Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 17.12.2015.
16:26
J. L. Petković - Vesti A

"Žele da izbrišu pravoslavlje"

Nedopustivo je svako uznemiravanje igumana Save i bratstva u manastiru Visoki Dečani od strane tzv. kosovskih istoričara, ovog puta ispred zidina Manastira. To je dokaz da se prisustvo pravoslavnog hrišćanstva želi izbrisati sa prostora Kosmeta, saopštilo je Udruženje Đakočna povocom demonstracija u Dečanima.

M. Karović
Nedopustivo je svako uznemiravanje bratstva u manastiru Visoki Dečani od strane tzv. kosovskih istoričara

- Svi znamo ko je gradio manastir i kome je manastir namenjen. Upozoravamo svetsku javnost i sve nevladine organizacije da se brutalno i sistematski uništavaju pravoslavni  manastiri, groblja, crkve, koji su već mnogo puta doživeli golgotu. Da se svaki verski, hrišćanski, pravoslavni praznik pretvara u politički ekces. U manastiru koji danas doživljava torturu mošti Svetog Stefana Dečanskog leče i daju nadu svakom verniku bez obzira na veroispovest. Zato smatramo da je ovo zastrašivanje bratije protiv budućnosti  i opstanka  na Kosmetu, navodi se u saopštenju koji je potpisao predsednik udruženja Đokica Stanojević.

Đakovčani traže od "nadležnih međunarodnih institucija da zaštite i omoguće opstanak na Kosmetu i da se svi verski praznici podjednako poštuju".

- Poštovanje tuđe vere i tuđih verskih objekata je vrlina svakog vernika, zaključuju u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.12.2015. 17:12
Prvi put posle završetka Drugog svetskog rata, tačnije 54 godine od sloma sila osovine, Trećeg rajha i fašizma, nemački vojnik izlazi u jednu evropsku zemlju van Nemačke, izdaje naredbu o upotrebi oružja, puca i ubija dvojicu Srba civila na Kosovu i Metohiji.
Četvrtak 17.12.2015. 17:13
nemački ministar odbrane Rudolf Šarping odlikovao je Davida Ferka zlatnim ordenom Krsta časti Bundesvera za „besprekorno ispunjenje vojničke dužnosti”.
Četvrtak 17.12.2015. 17:07
Smemo li ćutati kad je Goraždevac u pitanju? Ne. Naprotiv, moramo biti glasni. Do neba da se čuje. „Naši prijatelji“ savetuju da zaboravimo prošlost! Da prošlost ostavimo prošlosti! Okrenite se budućnosti – to nam govore. A sadašnjost? Šta je s njom? Vajni evrounijatski prijatelji, predlažu da ćutimo o sadašnjosti. Kako se stiže u budućnost ako se prošlost zaboravi a sadašnjost prećuti.? To nam ne kažu. Sutra će ovo što se događa danas biti prošlost, a prošlost valja ostaviti prošlosti. Zato je neevropski govoriti o današnjici, jer podseća na prošlost. Ćutite Srbi o Kosovu i Metohiji. Ne pominjite Republiku Srpsku. Republiku Srpsku Krajinu ste valjda zaboravili. Zašto bi se sećali pola miliona Srba proteranih iz Hrvatske, kad ste zaboravili ub,ijenih osam stotina hiljada Srba u Jasenovcu, Jastrebarskom, Slanom, Staroj Gradišci, Sisku… Što da ih danas pominjete kad ste decenijama ćutali, čuvajući bratstvo-jedinstvo, i vidite kako ste dobro prošli. Ćutali ste i bili poštovani od Vatikana, Londona i Berlina. Dok je njima to odgovaralo. Danas nam kažu: Ne pominjite NATO bombardovanje, radioaktivne bombe, Ši,ptarska klanja Srba, vađenje organa, decu obolelu od raka i leukemije. Zaboravite Milicu Rakić, Sanju Milenković, dr Andreja Tomanovića. Zaboravite svu srpsku decu koja žive u Goraždevcu, Srbobranu, Gotovuši, Štrpcu, Sevcu. Seća li se iko kanjona reke Miruše kod Kline? Zaboravite sve zločine koji su vam učinjeni i koji vam se svakodnevno čine. Ćutite Srbi dok vam decu ub,ijaju. Može činovnik iz Brisela da se naljuti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online