Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.05.2010.
13:14 >> 18:38h
Tanjug A

Osnovani Ujedinjeni regioni Srbije

Osnivačka skupština Ujedinjenih regiona Srbije, na kojoj je promovisana programska deklaracija URS i potpisan osnivački akt, održana je u nedelju u Centru "Sava", a potom je održana i Izborna skupština G17 plus.

Dinkić na osnivanju Ujedinjenih regiona Srbije

Programsku deklaraciju potpisali su Mlađan Dinkić, predsednik "Zajedno za Šumadiju" i potpredsednik URS Verko Stefanović, predsednica Narodne partije Maja Gojković, predsednik pokreta "Živim za Krajinu" Boško Ničić, reditelj Goran Paskaljević, preduzetnik Mirko Todorović i počasni predsednik G17 plus Predrag Marković.

Predsednik stranke Ujedinjeni regioni Srbije (URS) i lider G17 Plus Mlađan Dinkić izjavio je danas da se URS zalažu sa jedinstvenu, celovitu i demokratsku Srbiju, ali sa većim ovlašćenjima za lokalne samouprave.

"U narednim godinama zalagaćemo se da kroz jačanje lokalnih lidera i rešavanje lokalnih problema jačamo Srbiju u celini", rekao je Dinkić na osnivačkoj Skupštini Ujedinjenih regiona Srbije, i poručio centralnoj vlasti da ne treba da se plaši jačanja lokalnih samouprava.

Prema njegovim rečima, Srbiji je potrebna koncentracija vlasti i suštinska decentralizacija, a da regioni ne budu statistički već politički.

Nikolić: Zbog URS treba da padne vlade

 

Predsednik SNS Tomislav Nikolić kritikovao je danas osnivanje Unije regiona Srbije i ocenio da bi zbog toga trebalo da padne Vlada Srbije. "Što se tiče stranke koju osniva (lider G17 plus) Mlađan Dinkić, mislim da je to razlog zbog koga bi trebalo da padne Vlada" rekao je Nikolić Tanjugu navodeći da " Dinkić zna da 'firma G17 plus' više ne može da osvoji cenzus". "Ako Dinkić ima svojih para, ako je prodao kao i ja šumu, ako je prodao rakiju, pa stekao neki imetak, neka ga uloži u formiranje nove političke stranke", poručio je Nikolić. Lider naprednjaka je međutim zamerio Dinkiću ako on za formiranje Unije koristi državni budžet i sredstva Nacionalnog investicionog plana, da pojedinim predstavnicima opština daje novac za investicije kako bi prišli URS, ili kako bi građani u tim mestima glasali za tu uniju. Onda je to, smatra Nikolić,"nemoralno od strane Demokratske stranke, da dozvoljava da se to izrodi u njenom gnezdu, jer niti bi Dinkić bio ministar, niti bi G17 plus bila parlamentarna da nije bilo DS". Zato sada, procenio je lider SNS, "dobijamo novu pijavicu koja gradi puteve po Srbiji, utiče na zdravstvo u koje troši budžet po svojoj volji i koja sada formira stranku na osnovu zakona o takozvanim statističkim regionima". A taj zakon, kaže Nikolić, je "u stvari bio zakon za Dinkića" i da on (Nikolić)prema svemu tome ima negativan stav, poručivši da ipak "vreme prolazi".

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da decentralizacija i regionalizacija moraju da ojačaju jedinstvo zemlje i omoguće bolje funkcionisanje državne uprave.

"Nije ideja regionalizacije stvaranje kvazidržava na teritoriji Srbije, već boljih uslova za funkcionisanje državnog sistema", rekao je Tadić na osnivačkoj skupštini URS.

Podrška koalicionom partneru: lider demokrata Boris Tadić

Predsednik Srbije je dodao da je regionalizacija jedan od uslova za ekonomski razvoj Srbije, kao i da Srbija mora da pronađe sopstveni model za regionalizaciju, jer u EU ne postoji jedinstveni model za to.

Tadić je upozorio da se pojedini delovi Srbije prazne, odnosno da stanovništvo odlazi odatle.

"Suočavamo se sa problemom depopulacije", rekao je on i dodao da je i zbog toga potrebna decentralizacija i regionalizacija Srbije.

Prema njegovim rečima, pre institucionalnih promena potrebno je stvoriti prirodne pretpostavke za decentralizaciju i regionalizaciju, odnosno bolje povezati sve regione sa centrom države.

"Zbog toga gradimo puteve i pruge", rekao je Tadić i izrazio očekivanje da će za pet godina biti stvoreni uslovi da Srbija sprovede institucionalne promene radi decentralizacije i regionalizacije.

Skupštini su prisustvovali i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, funkcioneri SPS Žarko Obradović i Branko Ružić, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković i predsednik Instituta regiona Evrope Franc Šauzberger.

Ciljevi URS su celovita modernizacija društva i jačanje ekonomije na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, decentralizacija i ravnomerniji regionalni razvoj radi unapređenja kvaliteta života u svim krajevima Srbije i ubrzano dostizanje evropskih standarda i sticanje punopravnog članstva Srbije u EU.

Dinkić ponovo izabran za predsednika G17 plus

Na izbornoj skupštini G17 plus u nedelju je za predsednika izabran dosadašnji lider stranke Mlađan Dinkić, a za potpredsednice Verica Kalanović, Suzana Grubješić i Snežana Samardžić Marković.

Novo Predsedništvo G17 plus čini pet predsednika regionalnih odbora stranke koji su izabrani ranije ovog meseca koji su direktno ušli u to stranačko telo, Tomislav Stantić (Vojvodina), Stojanka Petković (Kosovo i Metohija), Branislav Jovanović (istočna i južna Srbija), Vidoje Petrović (Šumadija i zapadna Srbija) i Miroslav Čučković (Beograd), a delegati će izabrati još četiri člana tog stranačkog tela.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online