Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 28.03.2014.
13:00
D. Dekić - Vesti A

Dinkić sve bliži zatvoru!

Hapšenja kadrova Ujedinjenih regiona Srbije zbog zloupotrebe službenog položaja u dve odvojene akcije u Beogradu i Nišu pokrenula su spekulacije da je sledeći u nizu doskorašnji lider stranke Mlađan Dinkić. On se, međutim ne oglašava u javnosti, a muk je i u njegovoj stranci.

Mlađan Dinkić: "Smeši" mu se hapšenje (Foto: Arhiva) 


Dinkić bi, kako saznaju "Vesti" iz političkih izvora, mogao na optuženičku klupu zbog činjenice da je uvek u nadležnosti njegovog resora bila SIEPA, ali i zbog činjenice da je malverzacije u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije otkrio ministar privrede Saša Radulović tako što su mu, između ostalog, autorski ugovori kao stavka stigli na sto u pošto je seo u Dinkićevu fotelju.

Protočni bojleri za bogaćenje

Dragan Dobrašinović kaže da je mnogo primera zloupotrebe državnog novca, a jedan od njih je i Republička građevinska direkcija koja je protočni bojler za namicanje para i bogaćenje političara.
- Radeći na ispitivanju poslova Agencije za ravnomerni regionalni razvoj otkrili smo da oni svake godine na nekakav svoj "vizuelni identitet" daju od 10.000 do 20.000 evra - otkriva Dobrašinović i ističe da su raznim poslovima sličnog tipa neki političari svoj finansijski saldo s nule za kratko vreme popunili milionima.

To, kaže izvor "Vesti", pokazuje bezočnost Dinkićevih kadrova koji su nastavili sa zloupotrebama i po njegovom odlasku iz Ministarstva privrede. Pisani trag novca se prema rečima našeg izvora gubi na putu ka partijskim kasama, pa bi klupko moglo da se odmota ako neko od uhapšenih iz SIEPA progovori.


Radulović je obelodanio da je Ministarstvo privrede podnelo krivične prijave protiv bivših čelnika SIEPA, dodajući da ih ima još, kako zbog višestrukog fakturisanja štandova na sajmovima, reketiranja preduzeća kojima je data subvenicija, tako i zbog davanja dela zarade zaposlenih u SIEPA u kase stranaka, navodeći da je iz plate od 130.000 dinara, 60.000 uplaćivalno strankama. Radulović je pozvao Tužilaštvo da to istraži.


Koliko je Dinkiću SIEPA bila važna govori i podatak da je uvek bila pod ministarstvom koje je on vodio, a kada je u odlazećoj vladi pripala ministru trgovine Rasimu Ljajiću, lider URS se izborio da opet ostane u njegovoj nadležnosti.


Osim iz Beograda, Dinkiću je udar stigao i iz Niša, gde je paralelno s privođenjima povodom SIEPA teškim milion evra uhapšen njegov bliski saradnik, šef gradskog odbora Branislav Jovanović. On je sa petoro saradnika i dvojicom investitora oštetio budžet za blizu 130.000 evra. Kao izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada potpisao je protokol sa dva privatna preduzeća kojim im je dozvolio priključenje na toplovodnu mrežu stambenih zgrada, a bez plaćanja naknade u iznosu od 7,3 i 6,1 milion dinara.

Dosta udaranja štapom po vodi

Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić se nada da će istraga u slučaju SIEPA ići do kraja, odnosno otkriti ko stoji iza uhapšenih čelnika Agencije koji su deo novca najverovatnije prosleđuvali u partijsku kasu.
- Do sada je otkriveno nekoliko mafija iza kojih su stajali neki od političkih lidera, ali nikada nisu procesuirani. Slučaj kadrova URS je preuzelo Tužilaštvo, pa se nadam da se ovaj proces neće završiti kao beskorisno udaranje štapom po vodi jer je ključ borbe protiv kriminala i korupcije da ove pošasti budu potpuno isključene iz političkog i privrednog života - kaže Dragišić za "Vesti".

Intrigantno je da je Verica Kalanović, kojoj je dugogodišnji ministar i lider URS prepustio rukovođenje strankom, na dan hapšenja Matićeve i ostalih zakazala, pa otkazala konferenciju za novinare. Portparol URS Marko Selaković u četvrtak je bio nedostupan, a u sedištu ove partije niko se nije javljao na telefone. Moguće je da su bili zatečeni policijskim akcijama, jer mediji ovog puta nisu, prema već ustaljenoj praksi, najavili hapšenja.


Da bi morale da se "isteraju do kraja" ne samo malverzacije u SIEPA, već i drugim agencijama koje su uglavnom bile partijske ispostave i mesta za lično bogaćenje političara i njihovih prijatelja na račun građana ukazuje Dragan Dobrašinović, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija.


On za "Vesti" ističe da mora da se prekine manir izmišljenih poslova u raznim, kako ih zove, paradržavnim telima i podela plena koja se, prema njegovim rečima, zadržala posle promene svake vlasti do sada.


- Važno je da procesuiranje odgovornih bude neselektivno - istakao je on. 

POVEZANE VESTI

Petak 28.03.2014. 13:03
HAPŠENJE DINKIĆA SRBIJA ČEKA VIŠE OD 10 GODINA . Odavno je on ispunio SVE USLOVE ZA ROBIJU .
Petak 28.03.2014. 13:14
Ako njega zatvori veliki borac protiv nepravde Jeti iz Feketica, onda ce verovatno i sebe.
Petak 28.03.2014. 13:37
AKO GA UHAPSE KAKO CE DA ISUNI ONO OBECANJE O 1000 eura ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online