Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 02.12.2015.
04:52
D. Dekić - Vesti A

Gašić bi vojskom da brani Vučića

Najavu ministra odbrane o formiranju posebnog štaba za zaštitu premijera Aleksandra Vučića kao najugroženije ličnosti u zemlji, stručna javnost vidi kao marketinški trik Bratislava Gašića i zamagljivanje sopstvenih afera.

Brine za sebe ili premijera: Bratislav Gašić i Aleksandar Vučić

Gašić je svoj potez obrazložio opasnošću od neimenovanih političko-kriminalno tajkunskih aktera koji su, kako reče, bili prisutni u vreme ubistva predsednika Vlade Zorana Đinđića.

Vojni stručnjak Ljubodrag Stojadinović, međutim, pozivajući se na reči premijera da nema državnog udara i da se ne oseća ugroženim, tumači za "Vesti" da neki ministri zbog afera koje se oko njih pletu, pokušavaju da ih zataškaju predstavljajući kritike na svoj račun kao napad na državu.

- U pitanju je vladajuća paranoja i strah za sopstvenu poziciju koji se prethodnih dana pretvorio u udar državne vrhuške na mir i spokoj građana putem fiksacija onih koji nisu dorasli ministarskim pozicijama.Tako valja razumeti i Gašića koji je kazao i da se više neće razvijati afere - tumači Stojadinović podsećajući da je vojni ministar u epicentru više afera, između ostalog, afera "Priskluškivanje" i "Helikopter".

Premijera ugrožavaju njegovi

- Ministar odbrane ne komanduje vojskom, već se bavi upravnim poslovima u tom resoru, a predsednik Republike je vrhovni vojni komandant i operativno deluje preko načelnika Generalštaba - kaže Ljubodrag Stojadinović i dodaje da Vučić, ako jeste ugrožen, onda je to od njegovog okruženja, odnosno najbližih saradnika i novinara koji sejanjem paranoje hoće da poprave pozicije.

Analitičar Aleksandar Radić, ne sporeći da se mogu formirati nekakvi štabovi za koordinaciju službi, kao problem u toj priči vidi što je od bezbednosti važnije da se o tome priča u medijima.

- Posle kulminacije rijalitija državni udar, Gašić je očito hteo medijski efekat. Ako rizika po nečiju bezbednost ima, nadležni treba da rade svoj posao, a ne da o ugroženosti priča premijer ili ministar odbrane i da se tako stvara zbrka u javnosti - ukazao je Radić za naš list.

Okolnosti koje su dovele do ubistva Đinđića i sadašnja situacija nisu iste, smatra bivši direktor VBA, poslanik Momir Stojanović. On je, podsetivši da je 2003. u obezbeđenju pokojnog premijera bilo osoba bliskih kriminalnim grupama koje su aktivno radile na organizovanju atentata, ocenio da je situacija sada drugačija.

- Danas se u obezbeđenju premijera kredibilni ljudi koji dugo rade taj posao, nisu u vezi sa krimogenim sredinama i nemaju nikakvog razloga da poverene zadatke profesionalno ne izvrše - kaže Stojanović za "Vesti".

Ko razume, shvatiće

Ministar odbrane se, i krajem januara ove godine, bavio bezbednošću premijera. U medijima je i tada tvrdio da je Vučić najugroženiji u državi, ali je smatrao da je stepen njegovog obezbeđenja "adekvatan".
- Vučićeva bezbednost je maksimalna i ne treba da bude dileme da će za njegovo obezbeđivanje biti angažovana sva sredstva na raspolaganju - govorio je tada Gašić.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.12.2015. 07:58
Gasicu prvo o helikopteru
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online