Nedelja 29.11.2015.
09:33
Tanjug

Priština: Povređeno šest, uhapšeno 95 osoba

Reuters
Traže ujedinjenje sa Albanijom

Kosovska policija je u subotu, nakon protesta u centru Prištine, uhapsila 95 lica, među kojima i Kurtija, izjavio je portparol kosovske policije Baki Keljani.

Ujedinjenje sa Albanijom

Kurti je pre hapšenja, obraćajući se okupljenima, rekao da kosovska opozicija neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština i dodao da Kosovo treba da se ujedini sa Albanijom. Njegov nastup okupljene pristalice su više puta prekidale skandiranjem.

On je rekao da opozicija ne može dozvoliti da "Srbija bude na tri kilometra od Prištine", i dodao da je Vlada Kosova umesto ujedinjenja sa Albanijom, Kosovo ujedinila sa Srbijom.

On je na konferenciji za novinare rekao da su tom prilikom povređena četiri demonstranta, kao i dva policajca.

Kurti je osumnjičen za tri krivična dela - ometanje službenog lica u vršenju dužnosti, neovlašćeno posedovanje oružja i izazivanje opšte opasnosti.

Kurti je odmah posle hapšenja prebačen do Osnovnog tužilaštva u Prištini, koje je za njega zatražilo 30 dana pritvora, prenela je agencija Kosova pres.

Kosovska policija je prethodno saopštila da je imala informaciju o tome da će Kurti učestvovati na protestu, ali da ga nije uhapsila, kako je ranije najavljivala, da bi se izbeglo da situacija eskalira.

Opština Priština je otkazala koncert koji je trebalo da bude održan u subotu uveče u centru Prištine, povodom obeležavanja dana albanske zastave.

Kako se navodi u saopštenju prištinskih vlasti, koncert je otkazan "zbog terora sprovedenog nad aktivistima, poslanicima i simpatizerima pokreta Samoopredeljenje".

Kosovska policija je, prilikom hapšenja Kurtija, povredila gradonačelnika Prištine Špenta Ahmetija, javio je Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Ahmeti je kasnije u subotu uveče izjavio je da su događaji u vezi sa protestom pokreta Samoopredeljenje pokazali da na Kosovu nema demokratije.

On je oštro kritikovao policiju, koja je, prema njegovim rečima, upala u prostorije Samoopredeljenja bez sudskog naloga i u vreme kada vlasnici objekta nisu bili tu.

Nasilje na ulicama Prištine osudili su predstavnici kosovskih vlasti, Unmika, OEBS-a i američka ambasada u Prištini.

Samoopredeljenje je protest organizovalo zajedno sa Alijansom za budućnost Kosova i Incijativom za Kosovo. Poslanici tih stranaka već mesecima kosovski parlament blokiraju ispadima i bacanjem suzavca, tražeći da Priština odustane od sporazuma iz Brisela.

2024 © - Vesti online