Utorak 19.01.2016.
15:44
J. L. Petković - Vesti

SNF: "Kresanje" budžeta preko grbače raseljenih sa KiM

- Rok za izjašnjavanje je više nego kratak, s obzirom da se radi o odgovoru koji zadire u egzistenciju zaposlenih. 

A. Čukić - Vesti
Da li su zdravstveni radnici s Kosova i Metohije, angažovani u centralnoj Srbiji, dobili ultimatum?

U SNF ističu da im se javio "jedan broj vidno zabrinutih raseljenih sugrađana":

- Oni su ovaj poziv doživeli kao pretnju. Nadležni pod hitno moraju svojim zaposlenima da odgovore na pitanja; da li ovaj poziv znači ukidanje radnih angažovanja zdravstvenih radnika sa KiM, u mestima privremenog boravka, i uvođenje radne obaveze da se moraju javiti na posao u zdravstvenim ustanovama na KiM, bez obzira što su im 1999. kuće spaljene i stanovi oduzeti? 

U Forumu kažu da su nadležni u obavezi da odgovore na pitanje i gde planiraju da smeste te radnike. 

- Odazvati se ovom ultimatumu znači da će sa sobom povesti svoju decu, supružnike, roditelje... Radi se o više hiljada ljudi, koji na Kosovu nemaju gde da žive. Šta će u tom sučaju raditi oni koji su primljeni u zdravstvene ustanove na KiM nakon 1999. 

SNF pita i da li je reč o "postavljanju nemogućeg uslova, kako bi se podelio veliki broj otkaza 
zdravstvenim radnicima sa KiM, a čime bi se ispunila Uredba vlade o smanjenju broja zaposlenih u javnim službama, tako što bi se žrtvovali upravo zdravstveni radnici sa KiM". 

- Da li ono što su započeli albanski militaristi 1999, oduzimanjem imovine, treba da dokrajče 
naše institucije oduzimanjem egzistencije? Apelujemo na vlasti Srbije i njihove predstavnike na KiM da sa daleko većom pažnjom, suptilnošću i odgovornošću pristupaju rešavanju pitanja zdravstva i školstva na KiM, jer su to stubovi koji nas povezuju sa matičnom državom. Svako ishitreno, nekompetentno i nepromišljeno delovanje u ovim oblastima, može dovesti do nesagledivih posledica, zaključuju u Srpskom nacionalnom forumu. 
 

2024 © - Vesti online