Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 17.01.2016.
18:50
Tanjug A

"Vučić učvršćuje vlast i vodi Srbiju ka Evropi"

Svetske agencije javile su da je premijer Srbije Aleksandar Vučić doneo odluku da se održe vanredni parlamentarni izbori, navodeći da taj potez ima za cilj da pomogne napredak Srbije ka EU.

Tanjug
Odluka o izborima propraćena ovacijama

Srpski premijer je danas pozvao na održavanje vanrednih paralamentarnih izbora kako bi zemlja mogla da se spremi za ulazak u EU do 2020, prenosi AFP, navodeći da će izbori biti održani dve godina pre redovnog roka.

Izbori, pa reforme

Blumberg javlja da je Vučić je dobio odobrenje svoje partije da održi izbore dve godine pre roka kako bi promenio sastav vladajuće koalicije i sproveo nepopularne reforme.

On je na Glavnom odboru SNS rekao da je vladi potreban "pun mandat za teške odluke kako bi Srbija mogla da bude spremna da uđe u EU do 2020. godine", prenosi američka agencija, napominjući da Vučić pokušava da pokrene ekonomiju posle trogodišnje recesije.

Rojters ocenjuje da Vučićev potez ima za cilj da učvrsti njegovu vlast i pomogne u napretku Srbije u pregovorima sa EU, podsećajući da je Vučicćeva SNS ubedljivo pobedila na izborima u martu 2014, a da još uvek ima visok rejting uprkos smanjenju penzija i plata u javnom sektoru.

Vučić sada treba da obavesti predsednika Tomislava Nikolića o raspuštanju vlade a Nikolić će zatim odrediti datum izbora, dodaje britanska agencija napominjući da je predsednica Skupštine Maja Gojković danas rekla da će se vanredni parlamentarni izbori održati istovremeno kada i opštinski i pokrajinski izbori.

Rojters podseća i da je Vučić optužio opozicioni DS da je doveo zemlju na ivicu kolapsa i obećao da će "razbiti spregu između političara, tajkuna, kriminala i korupcije", dok ga protivnici optužuju za autokratiju, gušenje slobode medija i nedovoljan napredak na ekonomskom planu.

Ovacije za premijera

Italijanska agencija Ansa javlja da se srpski premijer izjasnio u korist vanrednih izbora kako bi, kako je rekao, razrešio "latentan društveni sukob" u Srbiji koji sprečava i usporava tok reformi neophodnih za brze evropske integracje.

Njegova odluka je bila propraćena "ovacijama" na skupu SNS, dodaje Ansa.

Vučićev SNS je prema svima anketama favorit na izborima sa rejtingom oko 50 odsto u poređenu sa 10 odsto podrške koliko uživa SPS, druga po snazi stranka po broju glasova. 

Američki AP citira Vučićeve reči da su izbori nepohodni kako bi nova stabilna vlada mogla da ubrza ekonomske reforme a da su potrebne i promene u njegovom kabinetu. Vladajuća koalicija u Srbiji ima jasnu parlamentarnu većinu, ali Vučić, kako se čini, "želi da cemnetira svoj uticaj u situaciji kada se špekuliše o neslaganjima SNS," ocenjuje AP. 

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.01.2016. 19:18
Дали народ Србије жели у ЕУ ??? Распишите референдум . Дали народ Црне Горе жели у НАТО ??? Ђукановићу зашто несмеш да распишеш референдум .Вучићу зашто несмеш да распишеш референдум . Народ више нико ништа не пита шта хоће и шта жели,политичари се договоре иза затворених врата и унапред се зна ко ће доћи на власт .Гласачки листићу не броје се више.дивљи запад из својих руку неће испуштати Србију .
Nedelja 17.01.2016. 20:06
Mogu da brisu koliko hoce komentare, narod ce opet glasati za SRS i okrenuti se Rusiji, a ne ida-jnicima, Evropi i americkoj sekti.
Nedelja 17.01.2016. 20:16
Ako ne bude izborni manipulacija sa glasovima ( niko nemoze kontrolisati koliko ce "posuditi" glasova od onih koi ne izlaze) izadju oni koi ne izlaze , mozemo se nadati da ce mo mu viditi ledja. Iskreno se nadam da ce bolesnik puknuti i da je narodbar nesto naucio o bolesnim lazovima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online