Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.01.2016.
15:07
blic.rs A

Dačić: Kotromanoviću, zbogom i ne vraćaj se!

Reagujući na oštre optužbe koje su i stizale iz Hrvatske, šef srpske diplomatije Ivica Dačić je izjavio da "oružju i Kotromanoviću treba prosto reći zbogom i ne vraćajte se".

Tanjug
Ne samo odlazećem hrvatskom ministru odbrane, i oružju treba reći "zbogom"!

Prvo je Ante Kotromanović, odlazeći ministar odbrane, premijera Aleksandra Vučića, predsednika Tomislava Nikolića i šefa diplomatije Ivicu Dačića nazvao "prvacima ratova".

Naveo je da srpski zvaničnici nemaju pravo da ikome drže lekcije i da su mogli da spreče gubitak desetine hiljada života.

Nešto blaža bila je Vesna Pusić, uskoro bivša ministarka spoljnih poslova. Ona je rekla da je naoružavanje u Hrvatskoj "na dugom štapu", a da Srbija to koristi "za stvaranje psihoze za naoružavanje". Povodom Dačićeve izjave da će bolje sarađivati s novom hrvatskom vladom, Pusićeva je ocenila da je to sasvim realno.

- Dve nacionalističke desne vlade imaju međusobno puno bolje razumevanje za svoje žestoke nacionalističke stavove nego što ima jedna modernija vlada - istakla je ona.

Dačić za "Blic" kaže da su ratovi završeni i da Hrvatska "nema baš čime da se ponosi, naročito ne svojim NDH delom i zločinima koji su u njeno ime počinjeni".

- Antu Kotromanovića komentarisati danas isto je što i komentarisati Tvrtka Kotromanića. Toliko su obojica prošlost, a računam da je i srednji vek, iz kojeg su obojica, odavno završen - navodi on.

Dačić kaže da je imao dobru saradnju sa Vesnom Pusić i da nju izuzima iz onog dela bivše vlasti koji se trudio da se dokaže u nacionalistickim glupostima i ispadima.

- Lično verujem da će u budućnosti, iz koje je srednjovekovni Kotromanović izbačen, preovladavati razum koji se prepoznaje i u izjavama našeg premijera Vučića i prvog čoveka HDZ Tomislava Karamarka, koji su rekli da Srbija i Hrvatska treba da se bave ekonomijom, a ne oružjem - zaključio je Dačić.

Popov: Ne treba se pecati na izjave

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže da ne razume čemu takve izjave odlazećih ministara iz Hrvatske, ali ni zašto se Srbija peca na njih.

- Nije mi jasno zašto sada odlazeći ministri pokazuju mišiće. Izbori su prošli. Naši zvaničnici trebalo je da sačekaju zvaničan stav nove hrvatske vlade, a ne da ulaze u sukob sa odlazećim ministrima - smatra Popov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online