio svečani doček na Trgu Republike.

 

Godine 1957, na Titovu inicijativu, ovaj događaj proglašen je za "Dan mladosti“. Do Titove smrti, 1980. godine, štafeta se dodeljivala lično njemu na stadionu „JNA“ u Beogradu. Štafeta mladosti 1980. godine, koja se u susret 88. Titovom rođendanu, na dan njegove smrti 4. maja zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar predsednika u Skupštini SFRJ.

 

 

Štafeta mladosti nastavlja svoj život i posle smrti Josipa Broza i postaje simbol ljubavi i odanosti njegovom delu. Sa zakletvom Jugoslovena da će i ubuduće biti čvrsti i nepokolebljivi na Titovom putu, predaje se ispod portreta Josipa Broza, predsedniku Saveza socijalitičke omladine Jugoslavije.

 

Godine 1987. u Jugoslaviji je izbio skandal kada je u Sloveniji objavljeno idejno rešenje ljubljanskog dizajnerskog ateljea „Novi kolektivizam“, u stvari je bio prepravljeni nemački nacistički plakat, kopija dela „Treći rajh“ Riharda Klajna.

 

Čak i rešenje koje je na kraju usvojeno, razlikovalo se od prethodnih štafeta. Urađena je od pleksiglasa, sa osam kapi krvi koje, gledano iz današnje perspektive, mogu nagoveštavati početak prolivanja krvi na ovim prostorima.

 

Sledeće godine, 1988, poslednji put je na beogradskom stadionu održana priredba povodom Dana mladosti. U toku te godine SSOJ je ukinuo ovu, nekada popularnu, priredbu.

Njegovoj sahrani prisustvovalo je oko 700.000 ljudi, među kojima je četiri kralja, 31 predsednik, 22 premijera, šest prinčeva i 11 predsednika nacionalnih parlamenata.

Popularni "slet" na stadionu JNA 1980. godine

Od 1980. godine kroz Kuću cveća u sklopu Muzeja istorije Jugoslavije prošlo je oko 17 miliona ljudi.

Muzej istorije Jugoslavije je u poslednje dve godine organizovao nekoliko vrednih izložbi koje ilustruju značaj i hobije pokojnog predsednika SFRJ.

U toku je izložba "Joko Ono - Džon Lenon - Tito", koja je otvorena 1. maja i zasnovana na mirovnoj akciji "Žirovi" pokojnog člana "Bitlsa" i njegove supruge.

Tito je bio jedan od 50 svetskih lidera kojima su Lenon i Ono poslali pakete sa po dva žira sa molbom da ih zasade u ime mira.

Od 21. maja u Muzeju istorije Jugoslavije održava se manifestacija "ORA 2010" (Omladinska radna akcija).

Danas će, u sklopu te manifestacije, na platou ispred Muzeja premijerno biti prikazan igrani film Janka Baljka "Plavi voz", čija je radnja smeštena u vreme Titove smrti.

Titova štafeta na prodaju za 1.000 dolara


Jedna od mnogobrojnih štafeta koje je, povodom rođendana, 25. maja, primao doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito, ponuđena je na prodaju za 999 dolara na sajtu eBay, najvećoj Internet-pijaci. Štafeta je autetnično svedočanstvo jednog vremena, a za Tita ju je 1949. godine izradio svetski poznati hrvatski vajar Antun Augustinčić. Štafeta je sada u posedu osobe koja živi u Holandiji, a poreklom je iz bivše Jugoslavije, naveo je splitski list "Slobodna Dalmacija", dodajući da se ne zna kako je taj raritet dospeo u ruke toga trgovca umetničkim predmetima i da li je ukradena iz nekog od muzeja. Deo štafeta se čuva u muzejima širom bivše Jugoslavije, a najviše ih je u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu, dok je manji broj završio na crnom tržištu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online