Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.01.2016.
15:44
J. L. Petković - Vesti A

SNF: "Kresanje" budžeta preko grbače raseljenih sa KiM

Srpski nacionalni forum reagovao je povodom obaveštenje koje je stiglo u nekoliko zdravstvenih ustanova u centralnoj Srbiji, a kojima se od radno angažovanih zdravstvenih radnika KBC Priština sa sedištem u Gračanici (a koji su 1999. prognani sa Kosova i Metohije), traži da se izjasne o povratku u Prištinu. U tom dokumentu, od ustanova u centralnoj Srbiji se "zahteva da obaveste te radno angažovane zdravstvene radnike sa KiM, da se pod hitno izjasne da li hoće da se vrate na Kosovo da rade, a ako to ne prihvate da će dobiti otkaze", saopštio je SNF:

- Rok za izjašnjavanje je više nego kratak, s obzirom da se radi o odgovoru koji zadire u egzistenciju zaposlenih. 

A. Čukić - Vesti
Da li su zdravstveni radnici s Kosova i Metohije, angažovani u centralnoj Srbiji, dobili ultimatum?

U SNF ističu da im se javio "jedan broj vidno zabrinutih raseljenih sugrađana":

- Oni su ovaj poziv doživeli kao pretnju. Nadležni pod hitno moraju svojim zaposlenima da odgovore na pitanja; da li ovaj poziv znači ukidanje radnih angažovanja zdravstvenih radnika sa KiM, u mestima privremenog boravka, i uvođenje radne obaveze da se moraju javiti na posao u zdravstvenim ustanovama na KiM, bez obzira što su im 1999. kuće spaljene i stanovi oduzeti? 

U Forumu kažu da su nadležni u obavezi da odgovore na pitanje i gde planiraju da smeste te radnike. 

- Odazvati se ovom ultimatumu znači da će sa sobom povesti svoju decu, supružnike, roditelje... Radi se o više hiljada ljudi, koji na Kosovu nemaju gde da žive. Šta će u tom sučaju raditi oni koji su primljeni u zdravstvene ustanove na KiM nakon 1999. 

SNF pita i da li je reč o "postavljanju nemogućeg uslova, kako bi se podelio veliki broj otkaza 
zdravstvenim radnicima sa KiM, a čime bi se ispunila Uredba vlade o smanjenju broja zaposlenih u javnim službama, tako što bi se žrtvovali upravo zdravstveni radnici sa KiM". 

- Da li ono što su započeli albanski militaristi 1999, oduzimanjem imovine, treba da dokrajče 
naše institucije oduzimanjem egzistencije? Apelujemo na vlasti Srbije i njihove predstavnike na KiM da sa daleko većom pažnjom, suptilnošću i odgovornošću pristupaju rešavanju pitanja zdravstva i školstva na KiM, jer su to stubovi koji nas povezuju sa matičnom državom. Svako ishitreno, nekompetentno i nepromišljeno delovanje u ovim oblastima, može dovesti do nesagledivih posledica, zaključuju u Srpskom nacionalnom forumu. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online