Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.12.2015.
04:13
Lj. Ivanović - Vesti A

Južni tok opet u igri?

Italijanski premijer Mateo Renci dobio je packe u Briselu zbog nerešavanja izbegličke krize na način kako je u EU dogovoreno. Najavljene "kazne Rimu" toliko su razbesnele Rencija da je ovaj otvorio dušu otvorenim napadom na Angelu Merkel i to na polju energetike.

Energetski napad na nemačku kancelarku: Mateo Renci i Angela Merkel

- Ne pristajemo na Evropu pod nemačkim diktatom koja pritom ima dvostruke aršine. S jedne strane je EU zaustavila projekat Južnog toka koji je važan za Italiju, a s druge strane nemačke kompanije uredno posluju s ruskim oko Severnog toka 2, uprkos sankcijama EU Rusiji. Pre svega, mislim da bi te sankcije Moskvi trebalo preispitati, te ponovo razmotriti oživljavanje Južnog toka - rekao je ljutito Renci.

Neki su u ovom nediplomatskom rečniku nazreli mogućnost da bi se mogao oživeti gasovod koji je Rusija planirala da izradi preko Crnog mora, Bugarske, Srbije i Mađarske do Austrije, odnosno preko Grčke do Italije na južnom kraku.

Oboren ruski avion i Turski tok

Kad je propao plan sa EU o gradnji Južnog toka, Rusija
(koja želi da posle 2019. ne zavisi od ukrajinskog tranzita) je pokušala s projektom Turskog toka, ali je to išlo klimavo jer niko osim Ankare nije potpisao s Moskvom bilo kakav ugovor. I poslednje nade su se ugasile onog trenutka kad je turska raketa oborila ruski vojni avion na tursko-sirijskoj granici posle čega su planovi o Turskom toku gotovo zabetonirani.

Podsetimo, taj projekat je "ubijen" odlukom Evropskog parlamenta koji je ocenio da nije u skladu s antimonopolskim pravilima EU, kao i separatnom odlukom Bugarske da istupi iz projekta, veruje se pod velikim pritiskom Zapada.

Jedan od onih koji se ponadao reanimaciji Južnog toka je i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

- Gradnju Južnog toka uopšte ne treba isključivati u budućnosti, jer Evropa ne može na drugi način da zadovolji potrebe za ovim energentom osim dokazanim rezervama ruskog gasa. Nabuko je propao, a američka ponuda gasa dobijenog iz uljnih škriljaca je dobro došla kao konkurencija koja bi smanjila cenu, ali ovakav način dobijanja gasa loše utiče na ekologiju - kaže Bajatović.

Srbija se zatrčala

Srbija je igrala na kartu Južnog toka svim silama. Do te mere da je u bescenje prodala NIS, pola skladišta u Banatskom Dvoru, nacionalna nalazišta i koncesiju u Angoli. Jedina je zemlja koja je pristala da u Južnom toku ima manjinski paket akcija na svojoj deonici i pristala da je rusko-srpska kompanija za upravljanje gasovodom registruje u Švajcarskoj a ne Srbiji. U međuvremenu je izvela i eksproprijaciju zemljišta. Sve to ništa nije vredelo posle odluke EU i Bugarske da posao zaustave. Tako je Srbija jedina zemlja koja nije izgubila samo potencijalnu zaradu, već i neka nacionalna dobra.

Bajatović ističe da je Severni tok 2 zapravo novi Južni tok 2, jer je po kapacitetu najbliži propalom Južnom toku, ali opet nedovoljan da bi se u potpunosti zadovoljile potrebe Evrope za gasom. Srbiji to ništa ne znači jer nema tranzita preko naše zemlje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online