Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 20.05.2017.
10:10
alo.rs A

Da li će Srbija u avgustu ponovo na izbore?

Posle objave pojedinih medija da novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić razmišlja o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u avgustu, koji bi bili održani zajedno sa beogradskim, među političarima je nastala opšta pometnja.

A. Čukić
U Srbiji, izgleda, nikad dosta glasanja...

Naime, kako piše "Alo!", naprednjaci ne isključuju mogućnost da do izbora dođe, deo opozicije ostao je bez teksta, dok drugi deo navodno jedva čeka da dođe do izbora. S druge strane, neki koalicioni partneri SNS-a oštro se protive takvom rešenju.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović komentarišući pisanje tog lista o vanrednom parlamentarnim izborima kaže da je sve moguće.

- Sve je uvek moguće, nemamo za sada odluku o tome, pre svega smo posvećeni obavljanju posla i trudimo se da postižemo rezultate, zbog čega nas građani Srbije i plaćaju - rekao je Stefanović.

On je dodao da se ne zna kada će biti poznato ime novog premijera i da je to pitanje na koje će odgovor dati izabrani predsednik Aleksandar Vučić.

- Siguran sam da će uslediti period konsultacija i mislim da će taj proces biti završen u prvih 15 ili 20 dana juna - rekao je Stefanović.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji će najverovatnije biti v. d. premijera dok se ne izabere novi, kaže za "Alo!" da ga ne bi uopšte iznenadilo da u avgustu izađemo na birališta.

- Nas levičare ništa ne može iznenaditi. Ako se o tome razmišlja, onda treba odmah, jer se Narodna skupština može raspustiti samo dok je Vlada u redovnom mandatu.

Ministar i lider SDPS-a Rasim Ljajić uveren je da Srbiji nisu potrebni vanredni parlamentarni izbori.

- Mislim da nam vanredni parlamentarni izbori nisu potrebni. Vladajuća koalicija ima stabilnu skupštinsku većinu, koja je neophodna za nastavak reformi. Vanredni izbori bi samo upropastili započete aktivnosti.

Lider radikala Vojislav Šešelj kaže da njegova stranka čeka izbore kao zapeta puška.

- Ne znam da li će biti izbora i kada će oni biti, ali Srpska radikalna stranka je u potpunosti spremna za njih, kada god budu organozovani.

Boško Obradović, lider Dveri, kaže da bi u slučaju da do izbora dođe o učešću ili bojkotu trebalo razgovarati na nivou svih opozicionih stranaka.

- Ne bi me čudilo da se SNS odluči za taj potez, jer već pet godina drže državu u v. d. stanju da bi bez odgovornosti nastavili da vladaju. Drugi razlog je da SNS gubi vlast u Beogradu i samo na kampanji sa nivoa republike bi mogao da se nada nekom boljem rezultatu u prestonici. Otežavajuća okolnost je da Vučić ne može kao predsednik da se pojavljuje u kampanjama. Ipak, ne sumnjam da on to ne bi poštovao. Trenutno u Srbiji nema uslova za fer parlamentarne izbore.

Bojan Klačar iz CeSID-a kaže da ga ne bi iznenadilo da bude izbora.

- Verujem da je to jedna od opcija, jedino iznenađenje jeste da to bude u avgustu. Naravno da bi mogli da se spoje sa beogradskim, a u ovom trenutku odgovarali bi SNS-u zbog dve činjenice. Vučić i dalje uživa veliku popularnost i druga činjenica je to što opozicija ne bi stigla da se konsoliduje - objašnjava Klačar i nastavlja:

- S druge strane, rejtinzi govore da bi u ovom trenutku svi osim SNS-a, SPS-a, DS-a, SRS-a i Jankovića teško samostalno mogli da pređu cenzus. Pojavom Belog, Jeremića i Šapića na beogradskim izborima, LDP, SDS, DSS, pa i Dveri, bili bi u opasnosti da budu ispod crte.

POVEZANE VESTI

Subota 20.05.2017. 17:27
Ma ljudi!Manite se više tih izbora:kako koje gusle sve gore gude,ili birati zlo od goreg
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online