Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 17.12.2015.
04:00
J. L. Petković - Vesti A

Dijalog sa Prištinom nestaje u dimu

Dok se u Beogradu uveliko slavi veliki korak ka priključenju Evropskoj uniji i to preko poglavlja koje trasira odnose sa Prištinom, pitanje je ko će na tu temu biti sagovornik vlade Aleksandra Vučića.

A. Čukić
Okvir za pregovore: Neizvesna sudbina zajednice

U kosovskom parlamentu i na ulicama ne prestaje nadgornjavanje vlasti i opozicije. I ne samo to. Okvir za pregovore je ništa manje zahtevan od uslova koje je svojevremeno postavila Nemačka, a koje su srpski političari tada označili kao neprihvatljive.

Iako kosovska opozicija na čelu sa Ramušom Haradinajom, Aljbinom Kurtijem i Fatmirom Ljimajem svaku sednicu skupštine zaustavlja suzavcima, ona pod parolom borbe protiv Zajednice srpskih opština zapravo blokira i dogovore postignute u Briselu. Samim tim ona Beograd stavlja u nemoguću situaciju da prihvata i jednostrano sprovodi sporazume ukoliko želi napredak ka EU.

Protest u Peći

U Peći je juče održan protest tri opozicione partije u kosovskom parlamentu. Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da "Srbiji neće dozvoliti povratak na Kosovo".
- Svi koji žive na našoj teritoriji treba da budu slobodni, ali Srbiji više nećemo dozvoliti da se vrati na Kosovo. To treba svi da znaju. Molimo i Ameriku da nam pomogne da zaustavimo ovaj sporazum - rekao je Haradinaj.

U pregovaračkoj platformi jasno stoji da ako napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom znatno zaostane od napretka u ostalim pregovorima, i ako Srbija ne primeni postignute sporazume sa Kosovom, onda će Evropska komisija predložiti "zamrzavanje" novih poglavlja.

Dakle, u poglavlju 35 stoji da bi Srbija trebalo da završi implementaciju sporazuma od 25. avgusta 2015, posebno na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Poglavlje 35 podrazumeva da Srbija obustavi finansiranje i podršku srpskim strukturama (tj. privremenim opštinskim većima, opštinskim službenika) u cilju finalizacije i konsolidacije opštinske uprave u skladu sa kosovskim zakonom. Takođe, od Srbije se očekuje da "podstiče puno poštovanje kosovskog zakonodavstva od strane opština na severu, a posebno o nabavci i na preostalim otvorenim pitanjima iz opštinskih statuta, odnosno korišćenje opštinskih pečata i oznake u skladu sa važećim zakonima na Kosovu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.12.2015. 07:39
u minulih 20 i kusur godina srbi su ispunjavali svoje obaveze....a ostali?ni slovo ako im nije bilo u interesu.nisu maloumni oni koji nas vode u EU.lepo je njima u pekari.zasad.
Četvrtak 17.12.2015. 09:31
Polako cemo saznati dali briselski sporozum je tumacen onako kako su vlasti rekao gradjanim Srbije i Kosovo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online