Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.11.2015.
11:49
telegraf.rs A

Mađarski fašisti otvorili kancelariju u Senti

Ozloglašena ultradesničarska mađarska stranka Jobik svoje delovanje pokušava da proširi i na teritoriju Vojvodine, a svoju kancelariju otvorila je u Senti.

dunakeszi.jobbik.hu
A mi se kopčamo na leđima?

Ištvan Savai, potpredsednik i poslanik te stranke u mađarskom parlamentu, koji Vojvodinu naziva "južnim krajevima“ i "otcepljenim teritorijama“, u subotu je otvorio prijemnu kancelariju u Senti u Vojvodini. 

Savai je prilikom otvaranja kancelarije izjavio da mu je cilj da "olakša dvostranu komunikaciju sa Mađarima u 'južnim krajevima'". Tvrdi je da nije reč o partijskoj kancelariji te stranke, već o poslaničkoj kancelariji za prijem, koja se "neće baviti akcijama protiv drugih naroda i narodnosti, niti izazivanjem tenzije ili mržnje, već će pomoći ovdašnjim Mađarima u obavljanju poslova u Mađarskoj".

On je dodao da kao poslanik treba da i "na otcepljenim teritorijama obezbedi mogućnost za Mađare da ga potraže, da ga informišu o stvarima i problemima koji ih u svakodnevnom životu tište“.

Političari u Srbiji otvaranje te kancelarije smatraju neprihvatljivim i pozivaju nadležne da odmah reaguju i to onemoguće, jer bi posledice mogle da budu dalekosežne. Lideri Demokratske stranke, Srpske napredne stranke i SVM u Vojvodini složno traže zabranu delovanja ove partije u Srbiji!

Pajtić: To je paramilitarna organizacija


 
Tanjug

Premijer Vojvodine i lider demokrata Bojan Pajtić ističe da je "potpuno neprihvatljivo otvaranje kancelarije poslanika ekstremističke i šovinističke organizacije“.

- Radi se o paramilitarnoj organizaciji koja nije registrovana u ovoj zemlji. Policija, tužilaštvo i država treba beskompromisno da reaguju. Delovanje te i takve organizacije ne može i ne sme biti dozvoljeno u ovoj zemlji. Posledica njihovog pojavljivanja može biti samo mržnja i strah. Imamo dovoljno ekstremista u Srbiji. Ne trebaju nam uvezeni, kaže Pajtić.

Mirović: Neprihvatljiv ekstremizam

Tanjug

Igor Mirović iz SNS-a naglašava da je ekstremizam koji šire predstavnici Jobika neprihvatljiv u višenacionalnoj Vojvodini.

- Njihovom poslaniku ne može biti omogućen rad kojim bi širio svoje šovinističke predloge i ideje, navodi Mirović i dodaje da na takvu provokaciju Srbija mora odgovoriti u skladu sa zakonom i dobrim običajima u međunarodnoj praksi.

Pastor: Hoće da prave razdor

Tanjug

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM-a Ištvan Pastor podseća da je ovo drugi pokušaj otvaranja kancelarije Jobika u Srbiji, te da je prethodni pokušaj bio u Subotici prošle godine.

- Naša stranka ima legitimnu podršku u Vojvodini. Zastupamo interese i Mađara, kao i onih koji to nisu. Nema potrebe da bilo ko sa strane tutoriše i da pravi razdor i nestabilnost u Vojvodini, navodi Pastor.

Radikalni nacionalisti Jobik je pokret za bolju Mađarsku, a to je radikalna nacionalistička politička stranka krajnje desnice. Stranka sebe opisuje kao "principijelnu, konzervativnu i radikalno patriotsku hrišćansku stranku“, čija je „osnovna svrha“ zaštita „mađarskih vrednosti i interesa“.

S druge strane, akademici, različiti mediji i politički protivnici optužuju Jobik za fašizam, neofašizam, neonacizam, rasizam, antisemitizam, mržnju prema Romima i homofobiju. Vojvodinu nazivaju "južnim krajevima“ i "otcepljenim teritorijama“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online