Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.02.2016.
05:14

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Dinar za crkvu, dva u nepoznato

Predlog Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da oni koji na KiM primaju platu iz budžeta Srbije deo primanja daju Fondu Eparhije raško-prizrenske izazvao je oprečne stavove. Nadležni episkop Teodosije uverava da taj novac neće biti korišćen za tekuće potrebe, već će se njime finansirati "zajednički prioriteti od opšteg interesa" za sve Srbe na Kosmetu.

Tanjug
Oprezno sa novim idejama: Vladika Teodosije i Marko Đurić

Srpski nacionalni forum (SNF), koji okuplja intelektualce sa KiM, u načelu prihvata ovu ideju, ali uz obavezu države Srbije da donese poseban Zakon o fondu i da odgovornost ne prebacuje na Srpsku crkvu.

SNF smatra da "država Srbija ima sve instrumente i kapacitete da ojača i podrži naš narod i institucije naše države na Kosovu i u Metohiji, jer SPC te kapacitete nema".

Član Upravnog odbora eparhije Ranđel Nojkić kaže da Đurićev predlog nije stigao do odbora. On misli da ne treba nikog prisiljavati da izdvaja novac, pogotovo jer se spekuliše da bi on mogao da bude upotrebljen za drugu namenu.

- Priča se da će u blizini Zvečana biti izgrađeno veliko naselje za srpske povratnike, da vlast u Beogradu hoće da napravi pravi mali grad na 24 hektara zemlje i da će Eparhija raško-prizrenska biti investitor, a da će građevinsku i sve ostale dozvole dati buduća Zajednica srpskih opština, pošto Republika Srbija formalno ne može da se upusti u taj poduhvat zbog nerešenog statusa Kosova - otkriva za "Vesti" Nojkić.

On upozorava da će, ako do ostvarenja tog projekta dođe, sve morati da "overi" Priština.

- Sve ono što je izgrađeno u severnoj Kosovskoj Mitrovici od 1999. do danas moralo je da se legalizuje u kosovskim institucijama. Ljudi su išli u najbližu ispostavu, u Vučitrn da to reše. Sugerisao sam vladiki Teodosiju da Eparhija ne treba da se upušta u taj rizik, kako mu se ne bi desilo da doživi sudbinu bivšeg episkopa Artemija - rekao je "Vestima" Nojkić.

Inače, Đurić je svoj predlog izneo nedavno na sastanku sa episkopom Teodosijem održanom u prisustvu jednog broja srpskih političara sa Kosmeta.

Zbunjujući poziv i pritisak na građane

Zaštitnik građana Saša Janković napisao je na svom Tviter nalogu da je "poziv vladinog zvaničnika da građani odvajaju novac za jednu versku zajednicu - zbunjujući".
Radmila Trajković iz Evropskog pokreta Srba KiM rekla je za Radio Slobodnu Evropu da je Đurićeva inicijativa "kompromitovala SPC" i to njen, kako je rekla, najugroženiji i najčestitiji deo - a to je Eparhija raško-prizrenska koja se ponovo našla na udaru. Milan Antonijević iz Jukoma kaže da ovakve izjave na određen način vrše pritisak na građane da deo svojih plata i primanja usmeravaju na jednu versku zajednicu.
- To nije u skladu ni sa Ustavom ni sa sekularnim karakterom naše države - smatra Antonijević.

- Fond i sva sredstva će biti pod budnim, pažljivim, domaćinskim i ispravnim upravljanjem crkve, a imaće za cilj da ojača funkcionisanje našeg naroda u opštinama i sredinama gde je najugroženiji - obrazložio je Đurić.

Episkop Teodosije pozvao je sve Srbe sa Kosmeta da u fond izdvoje novca "onoliko koliko mogu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online