Nedelja 20.12.2015.
04:13
D. Dekić - Vesti

Sumnjivi šef i gnevna policija

Ministar i premijer protiv direktora: Nebojša Stefanović, Aleksandar Vučić i Milorad Veljović

Veljović je na ovoj visokoj policijskoj poziciji proveo devet godina i za to vreme je promenio čak tri ministra i četiri vlade. Na funkciju ga je doveo Dragan Jočić, ministar u Vladi Vojislava Koštunice, a opstao je ne samo tokom vlasti Borisa Tadića, već i posle pobede naprednjaka 2012.

Mada mu je mandat istekao 2011, reizabran je marta 2013. i u direktorskoj fotelji trebalo je da sedi do proleća 2018.

Odlazak pre roka za javnost je zbunjujući, tim pre što je na funkciji preživeo puno toga. Ne samo da nije pao u prošlogodišnjoj velikoj čistki policijskih generala koju je sproveo premijer Vučić, već je u zaduženje dobio i Upravu kriminalističke policije, koja je više od godinu dana bila bez načelnika. Spekulacije o njegovoj smeni kružile su proteklih godina u par navrata, a pripisivano mu je više afera.

Najveća među njima da je štitio od hapšenja šabačkog tajkuna, vlasnika Farmakoma Miroslava Bogićevića zato što mu je zaposlio sina u moskovskom predstavništvu te firme sa platom od 20.000 evra. Na svetlost dana su izletele luksuzne kuće porodice Veljović u vikend-naselju na planini Goliji, ali to nije uzdrmalo njegovu poziciju u MUP-u.

Priče o smenama u vrhu, prema oceni Policijskog sindikata Srbije nisu dobre za policiju, jer otežavaju situaciju zaposlenima u trenutku rasprave o sudbini 1.500 radnika policije koji treba da dobiju otkaz.

Rebić novi direktor?

Kao novi direktor policije nezvanično se pominje sadašnji načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić, ali iz Policijskog sindikata se čuje da su te spekulacije netačne.
- Načelnik Rebić je čovek koji nikada nije napisao nijednu krivičnu prijavu u karijeri i ne zna ništa o finansijskim istragama i borbi protiv korupcije i organizovanih narko-grupa, što je glavno iskustvo i kvalitet koji svaki direktor policije treba da poseduje - kaže Veljko Mijailović, predsednik tog sindikata.

- Umesto da se bavimo da li će i koliko zaposlenih dobiti otkaze i po kojim kriterijumima, mi se u javnosti bavimo fantomskim smenama - ukazuje taj sindikat.

Ima pravde, komentar je Sindikata policije i policijskih starešina koji kažu da Veljović konačno napušta, kako se doskora činilo, "večitu" funkciju ostavljajući iza sebe nimalo laskav bilans rada. Njegova taktika je, kažu, ćutanje i nemešanje u svoj posao, što je policiju dovelo u nikad gori materijalni položaj, dok se sistem urušava bezmalo deceniju.

Svi policijski sindikati u štrajku?

Osam policijskih sindikata zatražilo je od ministra hitnu suspenziju rešenja o premeštaju zaposlenih, zahtevajući i da se, između ostalog, utvrde jasni kriterijumi za racionalizaciju i odgovornost rukovodilaca koji su uticali na ta rešenja. Zahtevana je i hitna dekriminalizacija policije, a najavljeno da će, ako zahtevi ne budu ispunjeni, sindikalci sve zaposlene širom Srbije pozvati na štrajk 26. decembra.

- Sadašnje tumbanje policije i oslobađanje od balasta izmišljenih službi, radnih mesta pa i poslova očito moralo je da sačeka političku promenu - kažu oni.

2019 © - Vesti online