Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 20.07.2017.
20:51
b92.net A

"Kosovo je nezavisno samo u onoj meri u kojoj se Srbija sa tim slaže"

Realnost Hašima Tačija, u koju veruje 99 odsto Albanaca na Kosovu, nije ista kao naša i postoje oni koji su svesni da je to fikcija", kaže Oliver Ivanović.

Tanjug
Tači ne odlučuje o dijalogu: Oliver Ivanović

- Kosovo je nezavisno samo u onoj meri u kojoj se Srbija sa tim slaže i oni toga budu svesni svaki put kada traže ulaz u međunarodne organizacije - reče u Kažiprstu.

Lider GI SDP kaže i da su Tačijeve izjave o "istorijskom sporazumu" fine fraze, ali da on tako nagoveštava kraj dijaloga iako nije vlastan da o tome odlučuje.

- On ipak govori o nečemu što je delom istinito, a to je da je dijalog nepopularan, ali ja mislim da je to jedina šansa da se reše neki problemi. Međutim, ima još mnogo tema o kojima treba razgovarati i mislim da se Priština ne pita šta će biti na stolu - kaže Ivanović. 

Gost Kažiprsta navodi i da Tačijeve izjave predstavljaju "tipičnu izjavu albanske strane". 

- Oni imaju svoju realnost i svoj cilj, a u pregovore su ušli da izvuku kakvo-takvo, indirektno ili direktno priznanje - kaže Ivanović. 

Ivanović smatra da će Tači ostati zadužen za dijalog Beograda i Prištine i da postoji nelagodnost naših ljudi kada se govori o premijerskom nivou, jer bi morali da razgovaraju sa Haradinajem. 

- Trenutno je on kandidat za premijera, ali to još nije izvesno, tamo ništa nije izvesnov-vrekao je Ivanović. 

Takođe, on kaže da je teško reći kakva će biti nova kosovska vlada i da li će "raditi i za Srbe", što je crvena linija koju je navela Srpska lista. 

- U kampanji su iznosili antisrpske slogane, zagovarali kraj dijaloga, minimiziranje ili čak potpuno zanemarivanje srpskih stavova. Tako da tu nema mnogo prostora za dijalog, ali situacija i život nekad navedu da mora da se razgovara. I iz Srpske liste su pravili nepromišljene poteze i zatvarali vrata, a sada će očigledno morati da razgovaraju i sa Haradinajem - kaže Ivanović. 

Što se tinjajućih pitanja tiče, vojske Kosova i Zajednice srpskih opština, Ivanović kaže da je ključ i za jedno i za drugo u rukama Srba. 

- Iz NATO i SAD su poručili da osnivanje vojske može samo uz ustavne procedure, Srbi imaju ključ, ali će albanska strana pribeći verovatno trikovima, praviće modernizaciju postojećeg sastava bez da menjaju ime. I ZSO je u našim rukama, a ako budemo čekali da oni formiraju, teško će ići - rekao je Ivanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.07.2017. 21:40
Косово је Српско и тачка .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online