Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 02.01.2016.
11:40
sputniknews.com A

Konuzin: Srbi, čuvajte se EU

Bivši ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin uveren je da će EU tražiti od Srbije da prizna nezavisno Kosovo i da će EU u određenoj formi Srbiji ipak nametnuti takvu formulaciju koja će omogućiti da se njen stav interpretira kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova.

Medija centar Beograd
Aleksandar Konuzin savetuje Srbe

- Uveren sam da će EU tražiti od Srbije da prizna nezavisno Kosovo. Drugo je pitanje na koji način će sve to biti izvedeno, možda neće biti direktno. Ali, pritisak će svakako rasti. O ovome svedoči i to što se Srbija, iako zvanično kandidat za stupanje u EU, stalno nalazi pod pritiskom međunarodne zajednice. Pod tim mislim i na odnose sa Rusijom i pitanje uvođenja sankcija, ali i na kosovsko pitanje, kao i na istorijsko pitanje u vezi sa onim što se desilo u Srebrenici,- rekao je Konuzin u intervjuu za "Sputnjik".

On je naglasio da se pritisak na Srbiju ne smanjuje i izrazio uverenje da će se samo nastavljati.

- Čini mi se da se može očekivati da će Srbima na ovaj ili onaj način nametati takve formule koje će na kraju omogućiti da se njen stav tumači kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova - kazao je Konuzin. 

"Ima li ovde Srba?

Ruski diplomata ostao je upamćen u srpskoj javnosti nakon što je demonstrativno napustio Beogradski bezbednosni forum, septembra 2011. godine. Tada je ambasador Konuzin izjavio:

- Zbunjen sam. NATO, Kfor i Euleks planiraju da dovedu kosovske carinike na prelaze na severu Kosova i time prekrše svoj mandat, Rezoluciju 1244 i odluku SB UN iz 2008. godine, a iz publike na tu temu nije postavljeno nijedno jedino pitanje. Ima li Srba u ovoj publici, brinete li za sudbinu svojih sunarodnika?".

Posle toga osvanuli su grafiti sa porukama "Konuzina za predsednika" i "Konuzin - najveći Srbin od svih Srba". 

Na podsećanje šta je izjavio na bezbednosnom forumu 2011. godine u Beogradu i pitanje da li danas ima Srba u Srbiji, Konuzin je odgovorio: 

- Da, ima Srba u Srbiji, ali oni, nažalost, nisu jedinstveni. Vrlo pažljivo pratim srpsku štampu i stavove srpskog javnog mnjenja. Susrećem se sa srpskim delegacijama koje dolaze u Moskvu. Nažalost, mogu da konstatujem da je kod Srba i dalje prisutan veliki jaz, raskol povodom čitavog niza pitanja. To je ono što ometa konsolidaciju jedinstvenog srpskog stava. A meni se čini da je to glavno, smatra bivsi ruski ambasador u Srbiji.

Konuzin je istaoa i da je kosovsko pitanje "veoma oštro, principijelno pitanje za Srbiju".

- Čini mi se da najdosledniju poziciju povodom Kosova zauzima Srpska pravoslavna crkva. A što se tiče građanskog društva, na njega veoma često utiču dnevnopolitička dešavanja i to kakve će pozicije određena partija osvojiti na izborima. Čini mi se da je najvažnije da sami Srbi odluče kako vide budućnost Srbije i da odrede svoj stav povodom Kosova. To je veoma važno kako bi se formulisali sledeći konkretni politički koraci, i što se tiče Kosova i što se tiče dalje saradnje sa EU - kazao je Konuzin.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.01.2016. 10:10
A milo vam je bilo kad je Federika Mogerini objavila da je Srbija među 12 najvećih dostignuća EU, i to baš zbog rešavanja sporova između Kosova i Srbije. Kad se krenu rešavati sporovi između Vojvodine i Srbije, ima da budete i među prvih 5.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online