Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 12.11.2015.
18:00
J. L. Petković - Vesti A

Na Srbe ustavom i noževima

Kosovski Ustavni sud suspendovao je Sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština dogovoren u Briselu. Odluka je doneta jednoglasno u neverovatnom roku i prema nezapamćenoj praski sudskog veća, a "za" je glasao i Ivan Čukalović, sudija Ustavnog suda Kosova, koji ujedno prima platu iz budžeta Srbije kao redovan profesor na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, jedan od aktera optuženih za primanje mita u poznatoj aferi "Indeks".

Da li je Zapad umešao prste: Atifete Jahjaga je tražila suspenziju ZSO

Potez Ustavnog suda Kosova bi se jednoglasno tumačio kao autogol Prištine, i moguća politička reakcija na odluku Uneska da ne primi Kosovo u njeno članstvo, da Brisel, koji je najveća garancija da će Beograd i Priština primenjivati dogovore ne šalje drugačije komentare. Naime, izvestilac u Evropskom parlamentu i potpredsednica tog parlamenta Ulrike Lunaček tvrdi da suspenzija sporazuma o ZSO nije neprijateljski akt prema Srbiji, i da ukoliko ustavni sud odluči da je sporazum u suprotnosti s kosovskim ustavom, sporazum treba menjati.

Ipak, Beograd se nada da će Evropska unija izvršiti pritisak na Prištinu da počne sa primenom Briselskog sporazuma. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić podvlači da se nastavlja rad na nacrtu Statuta o Zajednici srpskih opština.

- Kome i na koji način možemo da verujemo u produžetku dijaloga, ako ne postoji spremnost da se izvrši bar minimalan pritisak da Priština sprovede uredbu o ZSO. Priština pokazuje da nikada nije ni imala nameru da sprovodi Briselski sporazum, koji je bacila pod noge - istakao je Đurić.

Analitičar Dušan Janjić, ocenjuje da ovakav potez suda, u ovom trenutku, ne znači da je sprovođenje sporazuma o Zajednici ugroženo.

- Ustavni sud Kosova je od predsednice Atifete Jahjage dobio zahtev da se izjasni da li je sporazum iz Brisela u skladu sa Ustavom i da dok ne donese odluku privremeno suspenduje sve aktivnosti i svih sporazuma povodom ZSO. U odluci, sud je izričito u tački 32. naveo da ova odluka ne prejudicira konačno mišljenje o ustavnosti sporazuma. Ako se pogleda vremenski rok, sud je do kraja decembra obavezan da donese svoje mišljenje, a upravo u tom periodu se očekuje se očekuje i da se pojavi statut ZSO, tako da ovom odlukom sporazum nije ugrožen - kaže Janjić.

Suspenzija do januara

Suspenzija sporazuma o ZSO biće na snazi do početka januara sledeće godine, do kada će sud doneti odluku "za" ili "protiv" sporazuma. Ocenu ustavnosti zatražila je kosovska predsednica Atifete Jahjaga, posle serije protesta kosovske opozicije, pre svih pokreta Samoopredeljenje i Alijanse za budućnost Kosova. Kosovski Ustavni sud objasnio je da suspenzija sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština "ne prejudicira dalje odluke" koje će taj sud doneti.

Međutim, ceo proces oko ustavnog suda je neobičan i po tome što je upravo prema planu Martija Ahtisarija, inkorporiranog u kosovski Ustav, a na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi još pre pet godina, 30. juna 2010. godine usvojen statut Asocijacije kosovskih opština. On Asocijaciju definiše kao neprofitnu organizaciju i pravno lice koje predstavlja opšte interese lokalnih vlasti. Ako se detaljnije pogleda taj statut on zapravo nije mnogo daleko od onoga što se obećava da će biti ZSO. Statut predviđa da ta organizacija koordinira aktivnosti članova u oblasti investicija, u privrednom razvoju, poboljšanju pravne osnove, podršci u poslovanju, kulturi, prosveti, nauci, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i socijalnim uslugama, u rešavanju konflikata, poboljšanju usluga za građane i odnose sa sličnim organizacijama izvan države i sa međunarodnim organizacijama. Takođe, da osniva fondove, otvara predstavničke kancelarije i javne institucije.

Teško podneli poraz

I Srbi na Kosovu nezadovoljni su odlukom suda. Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić ističe da bi suspendovanje sporazuma o ZSO loše uticalo na povratak Srba. Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je da je neophodno da Albanci shvate da dijalog mora da se nastavi i sprovede ono što je dogovoreno. Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović smatra da je odluka očekivana i da je to pokazatelj da su u Prištini teško podneli neuspeh "Operacije Unesko".

- To je svakako nova tema. Stvar je u tome da Priština želi što više da integriše Srbe, dok se Beograd bori za što više nadležnosti - pojašnjava Janjić. Povodom odluke Ustavnog suda ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin ocenio je da Priština uvek pokušava da svoje poraze leči na Srbima, dok je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun istakao da je Priština dužna da sprovede dogovoreno.

Zbog Uneska izboli "delije"

Dvojicu Vranjanaca Nikolu Dodića (23) i Slađana Stojanovića (40) napali su revoltirani Albanci u ponedeljak uveče, posle košarkaške utakmice MZT - Crvena zvezda u Skoplju, ali povod napada nisu navijački sukobi već odluka Uneska da u svoje članstvo ne primi Kosovo. Dodić je uboden nožem u predelu grudnog koša i lekari se bore za njegov život, dok Stojanović ima rane na obrazu i gornjem delu glave.
- Dodić i Stojanović su sportisti, nisu huligani, vole Zvezdu, iz zadovoljstva su otišli u Skoplje na utakmicu i napadnuti su bez ikakvog povoda - kažu njihovi prijatelji u Vranju.
Inače, po rečima Stojanovića, dvadeset nepoznatih osoba, albanske nacionalnosti, napala ih je u restoranu gde su otišli nakon šopinga i utakmice. Nisu ni bili svesni šta im se dešava, zato što se incident desio veoma brzo.
- Bilo je strašno, natrčali su mučki, iza leđa, sa palicama i noževima. Dodić je pokušao da pobegne, ali ga je grupa napadača sustigla i počela da ga tuče palicama nakon čega je pao na zemlju. Gazili su ga, šutirali, a onda su ga izboli nožem - ispričao je Stojanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online