Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 18.01.2016.
09:33
sputniknews.com A

Srbi pre za savez sa Rusijom nego za EU

Istraživanja javnog mnjenja u Srbiji pokazuju da je za savez sa Rusijom 20 odsto građana više nego za članstvo u EU, odnosno da ulazak u Evropsku uniju podržava 15 odsto a savez sa Rusijom 33 odsto građana. Najviše je onih koji su za to da Srbija ostane neutralna - više od 35 odsto.

Reuters
Srdačan susret Rusa i Srbina

Ako u istraživanju pitamo da li ste za to da Srbija uđe u političko-ekonomski savez sa EU, Rusijom, Kinom ili SAD, ili ste za to da ostane neutralna - vidimo da je podrška EU 15 odsto, podrška Rusiji 33 odsto, a da je preko 35 odsto onih koji bi da ostane neutralna, tvrdi Đorđe Vukadinović iz "Nove srpske političke misli".

On je naveo i da podrška Evropskoj uniji opada blago, ali kontinuirano.

- Iz istraživanja u istraživanje beležimo pad i ta podrška je sad ispod 50 odsto. Važan nalaz je da evroskepticizam raste. Kod onih koji su za EU, to je široka, ali dosta plitka podrška. Evroskeptici su sve radikalniji, oštriji i čvršći u svom uverenju, dok je od ovih plus-minus 45 odsto koji su za EU samo polovina čvrsto opredeljena, navodi Vukadinović.

Kolebanje zbog prevrtljivosti naprednjaka

Građani su, prema njegovim rečima, dosta kolebljivi jer je SNS od evroskeptične postao evroreformska stranka i njihovi birači se povode za liderom jer lider kaže da treba ići u Evropu.

- Oni se u istraživanjima izjasne da jesu "za", ali prema odgovoru na sva druga pitanja se vidi da su vrlo blago i tanko evroreformski usmereni i da bi bio dovoljan jedan mig i poziv lidera da ponovo promene tabor.

Predstavnik "Ipsos stratedžik marketinga" Srđan Bogosavljević navodi da je, u ovom trenutku, prema njihovim istraživanjima, podrška EU integracijama Srbije negde oko 47 odsto.

- Kad govorimo o broju onih koji te integracije pozitivno ocenjuju on varira oko plus-minus 25 odsto. To je čvrsto jezgro koje je uvek za Evropu i to se nikad nije ni menjalo. Većina ispitanika vidi Evropu kao neku šansu budućnosti, a ne kao šansu za sebe i to, naravno, stvara tu plitkoću podrške. Tačno je da raste broj onih tvrdih evroskeptika - dodao je on.

Malo evrofanatika, najviše neutralaca

Vukadinović, međutim, ističe da kad pitate građane da li ste za ulazak u EU ili podržavate najtešnje veze i savez sa Rusijom - savez sa Rusijom ide 20 odsto preko Evropske unije.

- Znači, veća je podrška savezu sa Rusijom, šta god to značilo, nego podrška ulasku Srbije u EU. Beležimo i veliki korpus građana koji su i za jedno i za drugo. Ali, ako im kažemo - ukoliko biste morali da birate, to je pitanje koje smo u poslednje vreme ubacivali: "Da li ste za to da Srbija uđe u političko-ekonomski savez sa EU, Rusijom, Kinom ili SAD, ili da ostane neutralna" - onda vidite da zapravo tih tvrdih evrofanatika ima 15 odsto, da je podrška Rusiji 33 odsto i da je preko 35 odsto onih koji bi da ostane neutralna.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.01.2016. 09:50
******Ж**И**В**Е**Л**А***********Р**У**С**И**Ј**А**********П**У**Т**И**Н*******
Ponedeljak 18.01.2016. 12:06
Francuska proglasila ekonomsko vanredno stanje
Ponedeljak 18.01.2016. 12:07
Ko zeli saveznistvo sa Rusima !? NIKO ... , osim par srpskih rusofila i Srba koji su podlegli ruskoj propagandi ... Od Rusa su pobegli i osamostalili se veca ruska "braca" nego sto su Srbi !!! Gde su danas Jermeni , Belorusi , Ukrajinci ... samostalne i nezavisne drzave ??? ... Osamostalili se i glavom bez obzira od belosvetskih gnjida !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online