Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 17.11.2015.
08:51
D. N. Petrović - Vesti A

Šta će biti kad se naši vrate

Islamska zajednica u Srbiji, predsednik BNV-a Sulejman Ugljanin, lideri gotovo svih bošnjačkih partija i brojni muslimansko-bošnjački intelektualci oštro su osudili terorističko divljanje islamskih ekstremista u Parizu. Oni su poručili da je islam miroljubiva religija i da ko god čini zločine u ime ove vere, radi protiv pripadnika islama i mira u svetu.

Islam je miroljubiva religija: Verski ekstremizam opasan i za Srbiju

I obični ljudi, dok komentarišu događaje iz Pariza, uglavnom osuđuju divljanje terorista, ali i glasno izražavaju strahovanje da bi se događaji iz Pariza mogli ponoviti u Sandžaku i u Srbiji, pogotovu što oko 50 Sandžaklija, mahom vehabija, ratuje u redovima Islamske države i šalju preteće video poruke da će, "kad završe posao u Siriji i Iraku", doći da sa istomišljenicima sa Kosova, Makedonije i Bosne naprave kalifat na Balkanu.

Bez obzira na to što se radi o (za sada) malom broju fanatika za koje u bezbednosnim službama tvrde da su "pod kontrolom" i da neće moći tek tako da dođu u Srbiju, Sandžak je bio, a i sada je, "bure baruta". Lako može da eksplodira, delom i iz razloga što pripadnici Islamske države i drugi džihadisti u Siriji u ovom delu Srbije i na Kosovu imaju još mnogo pristalica, takozvanih spavača, ali i mladih ljudi ispranih mozgova koji su u svojoj zaluđenosti pogrešnim tumačenjem vere spremni da u ime Alaha počine najstrašnije zločine.

- Pretnja nisu samo oni koji ratuju u Siriji i Iraku, sa njima smo bar načisto, sedmorica su do sada poginula, mnogi će verovatno stradati od ruskih bombi ili u borbama sa Asadovim trupama. Neki će pobeći u Jemen ili neku drugu zemlju, a većina se sigurno neće vratiti. Problem su oni koji ih slede, a ovde su među nama. Reč je oko 700 privremeno primirenih vehabija i na hiljade mladih koji su indoktrinirani, mnogi i u nekim džamijama koje kontrolišu vehabije i drugi radikalni islamisti - priča Novopazarc koji je, kako kaže, plaćen da u Sandžaku prati i analizira islamski ekstremizam.

Gde je nestao Abid

Najviše džihadista iz Sandžaka, BiH i s Kosova u Siriju je preko svog mesta za klanjanje Furkan odveo Abid Podbićanin, bivši imam i veroučitelj iz Prijepolja, a potom vehabija u Novom Pazaru. Pre pola godina iz Sirije je javljeno da je komandant Ebu Safija poginuo u borbama za kurdski grad Kobane, a potom su se pojavile informacije da je Abid ipak živ. Od tada se ne oglašava. Neki sumnjaju da je pobegao iz Sirije, da se obrijao i da namerava da se vrati u Srbiju i organizuje džihadiste na Balkanu.

Primera radi, Mirza Ganić je sa 15 godina u jednoj novopazarskoj džamiji prvi put stupio u kontakt sa "opasnim ljudima", u 17. je kao odličan učenik gimnazije postao ekstremista, sa 18 je otišao da ratuje u Siriji, a sa 19 je poginuo u okolini Hosa. Mnogo je njegovih sledbenika u Sandžaku, neki od njih ovih dana otvoreno, a neki prikriveno, preko raznih društvenih mreža i na svojim Fejsbuk profilima podržavaju masakr u Parizu. Neki samo navode "olakšavajuće okolnosti" tvrdeći da su muslimani obespravljeni, da iz svega stoji Amerika, da je u pitanju odbrana islama... Te zavedene i "verom predozirane" mlade ljude teško je vratiti na pravi put i za to je potrebno vreme. Da opasnost za Srbiju i za njih same bude još veća, niko po tom pitanju ništa i ne čini, kaže ovaj Novopazarac.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.11.2015. 12:06
Nista drugo nego Metak medju Rogove i cao!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online