Utorak 17.11.2015.
08:51
D. N. Petrović - Vesti

Šta će biti kad se naši vrate

Islam je miroljubiva religija: Verski ekstremizam opasan i za Srbiju

I obični ljudi, dok komentarišu događaje iz Pariza, uglavnom osuđuju divljanje terorista, ali i glasno izražavaju strahovanje da bi se događaji iz Pariza mogli ponoviti u Sandžaku i u Srbiji, pogotovu što oko 50 Sandžaklija, mahom vehabija, ratuje u redovima Islamske države i šalju preteće video poruke da će, "kad završe posao u Siriji i Iraku", doći da sa istomišljenicima sa Kosova, Makedonije i Bosne naprave kalifat na Balkanu.

Bez obzira na to što se radi o (za sada) malom broju fanatika za koje u bezbednosnim službama tvrde da su "pod kontrolom" i da neće moći tek tako da dođu u Srbiju, Sandžak je bio, a i sada je, "bure baruta". Lako može da eksplodira, delom i iz razloga što pripadnici Islamske države i drugi džihadisti u Siriji u ovom delu Srbije i na Kosovu imaju još mnogo pristalica, takozvanih spavača, ali i mladih ljudi ispranih mozgova koji su u svojoj zaluđenosti pogrešnim tumačenjem vere spremni da u ime Alaha počine najstrašnije zločine.

- Pretnja nisu samo oni koji ratuju u Siriji i Iraku, sa njima smo bar načisto, sedmorica su do sada poginula, mnogi će verovatno stradati od ruskih bombi ili u borbama sa Asadovim trupama. Neki će pobeći u Jemen ili neku drugu zemlju, a većina se sigurno neće vratiti. Problem su oni koji ih slede, a ovde su među nama. Reč je oko 700 privremeno primirenih vehabija i na hiljade mladih koji su indoktrinirani, mnogi i u nekim džamijama koje kontrolišu vehabije i drugi radikalni islamisti - priča Novopazarc koji je, kako kaže, plaćen da u Sandžaku prati i analizira islamski ekstremizam.

Gde je nestao Abid

Najviše džihadista iz Sandžaka, BiH i s Kosova u Siriju je preko svog mesta za klanjanje Furkan odveo Abid Podbićanin, bivši imam i veroučitelj iz Prijepolja, a potom vehabija u Novom Pazaru. Pre pola godina iz Sirije je javljeno da je komandant Ebu Safija poginuo u borbama za kurdski grad Kobane, a potom su se pojavile informacije da je Abid ipak živ. Od tada se ne oglašava. Neki sumnjaju da je pobegao iz Sirije, da se obrijao i da namerava da se vrati u Srbiju i organizuje džihadiste na Balkanu.

Primera radi, Mirza Ganić je sa 15 godina u jednoj novopazarskoj džamiji prvi put stupio u kontakt sa "opasnim ljudima", u 17. je kao odličan učenik gimnazije postao ekstremista, sa 18 je otišao da ratuje u Siriji, a sa 19 je poginuo u okolini Hosa. Mnogo je njegovih sledbenika u Sandžaku, neki od njih ovih dana otvoreno, a neki prikriveno, preko raznih društvenih mreža i na svojim Fejsbuk profilima podržavaju masakr u Parizu. Neki samo navode "olakšavajuće okolnosti" tvrdeći da su muslimani obespravljeni, da iz svega stoji Amerika, da je u pitanju odbrana islama... Te zavedene i "verom predozirane" mlade ljude teško je vratiti na pravi put i za to je potrebno vreme. Da opasnost za Srbiju i za njih same bude još veća, niko po tom pitanju ništa i ne čini, kaže ovaj Novopazarac.

2024 © - Vesti online