Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 03.11.2015.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

U Senti leglo fašista

Ištvan Savai, potpredsednik i poslanik Jobika, profašističke partije iz Mađarske, otvorio je u subotu prijemnu kancelariju u vojvođanskom gradiću Senta, uz provokativno obrazloženje da želi da olakaša "dvostranu komunikaciju sa Mađarima u 'južnim krajevima".

Prepoznatljiva ikonografija: Mađarski fašisti u Vojvodini žele da pripoje Mađarsku

Ovakav potez pokreta kojem se s pravom pripisuju etikete nacista i fašista, naišao je na jednoglasnu osudu vladajućih i opozicionih partija u Srbiji, računajući tu i Savez vojvođanskih Mađara (SVM), partije predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora.

Da se nešto u Senti dešava javnost u Srbiji je saznala tek kada se Savai na portalu Vajdasag Ma pohvalio da je otvorio svoju prijemnu kancelariju u Senti. Sudeći po izjavi predsednice opštinske uprave u ovom gradiću Marije Pastor, lokalne vlasti nisu bile upoznate sa akcijom funkcionera Jobika.

- Nas niko nije kontaktirao. Od nas nisu tražili dozvolu, a ja sam o svemu saznala na televiziji. Obratila sam se mejlom Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu za pomoć i uputstvo kako da postupimo. Ne ulazeći u to kakva im je politička orijentacija, meni smeta bilo koja strana politička partija i ne znam pod kojim uslovima ona uopšte može ovde da vodi bilo kakvu aktivnost - kaže za "Vesti" Marija Pastor, inače funkcioner SVM.

I naša redakcija je juče pokušala da dobije odgovor od Ministarstva kako bi dobili kompletnu informaciju o tome da li strani pokreti i stranke mogu da budu registrovani u Srbiji i kakva je procedura njihove zabrane. Policija može da ih spreči da deluju na teritoriji Srbije, ali tek nakon što odreaguje Upravna inspekcija Ministarstva državne uprave, a do zatvaranja današnjeg izdanja "Vesti", odgovor od nadležnih nije stigao.

Konačno isto razmišljaju

Demokratska stranka je pozvala nadležne da odmah reaguju i onemoguće otvaranje kancelarije, poručivši da "Vojvođanima nisu potrebne nikakve crne uniforme" i da otvaranje kancelarije predstavlja "značajnu opasnost za ugrožavanje stabilnosti u Vojvodini". I vladajuća SNS se oglasila preko potpredsednika Igora Mirovića. - Njihovom poslaniku ne može biti omogućen rad kojim bi širio svoje šovinističke predloge i ideje - kaže Mirović.

- Sve i kada bi za trenutak zaboravili ko je i šta je stranka čiji je Savai potpredsednik, njegovo obrazloženje da će ta kancelarija da 'olakša dvostranu komunikaciju sa Mađarima u "južnim krajevima' i obezbedi mogućnost Mađarima da ga potraže 'i na otcepljenim teritorijama' dovoljno jasno govori o njegovoj ideji prekrajanja granica - kažu u Ligi socijaldemokrata Vojvodine, koja se povodom ovog incidenta prva oglasila.

Savai je nakon otvaranja kancelarije tvrdio da nije reč o partijskoj kancelariji Jobika, već o poslaničkoj kancelariji za prijem, koja se "neće baviti akcijama protiv drugih naroda i narodnosti, niti izazivanjem tenzije ili mržnje, već će pomoći ovdašnjim Mađarima u obavljanju poslova u Mađarskoj".

Na takvo obrazloženje je odreagovao predsednik SVM Ištvan Pastor, podsetivši da njegova stranka ima legitimnu podršku u Vojvodini.

- Zastupamo interese i Mađara, kao i onih koji to nisu, i nema potreba da bilo ko sa strane tutoriše i da pravi razdor i nestabilnost u Vojvodini - kaže Pastor.

Kakve su stvarne namere Jobika i njegovih funkcionera dovoljno govore njihovi rasistički i fašistički nastupi protiv Roma, Jevreja i drugih manjina, kao i organizovanje paramilitarnih jedinica koji po crnoj opremi neodoljivo podsećaju na fašiste iz vremena Drugog svetskog rata i zloglasnog regenta Mikloša Hortija.

Provocirali i u Subotici

Senta nije prvo mesto sa većinskim mađarskim stanovništvom preko kojeg Jobik pokušava da se instalira u Srbiji. Prošle godine to su u dva navrata pokušali i u Subotici, ali im je policija uručila zabranu i zatvorila kancelariju.
I tada je Ištvan Pastor oštro odreagovao, poručujući da vojvođanskim Mađarima ne treba niko "čak ni ko dolazi iz Mađarske, da svojim neodgovornim ponašanjem izaziva požar, a zatim odlazi kući".

U istoj izjavi povodom otvaranja kancelarije, Savai Vojvodinu naziva Južnim krajevima, što je za mađarske fašiste oduvek bio naziv za severnu srpsku pokrajinu i znak nepristajanja na rezultate Trijanonskog sporazuma, kada je Vojvodina posle Prvog svetskog rata prisjedinjena Kraljevini Srbiji.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.11.2015. 21:23
Pa kako je mogao da otvori kancelariju-znači vlast u tome debelo učestvuje i gazi putem daljeg rasparččavanja Srbije.Ko sme i ko se usudjuje da dozvoli takvoj organizaciji delovanje u državi Srbiji,ako je Srbija uopšte država.Zar nam se na očigled ali baš svih nas kojekakve hulje vrzmaju i rovare po zemlji.Pa na kraju krajeva,gde je tu vlast,ali i gde smo svi mi zajedno.Vlast čini par ljudi,a narod valjda ima veću snagu i moć samo treba da se aktivira.Stop svim nevladinim organizacijama,kojekakvim kancelarijama sa obeležjem:smmrt Srbima.Dosta više-ili smo država ili nismo.Odlučimo sami.
Utorak 03.11.2015. 20:51
I to je sasvim slucajno otkriveno i to naravno u novinama! Ili ce nas oni opametiti ili cemo mi sami! Mozemo da biramo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online