Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Nedelja 20.12.2015.
04:13
D. Dekić - Vesti A

Sumnjivi šef i gnevna policija

Priče o sklanjanju Milorada Veljovića sa funkcije direktora dve godine pre isteka mandata, pokrenule su spekulacije da se u srpskoj policiji sprema velika čistka. Deo upućenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova smatra da vlast sklanja Veljovića jer navodno štiti neke korumpirane kadrove, dok drugi veruju da vladajući naprednjaci hoće da "provetre" resor od policijskih restlova bivših vlasti u MUP-u i da dovede sebi lojalne policajce. Ministar Stefanović nije hteo da se izjašnjava o Veljovićevoj sudbini.

Ministar i premijer protiv direktora: Nebojša Stefanović, Aleksandar Vučić i Milorad Veljović

Veljović je na ovoj visokoj policijskoj poziciji proveo devet godina i za to vreme je promenio čak tri ministra i četiri vlade. Na funkciju ga je doveo Dragan Jočić, ministar u Vladi Vojislava Koštunice, a opstao je ne samo tokom vlasti Borisa Tadića, već i posle pobede naprednjaka 2012.

Mada mu je mandat istekao 2011, reizabran je marta 2013. i u direktorskoj fotelji trebalo je da sedi do proleća 2018.

Odlazak pre roka za javnost je zbunjujući, tim pre što je na funkciji preživeo puno toga. Ne samo da nije pao u prošlogodišnjoj velikoj čistki policijskih generala koju je sproveo premijer Vučić, već je u zaduženje dobio i Upravu kriminalističke policije, koja je više od godinu dana bila bez načelnika. Spekulacije o njegovoj smeni kružile su proteklih godina u par navrata, a pripisivano mu je više afera.

Najveća među njima da je štitio od hapšenja šabačkog tajkuna, vlasnika Farmakoma Miroslava Bogićevića zato što mu je zaposlio sina u moskovskom predstavništvu te firme sa platom od 20.000 evra. Na svetlost dana su izletele luksuzne kuće porodice Veljović u vikend-naselju na planini Goliji, ali to nije uzdrmalo njegovu poziciju u MUP-u.

Priče o smenama u vrhu, prema oceni Policijskog sindikata Srbije nisu dobre za policiju, jer otežavaju situaciju zaposlenima u trenutku rasprave o sudbini 1.500 radnika policije koji treba da dobiju otkaz.

Rebić novi direktor?

Kao novi direktor policije nezvanično se pominje sadašnji načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić, ali iz Policijskog sindikata se čuje da su te spekulacije netačne.
- Načelnik Rebić je čovek koji nikada nije napisao nijednu krivičnu prijavu u karijeri i ne zna ništa o finansijskim istragama i borbi protiv korupcije i organizovanih narko-grupa, što je glavno iskustvo i kvalitet koji svaki direktor policije treba da poseduje - kaže Veljko Mijailović, predsednik tog sindikata.

- Umesto da se bavimo da li će i koliko zaposlenih dobiti otkaze i po kojim kriterijumima, mi se u javnosti bavimo fantomskim smenama - ukazuje taj sindikat.

Ima pravde, komentar je Sindikata policije i policijskih starešina koji kažu da Veljović konačno napušta, kako se doskora činilo, "večitu" funkciju ostavljajući iza sebe nimalo laskav bilans rada. Njegova taktika je, kažu, ćutanje i nemešanje u svoj posao, što je policiju dovelo u nikad gori materijalni položaj, dok se sistem urušava bezmalo deceniju.

Svi policijski sindikati u štrajku?

Osam policijskih sindikata zatražilo je od ministra hitnu suspenziju rešenja o premeštaju zaposlenih, zahtevajući i da se, između ostalog, utvrde jasni kriterijumi za racionalizaciju i odgovornost rukovodilaca koji su uticali na ta rešenja. Zahtevana je i hitna dekriminalizacija policije, a najavljeno da će, ako zahtevi ne budu ispunjeni, sindikalci sve zaposlene širom Srbije pozvati na štrajk 26. decembra.

- Sadašnje tumbanje policije i oslobađanje od balasta izmišljenih službi, radnih mesta pa i poslova očito moralo je da sačeka političku promenu - kažu oni.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.12.2015. 08:02
Koji sindikati i koja policija ? To je skup korumpiranih jajara koji ližu guzicu Vučiću i svim SNS banditima . Policija radi isključivo po nalogu Vučića i zato običnom čoveku nikada nije bilo teže jer je direktno ugrožen od svoje države . Da rade profesionalno mnogi bi bili uhapšeni odavno a pre svih onaj što su mu "falcifikovali ličnu kartu"...
Nedelja 20.12.2015. 09:08
Да би функционисала, диктатура мора да има контролу над војско и полицијом. Зато имамо ситуацију да уместо да хапсе дилере полиција их рекетира...
Nedelja 20.12.2015. 12:24
Posle ove vlade Srbije je svaki okupator dobrodosao - ili totalna anarhija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online