Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 12.01.2016.
05:00
Đ. Barović - Vesti A

Borbena moć u fotošopu

Najava načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića o naoružavanju i modernizaciji Vojske Srbije, po mišljenju vojnog analitičara Aleksandra Radića je samo novo fotošopiranje srpske stvarnosti.

A. Čukić - Vesti
Iz čeg aćemo pucati: Aleksandar Radić

- Priča o uvođenju haubica "nora" ili oklopnih vozila "lazar" u naoružanje Vojske Srbije je obmana. Tačno je da je "nora" već prodata u Mjanmar, Bangladeš i Keniju, ali je to oruđe u kalibru od 155 milimetara za koji naše fabrike tek treba da stvore stok municije.

Znači, nemamo municiju za "noru"?
- Za taj kalibar smo koristili projektile sa američkih haubica koje smo dobijali iz vojne pomoći, ali one su povučene iz naoružanja kao zastarele. Dakle, jasno je iz čega ćemo pucati.

A "lazar"?
- U razvoju "lazara" zaista učestvuje Vojska, ali to vozilo još nije došlo do faze prototipa, a prototip je onaj prvi primerak koji ide na ispitivanje. O naoružanju Vojske Srbije trenutno imamo samo "slike" i obećanja koja, sa jedne strane dolaze iz redova grupe ljudi koja je ranije u SDPR vodila projekte za izvoz, a sa druge - iz interesa Srpske napredne stranke. To je i metaforično i praktično fotošopiranje stvarnosti.

Ništa bez eskadrile

Obećani su i borbeni avioni?
- Tek 2014. godine smo saznali da od toga nema ništa, a pritom, stalno se govorilo kako će Srbija nabaviti "manju količinu" tih aviona. U naoružanju svake vojske, ma koliko imala, ne postoji opcija "i imamo i nemamo". Tako je i za avione. Minimalna organizacijska količina sa kojom ratno vazduhoplovstvo može da organizuje obuku i osposobljava svoj kadar je eksadrila, a ona broji 12 ili 14 aviona.

Na šta konkretno mislite?
- Vučić je za Božić, na TV Pinku pokazivao samo fotošop fotografije koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću, jer su ta sredstva daleko od trenutka kada mogu da uđu u naoružanje.
Iz budžeta Srbije za ovu godinu vidi se da će polovina novca Vojske otići za nabavku samo jednog helikoptera - Mi 17 V5. To je sve.

Valjda dva helikoptera, tako je dogovoreno 5. septembra u Moskvi?
- E sad sledi i najlepši deo fotošopirane stvarnosti. Od državnog sekretara u Ministarstvu odbrane smo čuli da će jedan helikopter kupiti Vojska, a drugi država. Tako smo saznali da nabavka vojne tehnike može da bude posao i vojske, ali i države, samo što mi nije jasno u čemu je razlika između države i vojske.

Kako je to moguće?
- Istina je da je planirano da oba helikoptera kupi jedna druga organizacija, a kada je to propalo, niko nije smeo da kaže zašto je taj dogovor propao, pa nas sada lažu. Pošto se već "utrkujemo" i poredimo sa Hrvatima, istine radi, hrvatsko Ratno vazduhoplovstvo već ima 24 helikoptera koji Srbija kupuje od 2012. godine.
 

POVEZANE VESTI

Utorak 12.01.2016. 06:30
Nije sve onako kako neko želi da prikaže pa i ovaj komentar nato plaćenika koji misli da sve što je nato pa makar to bilo i njihovo go-wno je slatko. Neka on jede to njihovo a nama natonaci-sti nisu potrebni
Utorak 12.01.2016. 06:47
Koliko ovaj nato plaćenik nije obavešten govori činjenica da i ne zna koji je NORA kalibar. NORA je kalibra 152 mm. Širenje dezinformacija i laži od strane ovog nato plaćenika su dobro poznate nama koji smo ratovali dok je on sedeo u toplom i smišljao kako će da ogovara vojsku .
Utorak 12.01.2016. 07:07
Što se tiče municije 155mm neka natoplaćenik ne brine ima je dovoljno a to što on misli da ono što on ne zna da toga nema grdno se prevario. Ko je on da se njemu kaže čega ima a čega nema. Neka ide da broji koliko kukuruza im u kukuruzištu. Samozvani vojni komentator bez znanja. Pomislio je ako je jednom negde ušao u kasarnu da mu je to preporuka kako se razume u vojsku. Ne zna razliku između poljske kuhinje i VBR . Hrvatsku dobro poznaje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online