Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 09.12.2015.
02:42
J. L. Petković - Vesti A

Osam hitaca na Srbobran

Istog dana kada je rano ujutro pucano na srpske kuće u Goraždevcu, uveče su ispaljeni rafali na prodavnicu u mestu Srbobran koje se nalazi nedaleko od Đurakovca, na putu Peć-Kosovska Mitrovica.

Reuters
Pucnji u srpske kuće (Goto: Ilustracija)

Princip napada je isti, pucano je iz vozila u pokretu. Ispaljeno je osam hitaca, a pet je uletelo u prodavnicu u kojoj su se nalazili vlasnica Dana Simonović i jedan srpski mladić iz susednog sela Suvi Lukavac. Ona kaže da je otišla do trafike po pivo, kada su začuli auto kako usporava.

- Odmah potom odjeknuli su pucnji i proleteli kroz staklo trafike. Da sačuvamo glavu legli smo na pod. Hici su proleteli tik iznad naših glava - kaže Dana Simonović koja u Srbobranu živi sa suprugom i dvojicom sinova starih šesnaest i dvanaest godina. To su jedina dva srpska deteta u tom mestu.

Srbobran se nalazi u opštini Istok, u blizini puta Peć - Kosovska Mitrovica. U odnosu na 200 ljudi koliko je bilo pre 1999. godine, danas tu žive samo četiri srpske porodice. Srbi veruju da je napad smišljen i podsećaju da je ranije pucano na povratnika Momu Pantića, da im je više puta kradena pokretna imovina, a lopovi i napadači do danas su ostali nepoznati.

- Zato je jasan cilj napadača - ocenio je predsednik opštinskog odbora Istok Mališa Đurić.

Iako je događaj u Goraždevcu sve podigao na noge, pa su se oglasili redom srpski političari i predstavnici Unmika, predsednica Kosova Atifete Jahjage, Fonda za humanitarno pravo, rezultata istrage policije još nema.

- Najoštrije osuđujem vandalski čin. Ovog incidenta ne bi bilo da je neko bio kažnjen za prethodna ubistva i napade na Srbe u Goraždevcu. Nadležni moraju da zaštite svoje građane. Ali, dok su počinioci na slobodi, preti opasnost od ponavljanja sličnih incidenata i napada - zaključio je Slobodan Petrović.

Fond za humanitarno pravo Kosova pozvao je Policiju Kosova da preduzme sve neophodne mere kako bi uhapsila i izvela pred lice pravde počinioce oružanog napada u Goraždevcu. Šef Unmika Zahir Tanin, osudio je oružane incidente u Goraždevcu i Srbobranu i pozvao nadležne da što pre pronađu počinioce.

Johanes Han osudio nasilje

Evropski komesar za proširenje Johanes Han i predsednici privrednih komora Srbije i Kosova, Marko Čadež i Safet Grdžaliju, osudili su juče napade u selu Goraždevac.
- U demokratskoj zemlji se razmenjuju reči i mišljenja, a ne nasilje. To je nešto što svi treba da nauče da bi imali evropsku perspektivu - rekao je Han i pozvao sve da izbegavaju nasilje.

Ambasada Rusije podržala inicijativu "Ja sam Goraždevac": Stop novim pucnjima i rušenju

Ambasada Rusije u Beogradu podržala je inicijativu "Ja sam Goraždevac" koju je pokrenula grupa Srba sa KiM na društvenim mrežama, negodujući zbog napada i činjenice da nijedan zločin nad Srbima nije rasvetljen.

- Preduhitrimo žrtve, osudimo napad i solidarišimo se i sa onima koji u Goraždevcu i dalje žive, koji i večeras treba da spavaju u svojim kućama, a pitamo li se kako? Zaustavimo neke nove pucnje i neko novo paljenje i rušenje istih spomenika. Čuvajmo jedni druge i mislimo o fenomenu Uneska danas, a ne sutra kad bude kasno. Neka svet vidi, neka čuje i neka se solidariše ako sme i ako nije licemeran, napisano je na Tviter profilu ambasade Rusije u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.12.2015. 10:12
Toje zaisto zalosno sto albanci nad srbe rade,to pokaze da nije drzava nego gnezda kriminalca i ubice na balkanu cudno da take vlasti na Kosovo poderze zapad.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online