Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 29.11.2015.
09:33
Tanjug A

Priština: Povređeno šest, uhapšeno 95 osoba

Najmanje šest osoba je povređeno tokom protesta opozicije u Prištini, organizovanog zbog protivljenja primeni Briselskog sporazuma, posebno formiranju Zajednice srpskih opština, dok je jedan od osnivača pokreta Samoopredeljenje i organizator protesta Aljbin Kurti uhapšen.

Reuters
Traže ujedinjenje sa Albanijom

Kosovska policija je u subotu, nakon protesta u centru Prištine, uhapsila 95 lica, među kojima i Kurtija, izjavio je portparol kosovske policije Baki Keljani.

Ujedinjenje sa Albanijom

Kurti je pre hapšenja, obraćajući se okupljenima, rekao da kosovska opozicija neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština i dodao da Kosovo treba da se ujedini sa Albanijom. Njegov nastup okupljene pristalice su više puta prekidale skandiranjem.

On je rekao da opozicija ne može dozvoliti da "Srbija bude na tri kilometra od Prištine", i dodao da je Vlada Kosova umesto ujedinjenja sa Albanijom, Kosovo ujedinila sa Srbijom.

On je na konferenciji za novinare rekao da su tom prilikom povređena četiri demonstranta, kao i dva policajca.

Kurti je osumnjičen za tri krivična dela - ometanje službenog lica u vršenju dužnosti, neovlašćeno posedovanje oružja i izazivanje opšte opasnosti.

Kurti je odmah posle hapšenja prebačen do Osnovnog tužilaštva u Prištini, koje je za njega zatražilo 30 dana pritvora, prenela je agencija Kosova pres.

Kosovska policija je prethodno saopštila da je imala informaciju o tome da će Kurti učestvovati na protestu, ali da ga nije uhapsila, kako je ranije najavljivala, da bi se izbeglo da situacija eskalira.

Opština Priština je otkazala koncert koji je trebalo da bude održan u subotu uveče u centru Prištine, povodom obeležavanja dana albanske zastave.

Kako se navodi u saopštenju prištinskih vlasti, koncert je otkazan "zbog terora sprovedenog nad aktivistima, poslanicima i simpatizerima pokreta Samoopredeljenje".

Kosovska policija je, prilikom hapšenja Kurtija, povredila gradonačelnika Prištine Špenta Ahmetija, javio je Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Ahmeti je kasnije u subotu uveče izjavio je da su događaji u vezi sa protestom pokreta Samoopredeljenje pokazali da na Kosovu nema demokratije.

On je oštro kritikovao policiju, koja je, prema njegovim rečima, upala u prostorije Samoopredeljenja bez sudskog naloga i u vreme kada vlasnici objekta nisu bili tu.

Nasilje na ulicama Prištine osudili su predstavnici kosovskih vlasti, Unmika, OEBS-a i američka ambasada u Prištini.

Samoopredeljenje je protest organizovalo zajedno sa Alijansom za budućnost Kosova i Incijativom za Kosovo. Poslanici tih stranaka već mesecima kosovski parlament blokiraju ispadima i bacanjem suzavca, tražeći da Priština odustane od sporazuma iz Brisela.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.11.2015. 10:10
Sve stosedogadja na Kosovo su posledice briselski dogovor,jer svaka strana komentira po svoju zelju tj.lazeju gradjane.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online