Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 18.12.2015.
14:15
Tanjug A

"Ne može Nemačka da zapoveda celoj Evropi"

Italijanski premijer Mateo Renci izjavio je, na zasedanju lidera EU u Briselu, da je "protiv Evrope pod isključivom nemačkom upravom".

Tanjug/AP
Mateo Renci besan zbog dvostrukih aršina Evropske komisije

On je jako zamerio EU što kritikuje Italiju za sporost u rešavanju izbegličke krize, a "ima dvostruke standarde kad je u pitanju Nemačka, recimo u slučaju gasovoda Severni tok 2".

Renci je primetio da je Brisel odbacio gasovod Južni tok, za koji je zainteresovana Italija, a ne smeta ništa da nemačke kompanije vode poslove s Rusijom, uključujući Severni tok 2, iako su na snazi sankcije prema Rusiji.

Italijanski premijer smatra da te sankcije treba da budu u dogledno vreme preispitane, a ima glasova u EU da bi u tom slučaju moglo ponovo da se razmotri da li je izvodljiv projekat Južni tok.

Renci je, prema italijanskim medijima, na zasedanju grupe evropskih socijalista ukazao i na činjenicu da su nemačke kompanije kupile sve aerodrome na grčkim ostrvima.

"Postupak EK operisan od svake realnosti"

Nemačka kancelarka Angela Merkel se na zasedanju vodja EU snažno založila za uvodjenje evropske granične i obalske straže, prema čemu su delom uzdržani Italija, Poljska i Madjarska, i mnogo brže uspostavljanje kontrolnih tačaka na spoljnim granicama Unije za popis i utvrdjivanje ko su izbeglice, a ko migranti koji ne mogu ući u EU.

Evropska komisija je najavila i kaznene mere protiv Italije zbog toga što vlasti u Rimu ne sprovode dovoljno brzo mere za rešavanje izbegličke krize i uspostavljanje kontrolnih punktova na granicama, što je izazvalo veliku ljutnju Rencija koji je rekao da je Italija skoro dve godine bila napuštena od cele EU kad je krenuo talas imigranata na italijanske južne obale.


Renci je tad ljutito reagovao i rekao da "jedna stranka i jedan líder na neprihvatljiv način vrše nadzor nad Evropom", naglasivši da je "operisan od svake realnosti" postupak Evropske komisije da se Italija kazni zbog kašnjenja u sprovodjenju mera za rešavanje izbegličke krize.

Italijanski premijer je kolegama u grupi evropskih socijalista preneo i svoj stav da Nemačka mora promeniti svoje tvrdo zalaganje za oštre mere štednje, kresanje budžetskih deficita i dugova i otvoriti se i za politike koje podstiču rast i zapošljavanje.

POVEZANE VESTI

Petak 18.12.2015. 14:23
Nemacka zapoveda celoj Evropi , a Ameri celom svetu (cak je Dr.rkajlo trazio tj. molio da intervenise u Siriji - makar "posle svega" podelio "plen" sa Zapadom !!!)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online