Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Sreda 23.09.2015.
04:00
Đ. Barović - Vesti A

Vučić (ne) da svoje ministre!

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković zatražio je od premijera Aleksandra Vučića i predsednika Tomislava Nikolića da smene ministra odbrane Bratislava Gašića i direktora VBA, generala Petra Cvetkovića.

Tanjug
Sigurna leđa: Vučić i Gašić

U formi "javne preporuke nadležnim organima", Janković je objasnio da su ova dvojica odgovorni "za nezakonit i nepravilan rad njihovih organa i nesaradnju sa zaštitnikom građana u vezi s incidentima tokom prošlogodišnje Parade ponosa".

- Demokratska civilna kontrola oružanih snaga i službi bezbednosti demokratski je standard bez koga vojska i službe mogu da se podvrgnu političkoj ili ličnoj moći, s ogromnim štetnim posledicama. Ministar odbrane Bratislav Gašić i direktor VBA Petar Cvetković pogazili su oba principa i iskazali čvrstu nameru da to čine i u budućnosti, zbog čega je moja javna preporuka za njihovo razrešenje bila neminovna - saopštio je ombudsman.

Odložena odluka

Vučić je rekao da će odluku o tome da li će poslušati ombudsmana tek doneti.
- Naravno da ću doneti odluku da li sam saglasan ili ne s tim predlogom - rekao je kratko Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Sagovornici "Vesti", vojno-politički komentatori, smatraju da i pored utemeljenosti ovog zahteva, od njega verovatno na kraju neće biti ništa.

Ljubodrag Stojadinović ocenjuje da je Janković postupio po svojim ovlašćenjima jer je ministar Gašić pokazao da je "ispod kapaciteta i nivoa koji treba da bi se rukovodilo oružanim snagama".

- Budući na ništa nije preduzeto povodom niza skandala, postoji osnov da se traži ostavka ministra. Međutim, ne verujem da će Vučić dati svoje ministre jer svaki takav zahtev doživljava kao udar na sebe i svoju ličnu poziciju. U krajnjem slučaju, Gašić je njegov izbor, a pravo premijera je da bira i ocenjuje svoje saradnike - kaže Stojadinović.

"Preživeli" i helikopter

Vidim hajku protiv Gašića i Lončara, koji su hteli da spasu jedno dete, ja preuzimam odgovornost. Ovako je Vučić reagovao prolestos kad je opozicija zatražila ostavke ministara odbrane i zdravlja zbog pada vojnog helikopetera u kome je poginulo sedam ljudi, uključujući i petodnevnu bebu.

Aleksandar Radić ocenjuje da je Janković odlično medijski tempirao svoj istup.

- Svako ko vlada čitanjem i pisanjem na sajtu zaštitnika građana može da vidi koji je lanac događaja doveo do ove situacije. Otuda je i zahtev utemeljen u činjenicama, mada je dovoljno i to što je proizvedena ružna afera da se postavi pitanje ko su ti ljudi koji su je napravili - naglašava Radić.

Ministra Gašića očito ne brine zahtev zaštitnika građana.

- Verujem da će onaj ko je uputio ovaj zahtev veoma brzo da odgovori. Moje je, kao što to radim godinu i po dana, da predano nastavim da radim na poboljšanju kvaliteta rada i socijalnog statusa Vojske Srbije - izjavio je Gašić.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.09.2015. 04:19
klasicna farsa...on je strog...mmmm...sad cu smeniti nekog pijuna...eto...kako sam ja posten vodja...no...za izdaju naroda...zna se...
Sreda 23.09.2015. 04:22
ovde brisu sve sto je protiv ime mu se ne sme reci..jel da..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online